Novi Compas portal

 

udruge u Lipiku - kontakt informacije
Djeca Lipika
Vinko Kasana, gradonačelnik Grada Lipika

 

Prijava komunalnog nereda
Vijećnici jednoglasno prihvatili sva izvješća i prijedloge

Osma sjednica Gradskog vijeća Grada Lipika održana je 18. lipnja, a prisustvovalo joj je trinaest od petnaest izabranih vijećnika. Uz gradske vijećnike, sjednici su nazočili gradonačelnik Vinko Kasana, zamjenik gradonačelnika Slobodan Katunar, pročelnica Grada Lipika Veronika PrhalGordana Horvat, voditeljica Odsjeka za financije, gospodarstvo i društvene djelatnosti, Irena Tutić, voditeljica Odsjeka za pravne poslove, graditeljstvo i komunalne djelatnosti Grada Lipika, Marijan Strganac, direktor gradskog komunalnog poduzeća Lipkom d.o.o., Marijan Pierobon, direktor tvrtke Vode Lipik d.o.o., Zdravko Vostri, donedavni direktor Komunalca d.o.o., Igor Matek, upravitelj LAG-a Zeleni trokut, Zlatko Zerdin, tajnik VZ područja Pakrac-Lipik, Tatjana Benković, direktorica Dječjeg vrtića „Kockica“ i tajnik TZ grada Lipika Hrvoje Kovačić.

Nakon utvrđivanja kvoruma, predsjednik Gradskog vijeća Mladen Dolić je otvorio aktualni sat koji je trajao 26 minuta i tijekom kojeg je šest gradskih vijećnika postavljalo pitanja gradonačelniku Kasani, ali i predstavnicima gradskih stručnih službi.

Niz pitanja, ali i prijedloga vezanih za aktualnosti

Prvi gradski vijećnik koji je postavio pitanja bio je Darko Derenj (nezavisni) kojeg je zanimalo postavljanje ležećih policajaca koje je u tri ulice (Školska, Ul. Hrvatske mladeži i Vukovarska) predvidio Mjesni odbor Lipik, a ujedno ga je i zanimalo što je s dječjim igralištima koja se ne održavaju, odnosno ne kose (konkretno u Mljekarskoj ul.). Gradonačelnik Kasana je kazao da će, ako MO Lipik bude inzistirao, ležeći policajci biti postavljeni te je podsjetio kako su ležeći policajci već bili postavljeni u Vukovarskoj ulici, ali da se nisu pokazali kao kvalitetno rješenje. Isto tako, on je ukazao kako u Frankopanskoj ulici vidi potrebu za postavljanjem ležećih policajaca i da će oni tamo najvjerojatnije i biti postavljeni. Što se tiče problema s održavanjem i košnjom, gradonačelnik je ukazao kako je do tog problema došlo zbog aktivnosti i obaveza djelatnika Lipkoma zbog priprema gradskih manifestacija pa je stoga gradonačelnik uputio građanima javnu ispriku zbog toga. On je ukazao kako su u vezi tog problema do njega došle pritužbe iz Šeovice, kao i u vezi zarasle trave na grobljima pa je on najavio svojevrsnu reorganizaciju posla uz obećanje kako do takvih problema više neće dolaziti jer s košnjom se ne smije stati.

Najaktivniji gradski vijećnik ove sjednice Gradskog vijeća Grada Lipika svakako je bio Milan Vlajković (HDZ) koji je na aktualnom satu umjesto s pitanjima išao s prijedlozima pa je tako predložio kupnju tri drona koja bi ometala vrane u lipičkom perivoju tijekom pravljenja gnijezda i lijeganja na njima te bi ih se tako rastjeralo. Drugi prijedlog se odnosio na uklanjanje bršljana koji su urasli u stoljetne hrastove unutar parka, dok se treći prijedlog odnosio na ukidanje naknade za račune za plin i odvoz smeća prilikom plaćanja u FINI ili pošti. Konačni, četvrti prijedlog se odnosio na ruševinu kod spomenika u Donjem Čagliću koja bi trebala postati vlasništvo Grada Lipika kako bi se na tom mjestu napravilo parkiralište ili barem čisti prostor.

U vezi nabavljanja dronova, gradonačelnik je kazao kako takvu soluciju svakako valja ispitati jer vrane su višegodišnji problem kojeg je zaista teško riješiti. U vezi bršljana, rečeno je da on nije parazit te ne smeta stablima hrasta, ali i to se može usmjeriti prema Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije te zatražiti stručno mišljenje. Što se tiče ukidanja naknade prilikom plaćanja računa, rečeno je da će biti poslan upit komunalnim poduzećima koja ih izdaju, dok je u vezi ruševine istaknuto kako Grad Lipik može poslati zahtjev Ministarstvu državne imovine kako bi se prenijelo vlasništvo te bi se zatim krenulo s konkretnim mjerama. Gradonačelnik je usput dodao kako ove godine neće doći do intervencije Hrvatske vojske u vidu uklanjanja ruševina te je ono u planu za sljedeću, 2019. godinu.

Na pritužbu građana o oštećenju puta između novog mosta prema lipičkim vinogradima i Donjeg Čaglića, koji je nastao prilikom izvođenja radova na izgradnji samoga mosta, a kojeg kiša samo još više narušava, ukazala je vijećnica Dijana Adžijević (HDZ). Odgovorio joj je direktor Lipkoma Marijan Strganac kazavši da su upravo danas (čitaj 18. lipnja) ta oštećenja sanirana. Vijećnica Adžijević je ukazala i na problem u Ul. Alojzija Stepinca i odvojku Ul. Roberta Žilija u D. Čagliću gdje zbog neočišćenih kanala dolazi prilikom svakih oborinskih padalina do poplavljanja. Gradonačelnik je odgovorio kako su svjesni tog problema kojeg ima i u samom Lipiku te da će on biti riješen.

Problem rasvjete u Kovačevcu zanimao je vijećnicu Mihaelu Žili (SDP) kojoj je direktor Lipkoma odgovorio kako je prije nekoliko dana u vezi tog problema bio u HEP-u gdje je doznao kako se po tom pitanju radi te bi kroz dogledno vrijeme trebalo doći do rješavanja. Vijećnica se nadovezala i na problem rasvjete na Mačkovcu na što joj je odgovoreno kako ove godine taj problem neće biti realiziran, ali da će svakako biti u vidu.

Vladu Stakora (HDZ) je interesiralo pitanje izgradnje dječjeg vrtića u Poljani na što mu je gradonačelnik odgovorio kako projekt nije prošao na natječaju na koji je bio prijavljen, ali da je dobra stvar to što je najavljen novi natječaj koji se treba otvoriti 2. kolovoza na kojem će projekt ponovno biti kandidiran.

Posljednji vijećnik Gradskog vijeća koji je postavio dva pitanja tijekom aktualnog sata bio je Mijo Štimac (HDZ) kojeg je interesirala obnova društvenih domova po mjesnim odborima, ali i u kojoj je fazi uređenje ceste Antunovac – Marino Selo. Premda je pet društvenih domova bilo kandidirano na natječaj, oni nažalost nisu prošli, ali i u ovom je slučaju najavljeno raspisivanje novih natječaja na kojima će obnova domova ponovno biti kandidirana i od toga cilja se sigurno neće odustati, rekao je gradonačelnik te dodao da je za cestu Antunovac-Marino Selo izabran izvođač radova i da je protekli tjedan održan sastanak oko rješavanja imovinsko-pravnih odnosa na koji se odazvalo troje ili četvero vlasnika. U svakom slučaju ta će cesta biti napravljena, napomenuo je gradonačelnik Kasana.

Vijećnici jednoglasno usvojili sve točke Dnevnog reda 

Nakon aktualnog sata vijećnici su prešli na dnevni red sjednice te su jednoglasno usvojili prve dvije točke koje su se odnosile na godišnje izvješće o radu za 2017. godinu JVP Požeško - slavonske županije i Izvješće o radu u 2017. godini i planu rada za 2019. godinu Vatrogasne zajednice područja Pakrac – Lipik. Ujedno je pohvaljeno dobro ustrojstvo VZ Pakrac – Lipik te izuzetan rad naših vatrogasaca.

Treća točka dnevnog reda sjednice bilo Izvješće o radu i ostvarenim prihodima i rashodima u 2017. godini tvrtke Komunalac d.o.o. Tom je prilikom Igor Papić (SDP) Zdravku Vostrijuuputio ono pitanje koje je vijećnik Vlajković postavio tijekom aktualnog sata, a koje se odnosi na ukidanja naknade prilikom plaćanja komunalnih računa u FINI i pošti. Vostri je rekao kako su o tome razmišljali, ali da bi to pitanje trebalo usmjeriti prema novom direktoru Komunalca. Naime, kao što ste mogli pročitati u članku koji smo objavili na našem portalu, prije desetak dana je došlo do kadrovskih promjena na čelu lokalnih kadrovskih tvrtki. Gradonačelnik Kasana je zatim zahvalio gospodinu Vostriju, kao višegodišnjem direktoru Komunalca koji je preuzeo vođenje tvrtke u veoma teškim poslijeratnim okolnostima te predložio gradskim vijećnicima da se na sljedeću sjednicu pozove novi direktor Josip Bišćanin kako mi mu se uputila pitanja i prijedlozi.

Uslijedilo je Financijsko izvješće i izvješće o radu za 2017. godinu tvrtke Vode Lipik d.o.o., a Milan Vlajković (HDZ) je direktoru Pierobonu postavio pitanje da li postoji mogućnost zamjene azbestnih cijevi u vodovodu. Pierobon je kazao kako se azbestne cijevi nalaze u magistralnom cjevovodu od Šumetlice do Pakraca i u dijelu cjevovoda od Pakraca do Lipika. Na potezu Pakrac - Lipik one će biti zamijenjene u sklopu projekta aglomeracije, a za magistralni cjevovod Šumetlica - Pakrac postoji pripremljena projektna dokumentacija i čim se pronađu financijska sredstva krenut će se u realizaciju. Vijećnik Stakor (HDZ) je upitao Pierobona što je s kanalizacijom u Poljani, na što mu je ovaj odgovorio kako je napravljeno onoliko koliko su financije to dopuštale te kako se iskreno nada da će se uskoro pristupiti i konačnom rješavanje tog problema. Ponovno se javio vijećnik Vlajković s pitanjem koje se odnosilo na projekt izgradnje akumulacije Šumetlica, na što je gradonačelnik rekao kako se netom prije održavanja sjednice Gradskog vijeća vratio iz Zagreba gdje je prisustvovao upravo sastanku koji se tiče ovog projekta. Rekao je kako se kroz par dana treba održati sastanak s novim izvođačima, budući da je Viadukt završio u stečaju, te da se svakako želi održati i ubrzati projekt. Gradonačelnik Kasana je zamolio direktora Pierobona da vijećnicima kaže u kojoj se fazi nalazi projekt aglomeracije i ako sve bude idealno kad se može očekivati izlazak bagera, odnosno početak radova, na što je ovaj odgovorio da bi to moglo biti na jesen.

Nakon jednoglasnog usvajanja, prešlo se na ostale točke dnevnog reda pa su tako bez neke posebne rasprave prihvaćena Izvješća o radu LAG-a „Zeleni trokut“ u 2017. godini, Izvješće o radu gradskog komunalnog poduzeća Lipkom d.o.o. te Izvješće o radu za 2017. godinu, Plan rada za 2018. godinu i Godišnje financijsko izvješće za 2017. godinu Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA d.o.o.

Tijekom rasprave o Godišnjem izvješću o radu Turističkog ureda za 2017. godinu vijećnici su pohvalili rad Turističke zajednice grada Lipika, kao i sve dosadašnje manifestacije, a gradonačelnik Kasana je istaknuo kako je manifestacijski turizam vrlo bitan za Lipik jer je, između ostalog, pomoću njega ukinuta svojevremena izolacija koja je postojala tijekom poslijeratnih godina. Također, rečeno je kako se ide u smjeru toga da manifestacije postanu samoodržive (od 1. siječnja 2018. sve usluge, poput iznajmljivanja stolova i vožnje turističkim vlakićem se naplaćuju), a pohvaljeno je i uvođenje pet posebnih turističkih vlakova za Lipik, od kojih se u onom prvom koji je dovezao turiste na Sajam cvijeća tražila karta više.

U daljnjem tijeku sjednice prihvaćen je i Prijedlog izmjene i dopune Pravilnika o upisu i mjerilima upisa djece u Dječji vrtić Kockica Lipik, a na pitanje vijećnika Vlajkovića (HDZ) o tome planira li Grad u nekoj budućnosti izgraditi neki novi vrtić, rečeno je da se o tome razmišlja te da postoji ponuda od gospođe Gordane Horvat koja je javno istaknula kako će pokloniti zemljište za tu namjenu.

Vijećnici su bez rasprave na samom kraju usvojili i Prijedlog Odluke o usvajanju Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske za Grad Lipik, Prijedloge Odluka o smanjenju cijene nekretnina, Prijedlog Programa utroška sredstava od prodaje kuća i stanova za 2018. godinu te Prijedlog Odluke o dopuni Odluke o nerazvrstanim cestama, a pod posljednjom točkom Dnevnog reda koja se odnosi na „različito“ vijećnica Dijana Adžijević je pohvalila organiziranu vožnju fijakerom, koja je učestala tijekom održavanja manifestacija te je tom prilikom predložila da se regulira pitanje konjskog izmeta za koje postoji vrlo jednostavno rješenje.

Sljedeća sjednica Gradskog vijeća Grada Lipika trebala bi se održati u rujnu 2018. godine.

19.06.2018. 10724 pregleda