Svečanim mimohodom pobjednika obilježena 28. obljetnica oslobođenja i Dan branitelja Lipika

Svečano i dostojanstveno, baš onako kako i dolikuje, danas je obilježen Dan branitelja Lipika i 28. obljetnica oslobođenja našeg grada od velikosrpskog okupatora. Tog su dana Lipik, Zapadna Slavonija, ali i cjelokupna Republika Hrvatska svjedočili jednom od najblistavijih događaja obrambenog i oslobodilačkog Domovinskog rata. Poslije stotinu dana krvavih borbi, silnih žrtava, stradavanja i gotovo 100 postotnog razaranja Lipik je oslobođen od neprijatelja i tako je postao prvi oslobođeni grad u Domovinskom ratu.

Svečanost obilježavanja Dana branitelja Lipika započela je polaganjem vijenaca na spomen obilježju u Dobrovcu, a zatim kod spomenika braniteljima Lipika i kod spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđman na Trgu hrvatskih branitelja Lipika. Upravo na tom središnjem lipičkom trgu formirao se svečani mimohod pobjednika koji se zatim lipičkim ulicama uputio prema spomen obilježju koje se nalazi na gradskom groblju u Lipiku kako bi se i ondje položili vijenci te odala počast.

Nakon intonacije hrvatske himne „Lijepa naša“ polaganjem vijenaca i paljenjem lampiona uz molitvu počast su odali: general zbora Josip Lucić, kao izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske i ministra hrvatskih branitelja; brigadir Niko Jurilj, izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra obrane; izaslanstvo Požeško-slavonske županije predvođeno izaslanikom župana gospodinom Miroslavom Bagarićem; izaslanik gradonačelnika Daruvara gospodin Nenad Peter; predstavnici braniteljskih udruga Grada Novske i Hrvatskog časničkog zbora Novska, Lipovljani, Jasenovac; predstavnici 3. bojne 117. brigade HV iz Križevaca; Udruga ratnih veterana 54. samostalne bojne Čakovec; predstavnici policije iz Zagreba, Rijeke i Krapine; pripadnici 104. brigade HV iz Varaždina, Udruga veterana Domovinskog rata Gornji Kneginec; predstavnici Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Primorsko-goranske županije; delegacija Grada Pakraca te Koordinacije branitelja Domovinskog rata Pakrac-Lipik predvođena predsjednikom pakračkog Gradskog vijeća Miroslavom Ivančićem; delegacija Grada Lipika, Udruge branitelja Lipika 1991. te HVIDRA-e Lipik predvođena lipičkim gradonačelnikom Vinkom Kasanom; gospođa Snježana Martinelli Filkas u ime Udruge udovica hrvatskih branitelja Grada Zagreba i Zagrebačke županije te delegacija Udruge antifašističkih boraca i antifašista Lipik-Pakrac. Gradski pjevački zbor Lipik je zatim otpjevao skladbu „Hrvatski ratnici“.

Nakon svete mise za sve poginule branitelje, koju su u crkvi sv. Franje Asiškog u Lipiku služili lipički župnik vlč. Roko Ivanović uz koncelebraciju patera Ike Mandurića, program obilježavanja Dana branitelja Lipika nastavljen je u restoranu Ergela, a svojim nastupima su ga uveličali članovi KUD-a “Lipik” te KUD-a “Bektež”.

Lipik je prvi oslobođeni grad u Republici Hrvatskoj

Na samom početku programa u restoranu Ergela, okupljenima se u ime Udruge branitelja Lipika 1991. obratila gospođa Mirjana Cahun koja je istaknula da je Lipik primjer kako se brani grad, kako se brani domovina i u konačnici, sloboda. „S ponosom ističemo da je Lipik prvi oslobođeni grad u Republici Hrvatskoj!“, naglasila je gospođa Cahun te dodala – „U duhu zajedništva branila se svaka kuća, svaka ulica… Branila i obranila… Zato smo ovdje da se poklonimo našim poginulim i nestalim prijateljima, a zauvijek nam ostaje naše domoljublje i uspomene na njih. Bez njih i našeg prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana ne bismo imali slobodnu i demokratsku Hrvatsku.“ Ona je istaknula činjenicu da su branitelji nesretni zbog raznih nepravdi koje doživljavaju, ali također je napomenula da su hrvatski branitelji temelj hrvatskog društva koji treba živjeti u sadašnjosti, učiti iz prošlosti i uz zajedništvo planirati budućnost.

gđa Mirjana Cahun

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana naglasio je da se dana oslobođenja Grada Lipika prisjećamo s posebnim emocijama i nadasve velikim ponosom jer Lipik je prvi oslobođeni grad u Hrvatskoj kojeg su uz Lipičane branili i dragovoljci iz čitave Hrvatske koji i danas, 28 godina kasnije na obilježavanje ove velike pobjede dolaze u Lipik. „Mi danas nastojimo stvoriti uvjete za dobrobit svih naših građana i prilično smo u tome uspješni, ali ništa od toga ne bi bilo da nije bilo naših branitelja.“, istaknuo je gradonačelnik.

gradonačelnik Vinko Kasana

Nećemo zaboraviti našu povijest, jer iz naše povijesti izvukli smo snagu za našu budućnost.“, rekao je izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske i izaslanik ministra hrvatskih branitelja, general zbora Josip Lucić. „Devedesete godine bile su godine najvećeg iskušenja za našu domovinu i uvijek treba podsjetiti da nas je napala velikosrpska politika koja je bila uvjerena kako je došao krajnji trenutak obračuna s hrvatskim narodom i Hrvatskom, međutim, prevarili su se. Zaboravili su snagu ideala, snagu onoga što su nam ugradile naše majke, naše bake, naši očevi i naši djedovi. Iako nismo imali oružja, imali smo snagu naših hrvatskih ideala i ljubav prema domovini.“, naglasio je general Lucić dodavši da su Hrvatsku branili i pripadnici nekih drugih narodnosti koji su je također smatrali svojom domovinom. On se ovom prilikom prisjetio i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i kardinala Franje Kuharića, dvaju duhovnih veličina hrvatskog naroda i suvremene Hrvatske, kako je kazao, jer oni su postigli ono što nismo uspjeli ostvariti tijekom duge naše povijesti, a to je zajedništvo hrvatskog naroda čime je i stvorena današnja domovina. „Zbog svega ovoga, nemamo pravo biti razočarani, možemo biti nezadovoljni, a to nezadovoljstvo mora biti pokretač da našu domovinu dodatno uredimo i dodatno izgrađujemo.“, rekao je general Lucić.

general Josip Lucić

Nagrađeni učenici Osnovne škole Lipik

Današnje generacije lipičke djece i mladih srećom nisu proživljavale ratne strahote, ali dobro znaju što se događalo u njihovom gradu. O Domovinskom ratu uče u školi, slušaju priče svojih roditelja, djedova i baka, i ponosni su na povijest svoga kraja. Djeca i mladi Domovinski rat obrađuju i u školama.

Tako su ovom prigodom nakon obraćanja uvaženih uzvanika današnjeg događanja, nagrađeni učenici Osnovne škole Lipik – Kristian MatijevićPetra Papaik i Stjepan Dietzman pročitali svoje pjesmice na temu Domovinskog rata, a pri tome im je predsjednik Udruge branitelja Lipika 1991. Zvonimir Bišćan uručio prigodne nagrade.

MOJ TATA

Moj je tata
branio grad za vrijeme rata.
Svakog je svog suborca
doživljavao kao sestru
ili brata.

Branio ga je hrabro
sa željom i voljom.
Čuvao je svoju domovinu
da postane boljom.

Mnoga je lica slavna
na ratištu upoznao,
a o njima sam od tate
puno toga doznao.

Zahvaljujući upornosti
njegovoj i tuđoj,
sada slobodno živim
u Republici Hrvatskoj.

Zbog svega toga
mogu reći ponosno ja
-Ja imam oca, lipičkog branitelja!

KRISTIAN MATIJEVIĆ, 8.B (1. nagrada)

JUTRO U SLOBODI

Na satu otkucavaju
sekunde prožete
pucnjevima posljednjih
granata.

Na stolu stoji slika.
Pored slike svijeća.
Dvije žene jecaju Bogu
da primi jednog
od stotine vojnika
koji su u borbi izgubili živote.

Mrtva tišina spustila
se na grad.
Zima je već prošarala
ulice svojim jutarnjim mrazem.
Hladno je.

Uvijek su bila željena
ta prosinačka jutra.
Nemirne misli
tjerale su maglu
i dozivale sretna jutra.

Sloboda dolazi,
A ti, ponositi grade moj,
čekaš novo jutro,
jutro u slobodi.

PETRA PAPAIK, 8.A (2. nagrada)

MOJ LIPIK

Tih dana ništa
se čulo nije.
Samo izdaleka kiša
granata munjevito lije.

Ulica strah krije,
ni glas se čuti ne smije.
Bombe padaju,
a nedužni civili stradaju.

Moj grad stoji
iako ga lome.
Hrabro se bori
i ne da ga slome.

Lokve krvi
posvuda se vide.
U njima se branitelji
svog Lipika ne stide.

Moj grad u mom srcu pao nije,
ono za njega uvijek bije.
Nada spasa se više ne krije
i svako dijete bezbrižno se smije.

STJEPAN DIETZMAN, 8.B (3. nagrada)

FOTOGALERIJA
Dan branitelja Lipika i 28. obljetnica oslobođenja (7.12.2019.)