Novi Compas portal

 

udruge u Lipiku - kontakt informacije
Djeca Lipika
Vinko Kasana, gradonačelnik Grada Lipika

 

Prijava komunalnog nereda
 
Dječji dom

Dom za djecu i mlađe punoljetne osobe Lipik

Adresa: Trg dr. Franje Tuđmana 1
Telefon: + 385 (0)34 421 115

Danas je u Domu za djecu i mlađe punoljetne osobe Lipik smješteno tridesetak korisnika na stalnom smještaju, a uslugama propisanim Zakonom o socijalnoj skrbi pruža im se ono najvažnije, a to je podrška i oslonac na putu kroz život. O djeci brinu djelatnici Doma koji ih svojim sudjelovanjem u njihovom odgoju nastoje pripremiti za samostalan život. Ravnatelj Doma je prof. Goran Nikles. Oformljen je Stručni tim, koji je uvelike podignuo razinu stručnog rada. Djeca uglavnom dolaze s područja Slavonije i Sjeverne Hrvatske,a rezultate koje Dom postiže u radu s korisnicima u samom su vrhu Republici Hrvatskoj.
Vizija ustanove i djelatnika je stvoriti uvjete za sigurno djetinjstvo, osnažiti i podržati djecu u njihovom razvoju te im biti zaštita i pomoć u osamostaljivanju.

Kontakt:
Dom za djecu i mlađe punoljetne osobe Lipik
Ravnatelj Goran Nikles, prof.
Trg dr. Franje Tuđmana 1
34551 Lipik
Tel/fax:  (00385) 34 421 115

Žiro-račun: 2390001-110014245
OIB: 57285376027
Matični broj: 3084981
Računovodstvo:
Tel/fax:  (00385) 34 421 228
Socijalni radnik:
Tel/fax:  (00385) 34 313 637
Javna govornica:
Tel/fax:  (00385) 34 421 626
Email:  dom-za-djecu-lipik@po.t-com.hr"
Email:  info@domzadjeculipik.hr

Povijest Dječjeg doma u Lipiku

Dječji dom Lipik, kako se on popularno  naziva već desetljećima, osnovan je 1922. godine na inicijativu ministra narodnog zdravlja i socijalne politike Hrvatske dr. Andrije Štampara. U prvoj fazi djeluje kao odmaralište i za tu namjenu otkupljuje se zgrada «Bellevue». U početku Dom radi samo sezonski, za vrijeme školskih praznika, a smještavaju se pretežno školska djeca iz Zagreba. Upravljanje nad zgradom vrši Kupališno lječilište Lipik. U to vrijeme u podrumu zgrade bio je smješten 5 metarski bazen s jedinstvenom u svijetu jodnoalkaličnom termo mineralnom vodom temperature od 60 Celzijevih stupnjeva.

Nakon I. Svjetskog rata u Hrvatskoj postojao je veliki broj ratne siročadi koja su smještavana u domove. U to vrijeme Lipik je skrbio za 300 djece, nastojeći djeci pružiti osnovni minimum – smještaj, hranu i brigu za zdravlje. Zbog velikog broja korisnika isto ministarstvo pronalazi dodatna sredstva kojima kupuje zgradu «Švicarac», te «Ankin dvor» kako bi stvorili bolje smještajne uvjete. Broj smještenih korisnika u 1926. godini povećao se na 350 djece.

1927. godine odmaralište prerasta u Dom mješovitog uzrasta u dobi od 3 do 15 godina. Za vrijeme NDH sve do 13. rujna 1944. godine vlasti ga koriste za smještaj djece uzrasta osnovne škole. Tih godina Dom dobiva vlastitu upravu i ravnatelja, a država vrši direktno financiranje.

Nakon II. svjetskog rata osim zatečene djece smještava se veliki broj djece s područja Hercegovine i Kozare. Organiziran je cjelovit smještaj za djecu od I. do IV. razreda osnovne škole. Nakon završetka IV. razreda djeca su odlazila u druge krajeve Hrvatske na daljnje školovanje i rad.

Odmah poslije rata gradi se nova kuhinja, s obzirom da stara nije udovoljavala higijenskim uvjetima. Dom posjeduje 15 hektara zemlje koju korisnici sami obrađuju, te veliki broj sitne i krupne stoke. Osim toga, uzgajali su i konje koje su koristili za potrebe prijevoza (fijakeri). Sve do 1955. godine Dom broji preko 300 korisnika i od te godine postupno se taj broj smanjuje.

Od 1965.godine  Dom smještava korisnike sa šireg područja Hrvatske u dobi 3 do 8 godina. Smještavaju se djeca s područja Splita i Dubrovnika koja su imala zdravstvenih problema, a u Dom se smještavaju samo dječaci. Bitno je spomenuti da se financiranje vrši na principu dohotka, odnosno svaki Centar za socijalnu skrb plaćao je smještaj za svog korisnika prema utvrđenim cijenama.

Tijekom Domovinskog rata u kolovozu 1991. godine neprijatelj je granatirao cijelo područje Zapadne Slavonije, a naročito područje Lipika. Nekoliko teških projektila pogađa i Dječji dom. Na svu sreću nitko nije stradao, jer su djeca pravovremeno smještena na sigurno i potom evakuirana. Neprijatelj provodi veliko pregrupiranje snaga i nakon velikih borbi probijaju obranu Lipika. Pale cijeli grad, pa tako i Dječji dom od kojeg ostaje samo zgarište.
 
No, već početkom 1992. godine, zahvaljujući pukovniku Mark Cooku (britanskom zapovjedniku UNPROFOR-a u Republici Hrvatskoj), dr. Marici Topić (ratnoj liječnici Bolnice Lipik) i Goranu Niklesu (ravnatelju Doma) započinje ideja o obnovi Dječjeg doma Lipik. Počinju se prikupljati prvi dobrovoljni prilozi koji uglavnom dolaze iz Engleske, gdje je napravljena velika promocija od strane BBC-a. Ministarstvo socijalne skrbi Velike Britanije donira iznos od 100.000 GBP, koji se koristi za izradu projektne dokumentacije, a već u travnju 1993. godine započinju radovi na izgradnji novog doma. Dom je sagrađen u rekordnom roku, te predan korisnicima na korištenje 15. prosinca 1993. godine kao božićni dar. Izgradnja cijele ustanove koja podrazumijeva tri objekta i veliko dvorište iznosila je oko 2.5 milijuna ondašnjih DM, od čega je iz donacije prikupljeno 1 milijun DM, dok je preostali dio osigurala Vlada Republike Hrvatske. Ustanova je projektirana vrlo osmišljeno i sadržajno, te zadovoljava sve propisane kriterije.