23. sjednica Gradskog vijeća održana u novoobnovljenom Društvenom domu u Marinom Selu

Novoobnovljeni Društveni dom u Marinom Selu 18. veljače bio je mjesto održavanja prve ovogodišnje sjednice lipičkog Gradskog vijeća. Sjednica je i ovom prilikom održana u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama, a prostor ovog objekta, kao i za vrijeme posljednje sjednice održane u obnovljenom Društvenom domu u Poljani, u potpunosti je bio i prikladan za to.

Kako to već biva, sjednica je započela aktualnim satom tijekom kojeg su vijećnici postavljali pitanja lipičkom gradonačelniku Vinku Kasani (HDZ). Od 14 prisutnih vijećnika 6 ih je imalo pitanja vezana za aktualne teme s područja Lipika.

Prvi se s pitanjima javio Darko Derenj (Nezavisna lista Jasne Molnar Kukić) kojeg je zanimalo asfaltiranje cesta, odnosno dovršetak uređenja Omanovačke ulice u Šeovici te općenito pitanje asfaltiranja ulica na području Lipika. Gradonačelnik mu je odgovorio kako je u Šeovici ostalo još nekih 900 metara koji će biti asfaltirani. Također, u planu je asfaltiranje parkirališta kod “Zelendvora”, kao i ulica Ilije Strganca u Gaju i Varoška u Poljani. U pripremi je kroz dogledno vrijeme i asfaltiranje Staklanske ulice u Lipiku te ulica Đure Salaja u Dobrovcu.

Vijećnik Derenj je upitao i o vodoopskrbi na području prigradskih naselja Bujavice, Jagme, Korita i Bukovčana, a gradonačelnik je kazao da je upućen dopis Hrvatskim vodama da se osiguraju sredstva i da očekuje da se ove godine riješi projektna dokumentacija u vezi tog pitanja.

Gradska vijećnica Mihaela Žili Petrović (SDP) i ovog je puta istaknula problem rasvjete na Mačkovcu za koji još nema konkretne solucije. Gradonačelnik Kasana je rekao da je svjestan važnosti postavljanja rasvjete, a rekao je i da je prema odgovoru koji su dobili iz Hrvatskih cesta vidljivo kako oni imaju namjeru to napraviti.

Također, vijećnica je istaknula da na autobusnoj stanici u Donjem Čagliću nedostaje staklo, što nije dobro za učenike koji ondje čekaju školski autobus. Rečeno joj je da će taj problem biti riješen.

Realizacija budućeg Doma zdravlja u Lipiku zanimala je vijećnicu Tinu Gadžić Husko (HDZ). Gradonačelnik je kazao kako se krenulo u projektiranje, a građevinska dozvola bi trebala biti gotova ovih dana kako bi se moglo krenuti u financiranje tog kapitalnog projekta u kojem bi osim Grada Lipika sudjelovala i naša županija, kao i zavodi za javno zdravstvo i hitnu medicinsku pomoć te u konačnici resorno Ministarstvo.

Vijećnik Mile Vlajković (HDZ) je postavio pitanje u vezi Mirinog dvora u lipičkoj Ulici Marije Terezije, a rečeno mu je da je Grad zainteresiran za kupnju tog objekta, međutim problem je što tu ima puno vlasnika.

Marija Klapka Marinić (HDZ) se interesirala za projekt Šestomjesečnog testiranja za programere umjetne inteligencije, kao i za cjelokupni projekt Centra za razvoj umjetne inteligencije, o čemu je naš portal pisao ranije, a vijećnik Vinko Strganac (HSS) je pitao o stanju prihoda proračuna u ovim okolnostima. Odgovorila mu je voditeljica Odsjeka za financije u Gradu Lipiku Gordana Horvat izjaviviši kako je ukinut kompenzacijski fond, međutim zasad se sve odvija redovno.

Vijećnik se interesirao i o tome dokle se došlo s aktualnim kapitalnim investicijama. Gradonačelnik je odgovorio da nema nekih novih promjena od posljednje sjednice kad je bilo govora o toj tematici. U vezi nove ergele, gradonačelnik je rekao da je potres, koji je ostavio posljedice na sadašnjem objektu gdje se konji nalaze, pokazao kako je nužan novi prostor za lipicance. Sadašnji prostor koji je u vlasništvu Poljoprivrede Lipik je saniran, ali proces za izgradnju nove ergele bi se sad trebao ubrzati, uzevši u obzir činjenicu da građevinska dozvola za novu ergelu postoji.

Nakon aktualnog sata, održana je kratka stanka, a potom su vijećnici prešli na Dnevni red sjednice.

Odmah je jednoglasno usvojen novi Statut Grada Lipika u koji su utkane promijene u skladu s novim zakonskim odredbama vezanim za lokalnu samoupravu. Naime Lipik, koji spada u skupinu malih gradova (do 10 tisuća stanovnika), ostaje bez dužnosti zamjenika gradonačelnika, koji je u posljednja tri mandata volonterski obnašao Slobodan Katunar (HDZ). Odredba se primjenjuje neovisno je li dužnost volonterska ili profesionalna. Još jedna specifičnost ovih odredbi je i ta da se u odnosu na aktualno stanje broj članova općinskih i gradskih vijeća te županijske skupštine smanjuje za 10% pa se 16. svibnja prilikom izlaska na lokalne izbore u Lipiku neće birati 15 vijećnika nego 13.

Novi programi potpore poticanju razvoja poduzetništva te rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji

Vijećnici su jednoglasno usvojili ove izmjene, a potom su usvojili i Program mjera za poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva na području Grada Lipika za razdoblje od 2021. do 2025. godine, kao i Izmjene i dopune Programa socijalnih mjera – pomoć pri rješavanju stambenog pitanja mladih obitelji na području Grada Lipika. Gradonačelnik Kasana je kazao kako se razgovaralo s poduzetnicima i mladim obiteljima te su shodno tome prilagođeni i ovi izuzetno kvalitetni programi koji su itekako prepoznati.

Ovi su programi u ranijem razdoblju izuzetno dobro prihvaćeni, što je vidljivo i iz činjenice kako je u posljednje dvije godine ukupan iznos potpore za 21 mladu obitelj iznosio 619.870,00 kuna. Također, u protekle tri godine Grad Lipik je poduzetnicima sa svog područja dodijelio ukupno 354.102,00 kune čime je financijski poduprto 22 poduzetnika; 2020. godine 7 poduzetnika sa 104.523,00 kune, 2019. godine 5 poduzetnika sa 77.587,00 kuna i 2018. godine 10 poduzetnika primilo je potpore u iznosu 171.991,00 kunu.

Sufinanciranje produženog boravka u Osnovnoj školi Lipik

Osnovna škola Lipik organizira produženi boravak za svaku nastavnu godinu od mjeseca rujna tekuće godine do lipnja slijedeće godine za učenike s prebivalištem na području Grad Lipika, a Gradsko vijeće je usvojilo Odluku o sufinanciranju istoga do daljnjega, odnosno do opoziva. Također je usvojena i Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o cijenama usluga za korisnike u Dječjem vrtiću „Kockica“ Lipik koja se odnosi na oslobođenje plaćanja participacije u ukupnom iznosu (za korisnike predškolske ustanove koji imaju prebivalište na području pogođenom potresom u RH), a za vrijeme od 1. veljače 2021. do 30. travnja 2021. godine u svrhu pomoći roditeljima i djeci. Naime, tu se radi o obiteljima koje su na područje Lipika došle s potresom pogođenih područja.

U nastavku sjednice vijećnici su usvojili Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama. Tu se radi o zakonskim prilagodbama.

Usvojene su i odluke o Izmjeni i dopuni Odluke o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora kako bi se pripomoglo poduzetnicima u ovoj pandemiji, a vijećnici su usvojili i Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o izradi IV. Izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Grada Lipika, kao i Izmjene i dopune Odluke o korištenju poslovnih prostora Poduzetničkog inkubatora Lipik te Odluka o raspolaganju građevinskim zemljištem u Poduzetničkoj zoni 2.
Istaknut je i Javni Poziv za isticanje kandidature za članove i zamjenike članova Savjeta mladih Grada Lipika te neke tehničke odluke vezane za Izmjenu Odluke o izboru Odbora za izbor i imenovanja te one za Izmjenu Odluke o imenovanju Odbora za gospodarstvo, financije i proračun.