Novi Compas portal

 

udruge u Lipiku - kontakt informacije
Djeca Lipika
Vinko Kasana, gradonačelnik Grada Lipika

 

Prijava komunalnog nereda
Ministar Marić i gradonačelnik Kasana potpisali Ugovor o darivanju državnog zemljišta; Josip Lucić počasni građanin Lipika

U razvijenim društvima nositelj svih poslovnih aktivnosti je poduzetništvo čiji je glavni cilj stvoriti nove vrijednosti pokretanjem i razvojem novih poslovnih ideja i poduzeća. Poduzetništvo omogućava nova zapošljavanja, otvara nove poslovne mogućnosti, inovacije i ulaganja. Teško je zamisliti razvoj nekog grada bez razvijenog poduzetništva.  Svjesni smo važnosti razvoja privatnog poduzetništva stoga smo uložili i ulažemo znatna sredstva u njegovanje i razvijanje poslovnih ideja na način da stvorimo preduvjete i omogućimo opstanak u najosjetljivijoj fazi, na početku.“ - rekao je gradonačelnik Lipika Vinko Kasana  na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Lipika  koja je danas održana u prigodi obilježavanja Dana grada i blagdana nebeskog zaštitnika grada svetog Franje Asiškog. Gradonačelnik Kasana je iskoristio prigodu da podsjeti na sve ono što je u Lipiku poboljšano u protekloj godini, kao i na ono što se još treba unaprijediti u godinama koje dolaze, a među uvaženim uzvanicima svečane sjednice pozorno su ga slušali ministar državne imovine Goran Marić, pomoćnik ministra branitelja Dinko Tandara, pomoćnik ministrice regionalnoga razvoja i fondova EU Davor Huška, župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih Voda Davor Vukmirić, dožupani, brojni gradonačelnici/gradonačelnice susjednih gradova, načelnici obližnjih općina, predstavnici javnih ustanova i institucija te privatnih tvrtki, ali i delegacija prijateljskog mađarskog grada Igalo na čelu s gradonačelnikom Đulom Obašom, kao i delegacija Općine Gradiška (BiH) na čelu s načelnikom Zoranom Adžićem.

Prije početka svečane sjednice, kod spomen obilježja na gradskom groblju položeni su vijenci u čast poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, a zatim su se svi uputili na svetu misu u župnoj crkvi sv. Franje Asiškog koju je predvodio velečasni Anđelko Košćak, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, nakon čega je u restoranu „Ergela“ održana svečana sjednica lipičkog Gradskog vijeća na kojoj je između brojnih čestitki Gradu Lipiku povodom Dana Grada pročitana i ona od predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Lipika Mladen Dolić otvorio je svečanu sjednicu kazavši da je časnu dužnost predsjednika Gradskog vijeća doživio i doživljava vrlo odgovorno. Zbog toga je napomenuo da će se nastaviti zalagati da Vijeće, kao predstavničko tijelo, djeluje isključivo u korist Lipika i svih njegovih građana, istaknuvši da vjeruje kako će se kroz odgovoran pristup radu i rješavanju problema svi gradski vijećnici podrediti zajedničkom cilju, a to je učiniti Lipik još boljim i ljepšim – upravo onako kako je to i do sada rađeno u prethodnim sazivima Gradskog vijeća.

Naša vizija Lipika nije sadržana samo u zbiru projekata već u osmišljavanju i provedbi gospodarskog, socijalnog, urbanističkog preporoda Lipika

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana je istaknuo da je u proteklom razdoblju Lipik ulagao i nastavlja ulagati u poduzetništvo te da se u tu svrhu provodi projekt Poduzetnički inkubator Lipik koji je financiran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, vrijedan 20,7 milijuna kuna u sklopu kojeg se trenutno gradi objekt od 2.000 m² koji će poduzetnicima, ponajprije poduzetnicima početnicima pružiti sve potrebno za poslovanje, od proizvodnih prostora, ureda, učionica i sala za sastanke, ali i vrlo važnih potpornih usluga. Također se dotaknuo i već obnovljenog manjeg inkubatora u Donjem Čagliću, čija je površine 450 m² i koji je opremljen kroz projekt prekogranične suradnje Invest in LOG koji Lipik provodi zajedno s partnerima iz Orašja i Garešnice.

Gradonačelnik se osvrnuo i na nedavno doneseni Program poticajnih mjera za razvoj poduzetništva, kao i na odluku kojom se sufinancira unaprjeđenje smještajnih kapaciteta na području Grada Lipika. Kao i svake godine, javno se zahvalio svim obrtnicima i poduzetnicima, ali i svim mjesnim odborima jer su aktivno krenuli u obnovu i oživljavanje svojih naselja, kazavši kako im Grad pruža punu podršku kroz nabavu materijala, opreme i igrališta. Tako je u Lipiku pokrenuta izgradnja parkirališta kod gradskog groblja u vrijednosti 410.000 kuna, u Marinom Selu se radi parking u vrijednosti 150.000 kuna, u Antunovcu je u tijeku izgradnja tri ulice u vrijednosti 4 milijuna kuna, a iduće godine će veliki dio naselja biti veliko gradilište jer se očekuje početak rekonstrukcije vodovoda i kanalizacije. Projekt je velik po obuhvatu, a vrijedan je 150 milijuna kuna, stoga se gradonačelnik javno zahvalio i predstavnicima Hrvatskih voda na naporima koje su uložili pokretanje izgradnje Akumulacije Šumetlica. Isto tako, kroz Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj izgrađen je Magistralni  vodovod u naselju Brekinska u vrijednosti 1,6 milijuna kuna.

Naš grad je po mnogočemu jedinstven pa tako i po ulaganjima u socijalne programe i društveni standard. Želimo biti socijalno osjetljivi grad u kojem je razvoj grada, ali istovremeno svaki problem i poteškoća naših građana naša zajednička briga.“, kazao je gradonačelnik Kasana napomenuvši da se u Lipiku podržavaju aktivnosti programa Pomoći u kući, kao i aktivnosti Dnevnog boravka, a ove je godine zaživio i projekt Zaželi koji je omogućio zapošljavanje i edukaciju dvadeset žena koje se brinu za stotinjak osoba u potrebi.

Istaknuti su projekti prekogranične suradnje kojima će se  postići nova dimenzija turističkog razvoja Lipika (Rekreacijsko područje oko jezera Raminac – novi dom za lipicance, Terme Lipik), a posebno je napomenuto da je pri kraju energetska obnova višestambenih zgrada na području Grada Lipika zbog koje će Lipik postati prvi grad s obnovljenim višestambenim zgradama. Rečeno je i da je Dom hrvatskih veterana u punoj funkciji i da se ovdje Grad Lipik, kao prvi oslobođeni grad u Domovinskom ratu, prikazao kao ogledni primjerak i pilot projekt ustanove koje se brine za naše branitelje. Također, u Lipiku su prisutne brojne manifestacije koje gradska uprava Lipika organizira u suradnji s TZ Grada Lipika i udrugama (Fašnik, Uskršnji sajam, Sajam cvijeća, Lipanj u Lipiku, Balneološki skup, 3x3 Challenger, Dan zdravlja, Dan grada Lipika, Slavonsko kolinje i čvarakfest, koncerti klasične glazbe i Miris Božića).

Gradonačelnik je pri kraju obraćanja iskazao ponos time što je Lipiku odano veliko priznanje dodjelom titule grada koji je u 2017. godini povukao najviše sredstava iz fondova Europske unije po glavi stanovnika, prema istraživanju portala gradonacelnik.hr, što je samo još jedna potvrda da Lipik postaje kvalitetna i prestižna destinacija u kojoj će svatko poželjeti živjeti.

Prigodnim riječima i čestitkama povodom Dana grada, s govornice u restoranu „Ergela“, uputio je u ime prisutnih gradonačelnika i načelnika, gradonačelnik Požege Darko Puljašić, koji je istaknuo da je Lipik primjer uspješne suradnje lokalne uprave s Vladom Republike Hrvatske, od kojeg se može puno naučiti.

Čestitavši Dan grada svim građanima Lipika, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić tijekom svojeg je obraćanja istaknuo da projekt Aglomeracije na području Lipika i Pakraca sljedeće godine kreće u realizaciju te da se projekt Akumulacije Šumetlica nastavlja unatoč brojnim preprekama.

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević također je Lipičanima čestitao Dan grada osvrnuvši se na činjenicu kako herojski Lipik, nakon svih pretrpljenih ratnih razaranja, postaje mjesto ugodno za življenje, ali i mjesto poželjno za investiranje.

„Zadovoljstvo mi je danas biti ovdje u prigodi proslave Dana grada i nebeskog zaštitnika sv. Franje Asiškog. Čestitam vam dan koji u emocionalnoj stvarnosti svakog od vas ima posebni značaj.“, rekao je posebni izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar državne imovine  Goran Marić.

Potpisan ugovor  o darivanju državnog zemljišta za proširenje Poduzetničke zone Lipik III.

U prigodi proslave Dana Grada Lipika gradonačelnik Kasana je s ministrom Marićem potpisao ugovor  o darivanju državnog zemljišta za proširenje Poduzetničke zone Lipik III. (područje Dobrovca), a tržišna vrijednost darovanog zemljišta površine 111.016 m² iznosi 3.210.000,00 kuna.

Hvala ministru Mariću, njegovim suradnicima i Vladi Republike Hrvatske na darovanju državnog zemljišta. Današnje potpisivanje ugovora je zaista velika stvar za naš Lipik. Proširenjem poduzetničke zone otvorit će se nova radna mjesta, a to je jedan od način da izgradimo Lipik u grad sretnih i zadovoljnih ljudi." rekao je gradonačelnik Vinko Kasana.

U prigodnom je obraćanju ministar Marić  rekao: „Sretna je okolnost da upravo na Dan Grada, potpisujemo Ugovor o darivanju zemljišta za proširenje Poduzetničke zone Lipik III. Ta činjenica izravno omogućuje da ovdje u Lipiku državna imovina dobije reanimacijsku ulogu života kao i u svakoj drugoj jedinici lokalne samouprave. Državna imovina nema druge i bolje svrhe nego da služi ljudima u okružju u kojem žive“.

General Josip Lucić proglašen počasnim građaninom Lipik/uručene godišnje nagrade Grada Lipika

U daljnjem tijeku svečane sjednice uručena su priznanja zaslužnim pojedincima, tvrtkama i ustanovama, a Povelja počasnog građanina uručena je generalu zbora i aktualnom ravnatelju Doma hrvatskih veterana Josipu Luciću. Za dugogodišnji dobrovoljni rad na unapređenju rada udruga i razvoju kulturnih događanja godišnja nagrada Grada Lipika uručena je Zlatku Grafini, za izniman doprinos u razvoju sporta i promociji Lipika na svjetskoj razini nagradu je u ime udruge „Libox“ primio Ivan Pušćenik, dok je nagrada za uspješan rad i djelovanje koje pridonosi razvoju i boljitku Grada Lipika uručena restoranu „Nada“, odnosno gospođi Nadi Zeljković. Tvrtki Lipik Glas d.o.o. uručena je nagrada za osobit doprinos u gospodarstvu kojim pridonose razvoju Grada Lipika, a Miji Štimcu Ivanu Molnaru za dugogodišnji doprinos radu Gradskog vijeća Lipika.

U ime nagrađenih zahvalio se Danijel Zadjelović, direktor tvrtke Lipik Glas, dok je novi počasni građanin Lipika general zbora Josip Lucić zahvalio na iskazanoj časti istaknuvši kako kroz svoje životno iskustvo danas može reći kako je život u miru najljepši život jer daje najbolju mogućnost mladim ljudima za kvalitetnim životom.

Svečani ton sjednici doprinijele su glazbene točke u izvedbi Gradskog pjevačkog zbora LipikTamburaškog orkestra Bezimeni te Staše Kukić i Inge Potnar.

04.10.2018. 9843 pregleda