Novi Compas portal

 

udruge u Lipiku - kontakt informacije
Djeca Lipika
Vinko Kasana, gradonačelnik Grada Lipika

 

Prijava komunalnog nereda
Obilježeno 25 godina prijateljstva između Lipika i Coucy le Chateaua

Prva humanitarna pomoć iz Francuske u Lipik je stigla 11. studenog 1993., a 25 godina kasnije,  preciznije 11. studenog 2018. ta je obljetnica svečano obilježena u lipičkom Multikulturalnom centru na svečanom prijemu kojem su, između ostalih, nazočili veliki prijatelj Lipika Jean Claude Dumont, svojedobno gradonačelnik Coucy le Chateaua te bivši i sadašnji lipički gradonačelnici – Antun Haramija i Vinko Kasana.

Tom se prilikom bivši lipički gradonačelnik Antun Haramijaprisjetio kako je to bilo te davne 1993. godine kad je stigla humanitarna pomoć iz daleke Francuske. A uz njega, svoja su sjećanja na te dane evocirali dr. Marica Topić te Antun Ljevaković koji je u to vrijeme bio zaposlenik Toplica Lipik. Bilo je spomena i o posjeti lipičkih nogometaša Francuskoj 1998. godine koja se ostvarila na prijedlog Antuna Haramije, a tad je 54 naših sugrađana tjedan dana boravilo u toj prijateljskoj zemlji.

Prijateljstvo, kao i humanitarna pomoć Lipiku se nastavila i u narednom periodu, a nakon nekoliko godina i Antuna Haramija i Jean Claude Dumont postaju gradonačelnici, prvi Lipika, a potonji Coucy le Chateaua. Tad je započela jedna nova faza u odnosima ovih dvaju gradova tijekom koje je došlo i do potpisivanja Povelje o prijateljstvu.

Lipik i Coucy Le Chateau surađuju najviše u razmjeni kulturnog i sportskog sadržaja, gdje putem redovitih gostovanja raznih udruga i organizacija razmjenjuju kulturno bogatstvo i nasljeđe.

Čast mi je i zadovoljstvo čuti emotivne i krasne priče ovih hrabrih ljudi koji su pomagali i prikupljali pomoć za Lipik. Oni su pomogli onda kad je trebalo i zbog toga im se od srca zahvaljujem.“, rekao je gradonačelnik Vinko Kasana dodavši da se slaže s prijedlogom svojeg prethodnika Antuna Haramije kako bi sve to trebalo zapisati upravo stoga da se vidi kako je u jednim teškim trenutcima stvoreno prijateljstvo koje traje i danas, 25 godina kasnije.

Tim povodom uručeno je i priznanje Grada Lipika Jean Claudeu Dumontu za svesrdnu pomoć uz želje da se prijateljstvo dva grada, ali i dva naroda nastavi u budućnosti. Gospodin Dumont je zahvalio na priznanju i istaknuo kako su prilikom pomaganja Lipiku, ovdje uspostavljena i neka životna prijateljstva.

Coucy Le Chateau je francuski gradić s oko 1500 stanovnika koji se nalazi na sjeveru Francuske, 120 kilometara sjeveroistočno od Pariza. Grad se nalazi unutar srednjovjekovnih zidina, a najviše je poznat po ostatcima srednjovjekovnog francuskog dvorca „Chateau de Coucy“ građenog u XIII stoljeću. Dvorac je u XIX. stoljeću renoviran da bi ga dobrim djelom njemačka vojska 1917. godine razorila s 28 tona eksploziva. Ono što je zajedničko ovim prijateljskim gradovima jest to da je Coucy le Chateau razoren u Prvom svjetskom ratu, a Lipik je strašna razaranja doživio u Domovinskom ratu.

13.11.2018. 5887 pregleda