Održan prvi radni sastanak za izradu intervencijskog plana koji će obuhvatiti Lipik i Pakrac

U nazočnosti predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, 30. travnja 2019. godine u Okučanima tadašnja ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac uručila je gradonačelnicima Lipika i Pakraca te načelnicima Okučana, Gornjih Bogićevaca, Dragalića i Stare Gradiške Odluke o području za koje će se izraditi intervencijski plan u svrhu provedbe pripremnih aktivnosti za korištenje sredstava Europske unije.

Stoga su 29. svibnja u lipičkom Multikulturalnom centru predstavnici ovih gradova i općina, zajedno s predstavnicima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i regionalnim koordinatorima Požeško-slavonske i Brodsko-posavske županije, koji će pružati tehničku pomoć jedinicama lokalne samouprave u izradi intervencijskog plana, održali prvi radni sastanak u svrhu izrade intervencijskog plana. Sastanku su nazočili i pomoćnici ministra regionalnoga razvoja i fondova EU, Katica Mišković i Davor Huška, kao i Senka Horvat, čelna osoba Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije te Mirela Brechelmacher, ravnateljica Centra za tehnološki razvoj Brodsko-posavske županije

Na samom početku, u svojstvu domaćina, prisutne je pozdravio lipički dogradonačelnik Slobodan Katunar te je ovom prigodom naglasio važnost intervencijskog plana kao instrumenta kojim se pomaže slabije razvijenim dijelovima Hrvatske i potiče gospodarska, komunalna i socijalna infrastruktura te poduzetništvo.

Prisutne je pozdravio i pomoćnik ministra Davor Huška, koji je podsjetio da su Lipik i Pakrac trebali ući u pilot područja za provedbu Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima još 2014. godine, ali međutim to se izjalovilo. Situacija, u prvom redu politička, se u međuvremenu promijenila i trenutno je vidljiv jedan drugi odnos prema gradovima i općinama, čemu svjedočimo i danas, između ostalog i prilikom izrade ovog intervencijskog plana, zaključio je Davor Huška.

Pomoćnica ministra Katica Mišković je ukazala da se važnost prilikom izrade intervencijskog plana treba staviti na generatore gospodarskog te socijalnog razvitka, kao i na projekte koji se odnose na malo i srednje poduzetništvo te oživljavanje poduzetničkih zona.

Joško Vukušić, voditelj Odjela za pripremu programa i intervencijske planove u Upravi za potpomognuta područja Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU je govorio o izradi intervencijskog plana. Ona uključuje dvije faze: izradu analize područja (analitička faza planiranja) i pripremu intervencijskog plana (operativno planiranje). Intervencijski planovi se trebaju temeljiti na potrebama stanovništva, pri čemu se posebna pozornost mora posvetiti osiguravanju njihove socijalne uključenosti. Provedba intervencijskih planova treba doprinijeti smanjenju siromaštva, a stvorit će korpus znanja o integriranom pristupu fizičkoj, gospodarskoj i socijalnoj regeneraciji i unaprijediti kapacitete svih uključenih dionika. Intervencijski planovi su istovremeno strateški i operativni planski dokumenti koji ukazuju na jasnu viziju i ciljeve razvoja odabranog područja, a istovremeno sadrže strateški usmjeren skup projekata koji integriraju „infrastrukturne“ aktivnosti sa „soft“ aktivnostima. Intervencijski planovi integriraju različita područja ulaganja (npr. zaštitu okoliša, kulturnu baštinu, promet, poduzetništvo, ruralni razvoj i sl.).

Tema ovog sastanka bila je i metodologija analize područja i prikupljanja podataka o strateškim projektima, a završetak intervencijskog plana očekuje se krajem 2020. godine.