Novi Compas portal

 

udruge u Lipiku - kontakt informacije
Djeca Lipika
Vinko Kasana, gradonačelnik Grada Lipika

 

Prijava komunalnog nereda
Predstavnici Grada Lipika sudjelovali u koloni sjećanja na žrtvu Vukovara

Među nepreglednim mnoštvom ljudi koji su se iz svih krajeva Hrvatske u nedjelju 18. studenoga okupili u Vukovaru kako bi sudjelovali u tužnoj koloni sjećanja na herojsku žrtvu Vukovara bili su i predstavnici Grada Lipika predvođeni gradonačelnikom Vinkom Kasanom, dogradonačelnikom Slobodanom Katunarom i predsjednikom Gradskog vijeća Grada Lipika Mladenom Dolićem.

Dostojanstvenim mimohodom i paljenjem svijeća na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata odali su počast žrtvi Vukovara i agresiji koju je ovaj Grad heroj doživio u Domovinskom ratu.

Podsjetimo se kako je prije 27 godina, a nakon 87 dana otpora srpskoj vojnoj sili, Vukovar, hrvatski grad na Dunavu doživio najtragičniji dan u svojoj povijesti. 18. studenog 1991. pomahnitali ga je neprijatelj zaposjeo te počinio teške zločine. Tijekom okupacije Vukovara poginulo je oko 550 hrvatskih branitelja i 1700 civila. Osam tisuća Vukovaraca odvedeno je u logore, dok se veliki broj i dalje vodi nestalima.

Premda je Vukovar pao, agresorska je vojska doživjela ogromne ljudske i materijalne gubitke zbog čega nije nastavila daljnji pohod prema glavnom hrvatskom gradu. Herojstvo Vukovara i njegovih branitelja tako je postavilo temelje kasnije pobjede hrvatskih vojnih snaga i hrvatske neovisnosti.

 

18.11.2018. 4255 pregleda