slika41

Novosti u projektu Development through DIHs

Grad Lipik dobiti će svoj prvi digitalni inovacijski centar odnosno Poduzetnički inkubator umjetne inteligencije kroz projekt prekogranične suradnje Development through Digital Innovative Hubs in Gradiška, Daruvar, Lipik and Kotor(„Development through DIHs“) . Projekt je sufinanciran iz INTERREG IPA CBC-HR-BA-ME programa prekogranične suradnje. Omjer sufinanciranja je 85 % EU, a 15 % partneri. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.487.795,35 €,  dok vrijednost projekta za Grad Lipik iznosi 502.563,87 €. 

Grad Lipik je partner uz Grad Daruvar, Općinu Kotor (Crna Gora) i vodećeg partnera Grad Gradišku (Bosna i Hercegovina).  Projekt je započeo 1. kolovoza 2020. godine i trajat će do 31. srpnja 2022. godine. Usmjeren je na razvoj digitalne tehnologije kroz uspostavu 4 digitalna inovacijska centra, po jedan kod svakog partnera.

Zajednička suradnja prekograničnih institucija omogućit će prijenos raznih ideja, informacija i znanja, širenje horizonta poslovne suradnje i bolji pristup resursima, što će u konačnici pridonijeti daljnjoj suradnji, rastu i razvoju gospodarstva, povećanju konkurentnosti i iskorištavanju izvoznih potencijala u najvećoj mogućoj mjeri.

Financijski najizdašnija aktivnost projekta je rekonstrukcija objekta u kojem će biti smješten Poduzetnički inkubator umjetne inteligencije. Izvođač radova Maksim IV d.o.o. započeo je s radovima na rekonstrukciji objekta, te za sada radovi teku po planu. Postavljena je i privremena informativna ploča. Rekonstrukcija javnog prostora koji se trenutno ne koristi pružit će novu poslovnu infrastrukturu, a opremanje modernom informatičkom opremom, neophodnom za stjecanje specifičnih znanja i vještina  osigurat će dodanu vrijednost.

Nakon izgradnje i opremanja nove poslovne infrastrukture, novi i postojeći poduzetnici dobit će priliku unaprijediti svoje vještine i kompetencije suvremenim znanjima iz područja razvoja mobilnih aplikacija  i programskih jezika koji se koriste u robotici (Java, C++, Python,…).  Ciklusi certificiranih edukacija održavat će se u novoopremljenom DIH-u.

Tags: No tags

Comments are closed.