nk-lipik

Počinju radovi na Poduzetničkom inkubatoru umjetne inteligencije – izvođač radova uveden u posao

U Maloj vijećnici zgrade lipičke Gradske uprave u petak je održano uvođenje u posao za izvođače radova na rekonstrukciji prostora kojim će Lipik dobiti svoj prvi digitalni inovacijski centar, odnosno Poduzetnički inkubator umjetne inteligencije. Sastanku su prisustvovali predstavnici Grada Lipika na čelu s pročelnicom Veronikom Prhal i Stjepan Posavec, direktor tvrtke Maksim IV d.o.o. koja će radove izvoditi, a nazočni su bili i predstavnici stručnog i projektantskog nadzora.

Naime, početkom kolovoza prošle godine započeo je projekt prekogranične suradnje “Development trough digital innovative hubs in Gradiška, Daruvar, Lipik and Kotor”. Riječ je o projektu koji je sufinanciran iz programa INTERREG IPA CBC-HR-BA-ME prekogranične suradnje, a u njemu sudjeluju Grad Gradiška (BiH), Grad Daruvar, Grad Lipik i Općina Kotor iz Crne Gore. Predviđeno trajanje projekta je do kraja srpnja 2022. godine, a njegova ukupna vrijednost iznosi 1.487.795,68 EUR, od čega vrijednost projekta za Grad Lipik iznosi 502.563,87 EUR.

Ovim projektom će se uspostaviti četiri digitalna inovacijska centra (digital innovative hubs – DIH-a), po jedan za svakog partnera, a njihova svrha je stvaranje konkurentnog ekonomskog i tehnološkog okružja koje se bazira na novim tehnologijama i inovacijama.

Digitalni inovacijski centar u Lipiku pod nazivom Poduzetnički inkubator umjetne inteligencije nalazit će se na katu zgrade na nogometnom igralištu u Lipiku. Nakon sastanka uvođenja izvođača radova u posao upriličen je i obilazak lokacije budućeg gradilišta. Današnjim sastankom ostvarene su sve pretpostavke za skorašnji početak radova koji bi trebali završiti kroz deset mjeseci, a čija je vrijednost 2.229.790, 30 kuna s PDV-om.

Grad Lipik će rekonstrukcijom ovog prostora dobiti novi poduzetnički inkubator namijenjen poduzetnicima i startup-ovima na području umjetne inteligencije i programiranja koji će se nalaziti na više od 200 četvornih metara. U sklopu samog centra predviđen je prostor za rad, aktivna i mirna zona, sala za sastanke te prostor za edukacije.

Također će se nabaviti i potrebna tehnologija, software-i te informatička oprema za potrebe inkubatora i edukacija koje će se provoditi kroz projekt i nakon njega.

Tags: No tags

Comments are closed.