U Coucy le Château postavljena klupa francusko-hrvatskog prijateljstva

Proteklog je tjedna, od 27. do 30. ožujka,  izaslanstvo Grada Lipika predvođeno gradonačelnikom Vinkom Kasanom, predsjednikom Gradskog vijeća Mladenom Dolićem i bivšim lipičkim gradonačelnikom Antunom Haramijom, zajedno s članovima Kulturno umjetničkog društva “Lipik”, boravilo u francuskom gradu Coucy le Château, gradu s kojim Lipik ima potpisanu povelju prijateljstva  i u kojem je prilikom ove posjete održana svečanost postavljanja klupe francusko-hrvatskog prijateljstva, identične onoj koja je u Lipiku postavljena još u listopadu 2016. godine.

Na putu prema Francuskoj lipička delegacija je zastala u Njemačkoj, i to u još jednom gradu prijatelju Lipika – Neustadt an der Aisch, gdje su srdačno primljeni od bračnog para  Ruth i Walter Billmann, koji su veliki prijatelji Lipika i Lipičana, a susreli su se i s gradonačelnikom Klausom Meyerom i članovima Udruge Lipik Komitee. Inače, prijateljstvo između Lipika i njemačkog grada Neustadt an der Aisch traje već tri desetljeća, a to se potvrdilo i tijekom Domovinskog rata kad su prijatelji iz Njemačke bili jedni od prvih koji su prišli u pomoć.

Nakon noćenja u Neustadtu, put je nastavljen prema francuskom gradiću Coucy Le Chateau. Grad je to koji broji 1500 stanovnika, a nalazi se u regiji Picardie na sjeveru Francuske, 120 kilometara sjeveroistočno od Pariza.

Grad se nalazi unutar srednjovjekovnih zidina, a najviše je poznat po ostatcima srednjovjekovnog francuskog dvorca „Chateau de Coucy“ građenog u XIII stoljeću. Dvorac je u XIX. stoljeću renoviran da bi ga dobrim djelom njemačka vojska 1917. godine razorila s 28 tona eksploziva. Ono što je zajedničko ovim prijateljskim gradovima jest to da je Coucy le Chateau razoren u Prvom svjetskom ratu, a Lipik je strašna razaranja doživio u Domovinskom ratu.“, doznali smo od bivšeg gradonačelnika Lipika, a danas vijećnika u Skupštini Požeško-slavonske županije Antuna Haramije.

Coucy le Château i Lipik imaju već godinama odlične odnose na području kulture, športa, obrazovanja, a suradnju potiče i Udruga hrvatsko-francuskog prijateljstva.“, rekao je gradonačelnik Lipika Vinko Kasana te dodao kako su bliski i prijateljski odnosi ova dva grada započeli tijekom Domovinskog rata s prvim humanitarnim konvojima koje su slali prijatelji iz Francuske, a upravo to prijateljstvo je nastavljeno i nakon rata te je, osim Lipika, još nekolicina hrvatskih gradova uspostavila prijateljstvo s ovim francuskim gradom u kojem se svake jeseni održavaju i Dani hrvatske kulture na kojima sudjeluju brojne folklorne skupine, zborovi i  orkestri pa tako ova nesvakidašnja kulturna razmjena još više pripomaže boljem upoznavanju i razumijevanju hrvatskog i francuskog naroda.

Postavljena klupa francusko-hrvatskog prijateljstva

Ovom je prigodom održana svečanost postavljanja klupe francusko-hrvatskog prijateljstva između grada Lipika i grada Coucy le Château, identične onoj koja je u Lipiku postavljena 3. listopada 2016. godine, a koju su izradili isti majstori – kipar Pierre Alain i klesar Benoit Boccarelli prema idejnoj zamisli kipara Alaina. Svečanosti su uz predstavnike Grada Lipika te Jean-Claudea Dumonta, gradonačelnika Coucy le Château i njegovih zamjenika Jacquesa Duminila Sophie Boultroy te članova tamošnjeg Općinskog vijeća, nazočili i hrvatski veleposlanik u Francuskoj Filip Vučak kao i predstavnici departmana Aisne (Picardie).

Svečanost su svojim nastupom uveličali i članovi KUD-a “Lipik”. Oni su se tom prilikom predstavili narodnim nošnjama i koreografijom – pjesmama i plesovima Lipika i brodske Posavine, doznali smo od predsjednika KUD-a Miroslava Prhala.

Posjetili znamenitosti Pariza

Lipičani su tijekom ovog putovanja posjetili i glavni francuski grad Pariz, koji slovi kao najromantičnija europska metropola te umjetnički iznimno bogat grad. Grad je to u kojem se čudesno isprepliću arhitektura, umjetnost, moda i kulinarstvo.

Tako su obišli tamošnju najpoznatiju atrakciju, Eiffelov toranj koji je visok 324 metra i vidljiv je skoro iz svih dijelova grada, a koji je podignut 1889. kao privremena konstrukcija za Međunarodnu izložbu. Također su vidjeli i neizostavan dio svakog turističkog obilaska – famoznu katedralu Notre Dame de Paris, gotičku građevinu iz XII stoljeća smještenu na malenom otočiću Île de la Cité. Vozili su se rijekom Seinom i pri tome uživali u panoramskom pogledu na ljepote Pariza.