Novi Compas portal

 

udruge u Lipiku - kontakt informacije
Djeca Lipika
Vinko Kasana, gradonačelnik Grada Lipika

 

Prijava komunalnog nereda
Svečano obilježena 10. godišnjica suradnje austrijske Savezne pokrajine Tirol i Grada Lipika

Povodom obilježavanja 10. godišnjice suradnje austrijske Savezne pokrajine Tirol i Grada Lipika gradske su ulice bile ukrašene državnim zastavama Republike Austrije i Republike Hrvatske, kao i onima Grada Lipika te Savezne pokrajine Tirol jer u dijelu perivoja koji se nalazi nasuprot lipičke gradske uprave održana je svečanost na kojoj su bila izložena sva ona vozila koja su donirana iz Tirola i gdje su, uz predstavnike Savezne pokrajine Tirola, vatrogasne zajednice Tirola, Grada Lipika, općina Jakšić i Kaptol  te Požeško-slavonske županije, prisustvovali i predstavnici vatrogasnih postrojbi, kako s područja Lipika i Pakraca, tako i s područja čitave naše županije, kao i predstavnica Crvenog križa, udruga i građanstva.

Nakon intonacije austrijske i hrvatske himne te one od Savezne pokrajine Tirol u izvedbi Gradskog puhačkog orkestra Lipik, na samom se početku svečanosti okupljenima obratio predsjednik Vatrogasne zajednice područja Pakrac – Lipik Tomislav Stokićpozdravivši sve nazočne, a napose goste iz Tirola zahvalivši im pri tome na svoj onoj svesrdnoj podršci koju su pružili tijekom proteklih godina.

Ako danas možemo slaviti deset godina prijateljstva između Tirola i Lipika na području vatrogastva, onda je to jedna velika i dobra stvar. Sva ona vatrogasna vozila koja smo mi iz Tirola uspjeli, mogli i željeli pokloniti vama u Lipiku, a kojima se vi služite te ih dobro održavate, jamče da će se naša kvalitetna suradnja nastaviti i u budućnosti. A da bi jedan takav projekt uspio, naravno da na čelu svih ustanova moramo imati odgovorne ljude koji će takvu suradnju održavati pa bi tu istaknuo Petera Logara, Alfonsa Grubera, Klausa Erlera i Tomislava Stokića“, rekao je zapovjednik tirolskog vatrogasnog društva Peter Hölzl te poručio vatrogascima da ustraju u svakom poslu i da se pokušaju što više educirati i napredovati u svojoj struci.

Sva vozila, kao i najveći dio vatrogasne opreme dobivena su zahvaljujući donacijama pokrajinske vlade Tirola koje je omogućio i organizirao upravo gospodin Peter Logar  koji je u svojem obraćanju iskazao posebnu  čast time što je prije tri godine proglašen počasnim građaninom Lipika. „Prvi put sam ovdje došao prije deset godina i svaki put kad dođem u Lipik posebno me veseli to što vidim kako ovo područje napreduje. Upoznao sam gradonačelnike koji se zaista trude, koji malim koracima polako, ali sigurno idu prema boljitku. Mi poklanjamo vozila i opremu, ali bez ljudstva se ne može napraviti ništa. Stoga smo izuzetno zadovoljni kad vidimo vaše vrijedne vatrogasce na koje možete biti ponosni“, kazao je gospodin Logar.

Pozdravljajući sve nazočne gradonačelnik Lipika Vinko Kasana je istaknuo da se može slobodno reći kako se najveća zasluga prijatelja iz Tirola nalazi u tome što vatrogastvo u Požeško-slavonskoj županiji živi, a ne samo životari kao u mnogim drugim gradovima i županijama. Gradonačelnik se prisjetio samih početaka suradnje koja seže u 2008. godinu u vrijeme kad je gradonačelnik Lipika bio Antun Haramija i kad je došlo do slučajnog susreta Petera Logara i Tomislava Stokića. „Možemo reći da se u tome trenutku sudbina nasmiješila našim vatrogascima. Njihovom suradnjom započelo je opremanje dobrovoljnih vatrogasnih društava kroz donacije mnogobrojnih i raznovrsnih vatrogasnih vozila, vatrogasne opreme i zaštitne opreme za vatrogasce“ rekao je gradonačelnik napomenuvši zanimljiv podatak da je prije dobivanja donacija iz Tirola oprema naših vatrogasaca bila na poražavajućoj razini jer su adekvatno bila opremljena samo dva vatrogasca u Lipiku i tri u Pakracu. Gradonačelnik se još jednom zahvalio austrijskim vatrogascima rekavši kako smo od njih dobili nešto što je od neprocjenjive vrijednosti, a to je prilika za učenje te uvid u njihovu organiziranost i metodičnost. „Zahvaljujući suradnji našeg Grada, Petera Logara i pokrajine Tirol, Grad Lipik, Crveni križ i udruge primili su hvalevrijedne donacije u vozilima i opremi koje su olakšale i unaprijedile funkcioniranje gradske uprave i mnogobrojnih udruga. S kamionima, osobnim vozilima, motorima i strojevima pokazali su koliko veliko srce i ljubav imaju prema Hrvatskoj te našim gradovima i općinama“, rekao je gradonačelnik na kraju svojeg govora.

Okupljenima se  obratio i požeško-slavonski  župan Alojz Tomašević koji je kazao da mu je čast sudjelovati na svečanoj obljetnici povezivanja slavonsko-tirolskih odnosa istaknuvši vatrogastvo kao iznimno važan segment zaštite stanovništva naših općina i gradova, odnosno čitave županije te pritom zahvalio prijateljima iz Tirola na velikoj pomoći koju su pružili i koju pružaju.

Ni ova važna obljetnica nije prošla bez darova pa je tako Lipiku stigla još jedna vrijedna donacija u vidu vozila/kamioneta za potrebe gradske uprave.

03.06.2018. 6347 pregleda