Prije 30 godina Lipik je postao prvi oslobođeni grad u Domovinskom ratu

Svečano i dostojanstveno danas je obilježen Dan branitelja Lipika i velika obljetnica, trideseta po redu od oslobođenja našeg grada. Prije punih trideset godina, 6. prosinca 1991. Lipik, Zapadna Slavonija i čitava Republika Hrvatska svjedočili su jednom od najblistavijih događaja obrambenog i oslobodilačkog Domovinskog rata. Poslije stotinu dana krvavih borbi, silnih žrtava, stradavanja i gotovo 100 postotnog razaranja Lipik je oslobođen od neprijatelja i time je postao prvi oslobođeni grad u Domovinskom ratu.

Svečanost obilježavanja Dana branitelja Lipika započela je u Kukunjevcu svečanim otkrivanjem spomen ploče za dvojicu poginulih hrvatskih branitelja – Ivu Bana i Ratimira Dragića, a otkrili su je hrvatski branitelji Blaž Skender i Mijo Lončar.

Naime, 11. listopada 1991. godine, prilikom proboja kroz selo Kukunjevac dva sanitetska vozila upala su u zasjedu. Skupina dragovoljaca popularno zvanih “Merčepovci”, zajedno s dvojicom domaćih branitelja krenuli su u dopodnevnim satima izvući ranjenike iz opkoljenog Lipika. U toj nadasve humanoj akciji spašavanja ranjenika upali su u neprijateljsku zasjedu tijekom koje je većina njih ranjena, dok su Ivo Ban i Ratimir Dragić poginuli. Nažalost, njihova tijela nisu nikada pronađena i oni se i danas vode kao nestali.

Ovom su se prigodom emotivnim govorom okupljenima obratili predsjednik i tajnik udruge „Ivo Ban“ iz Tugara, Ivan Velić i Dragan Petričević. Obojica su istaknuli ljubav koju su ovi stradali hrvatski vitezovi gajili prema domovini, a izrazili su želju i nadu kako će se njihovi posmrtni ostaci konačno pronaći. Posvetu i molitvu kod spomen ploče u Kukunjevcu vodio je vlč. Augustin Tašić.

Program obilježavanja Dana branitelja i oslobođenja Grada Lipika nastavljen je polaganjem vijenaca na spomen obilježju u Dobrovcu, a zatim kod spomenika hrvatskim braniteljima na gradskom groblju u Lipiku. Ondje su molitvu predvodili vlč. Roko Ivanović, odnosno vlč. Vjekoslav Uvalić.

Počast polaganjem vijenaca te paljenjem svijeća kod spomen obilježja poginulim braniteljima Lipika odali su brigadni general Ivan Raos, kao izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske; požeško-slavonska županica Antonija Jozić, kao izaslanica predsjednika hrvatske Vlade; izaslanici ministra obrane i ministra hrvatskih branitelja, brigadir Mato Tomašević i Vladimir Bergman; zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha; delegacija Grada Čakovca predvođena zamjenikom predsjednika Gradskog vijeća Josipom Vargom u pratnji s predsjednikom Koordinacije udruga branitelja proizišlih iz Domovinskog rata Stjepanom Horvatom; delegacija Grada Varaždina predvođena predsjednikom Kluba varaždinskih branitelja 1991. – 1995. Vladimirom Leskovarom; delegacija HVIDRA-e Zabok predvođena predsjednikom Rajkom Bartolinom; izaslanik Grada Daruvara Nenad Peter; zajednička delegacija Grada Lipika, Grada Pakraca te Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac Lipik predvođena lipičkim gradonačelnikom Vinkom Kasanom i predsjednicima lipičkog i pakračkog Gradskog vijeća, Slobodanom Katunarom i Miroslavom Ivančićem; Udruga ratnih veterana 54. samostalne bojne Čakovec predvođena zapovjednikom Vinkom Horvatom; Udruga veterana Domovinskog rata Gornji Kneginec; Nezavisni dragovoljci hrvatski te brojni drugi.

Nakon koncelebrirane svete mise za sve poginule branitelje, koju je u crkvi sv. Franje Asiškog u Lipiku predvodio požeški biskup mons. dr. Antun Škvorčević, program obilježavanja Dana branitelja Lipika nastavljen je na Trgu hrvatskih branitelja Lipika.

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana na samom je početku svojeg obraćanja pozdravio sve prisutne, a posebno hrvatske branitelje pristigle iz gotovo svih krajeva Republike Hrvatske.

Drago mi je da ste danas ovdje u Lipiku kao i prije tridesetak godina.“, rekao je gradonačelnik Kasana citiravši pri tome riječi požeškog biskupa Antuna Škvorčevića koji je tijekom svete mise istaknuo kako je ovo dan ponosa i tuge.

Dan ponosa jer smo oslobodili naš grad, ali pokazali i da naša vojska može krenuti u oslobađanje domovine i potjerati ono zlo koje nas je snašlo. Sinoć je u Multikulturalnom centru otvorena izložba „Razoreni grad“, čija je autorica dr. Anđelka Gajšak Špančić i koja vjerno prikazuje kako je Lipik izgledao prije trideset godina. Iz današnje perspektive na tim fotografijama sve izgleda nestvarno, ali nažalost Lipik je tad u potpunosti bio razoren i tome svjedoči upravo ova izložba koju vrijedi pogledati. Ratne rane se obnavljaju premda su još uvijek vidljive, ali tužna je činjenica da ne možemo vratiti 322 poginulih branitelja i civila na području Lipika i Pakraca. Međutim, dok god je nas, živjet će i uspomena na naše branitelje.“, naglasio je gradonačelnik i podsjetio kako mi još uvijek tragamo za nestalim braniteljima i civilima. Stoga je i ovom prigodom uputio apel svima koji nešto znaju da to i prijave kako bi njihovi posmrtni ostaci bili dostojno sahranjeni.

Moramo misliti i na naše živuće branitelje koji su braneći Lipik i Hrvatsku ostavili i svoje zdravlje i svoje dijelove tijela. U Lipiku smo u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja otvorili i prvi Dom hrvatskih veterana gdje naši branitelji dolaze na rehabilitaciju. Nastojimo stvoriti uvjete za dobrobit svih naših građana i u tome smo uspješni, ali ništa od toga ne bi bilo da nije bilo naših branitelja.“, istaknuo je gradonačelnik.

U ime Udruge branitelja Lipika 1991. obratila gospođa Mirjana Cahun.

Danas je veliki dan za naš Lipik, trideseta obljetnica oslobođenja i dan prekretnice ratovanja na ovom području te slom sna o velikoj Srbiji.“, istaknula je Mirjana Cahun prisjetivši se agresije koju su na Lipik sustavno vršili srpski pobunjenici i JNA i pri tome razrušili sve ono što se uništiti moglo. Ipak, kako je naglasila, nisu uspjeli uništiti snagu i hrabrost hrvatskih branitelja koji su krenuli na težak i dug put prema slobodi.

Cijenu slobode koju smo platili za slobodan Lipik i samostalnu Hrvatsku bila je visoka. Mnogi poginuli, ranjeni i nestali… Izbjegli građani, razrušena sela i gradovi… Uništene mladosti… To je bila cijena slobode. Znamo da smo tih dana svi bili ujedinjeni te da smo pomagali jedni drugima, borili se i tješili zajedno. Strahovali, plakali, veselili se i vjerovali u pobjedu. Vrijeme ne liječi rane, samo ih prekriva. Ožiljci prošlosti neće tako lako zarasti. Danas slavimo, trebamo i možemo, iako i dalje osjećamo bol i tugu za svima onima koji nisu s nama. Zbog toga, mi svjedoci trebamo i moramo pisati i pričati o tim danima ponosa i slave. Mladima moramo govoriti o vrijednosti hrvatskih branitelja jer branitelji su stvarali slobodu Hrvatske, a ona će živjeti, ostati i postojati kad nas više ne bude. Lipik je danas otvoreni, multinacionalni grad s perspektivom industrije i turizme, no ratne rane još su vidljive i zato zahvaljujem braniteljima koji su došli iz čitave Hrvatske braniti ovaj grad. S ponosom i uzdignute glave hodajte ovim ulicama jer smo svi bili dio stvaranja povijesti.“, naglasila je gospođa Cahun te zahvalila Gradu Lipiku, Požeško-slavonskoj županiji i Ministarstvu hrvatskih branitelja na razumijevanju i pomoći za branitelje koja im je sve više potrebna.

Predsjednik Udruge Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Zabok Rajko Bartolin, pukovnik HV-a ukratko se prisjetio tog ratnog vremena i turbulentnih zbivanja netom prije oslobođenja Lipika, kao i samog ulaska u Lipik.

„Danas je lijepo doći u Lipik i drago nam je kad vidimo puno ljepši i obnovljeni grad u koji na rehabilitaciju dolaze i branitelji iz našeg kraja.“, rekao je pukovnik Bartolin čestitavši braniteljima Lipika njihov Dan.

Vjerujem da svi vi danas koji ste ovdje prebirete sjećanja na taj 6. prosinac 1991. i na trenutke, kako one tragične koje su prethodile, tako i na one obilježene ponosom i slavom kad je na sam blagdan sv. Nikole oslobođen Lipik. Tog je dana oslobođen prvi grad u Republici Hrvatskoj u Domovinskom ratu.“, istaknula je izaslanica Predsjednika hrvatske Vlade i požeško-slavonska županica Antonija Jozić.

Kao što su prije mene govorili gradonačelnik Kasana i tijekom mise biskup Škvorčević, to su dani u kojima se miješaju osjećaji tuge, ali i velikog ponosa. Tada, u tim godinama stvarala se neovisna, suverena, slobodna Republika Hrvatska i svi mi koji danas baštinimo tu izborenu slobodu i našu državu dužni smo uvijek iznova prisjećati se svih onih koji su svoje živote utkali u njezine temelje, svih vas koji ste imali hrabrosti, odvažnosti i ustrajnosti iz cijele Hrvatske doći ovdje, braniti Lipik, Pakrac, i cijelu Hrvatsku. Na tome vam neizmjerno hvala.“, naglasila je županica Jozić.

Ona je također rekla kako vjeruje da svi oni koji dolaze u Lipik vide kako ovaj grad raste, da se razvija i da se u njemu može osjetiti onaj dašak optimizma da ništa od toga što se događalo devedesetih godina prošlog stoljeća nije bilo uzalud i da uistinu možemo danas svi mi činiti sve kako bi gradili i izgradili Hrvatsku onakvom kakvom su je sanjali hrvatski branitelji.

Dopustite mi da vam od srca iskreno čestitam Dan branitelja Grada Lipika i 30. obljetnicu oslobođenja prvog grada u Republici Hrvatskoj.“, rekao je na početku svojeg govora brigadni general Ivan Raos, izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske.

Stoljetni i višestoljetni san nas Hrvata pojedinci nisu dosanjali međutim, vi dragi branitelji ste uspjeli izvojevati i stvoriti državu Hrvatsku, stoga dozvolite da vam u svoje osobno ime izrazim duboko poštovanje i zahvalnost te da vam prenesem zahvalnost i pozdrave predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske gospodina Zorana Milanovića. Neka nam živi jedina i vječna domovina Hrvatska! Hvala vam i domovini uvijek vjerni!“, rekao je general Raos.

Nakon svečanog programa general Raos i brigadir Tomašević su u pratnji gradonačelnika Kasane i predsjednika Gradskog vijeća Slobodana Katunara obišli i budući Spomen-park Domovinskog rata koji je u izgradnji. Njime se na dostojanstven način Lipik želi odužiti svojim braniteljima koji su dali živote za slobodnu domovinu.

Povodom 30. obljetnice oslobođenja Lipika u organizaciji Udruge djece branitelja Domovinskog rata Lipika i Pakraca tijekom dopodnevnih sati je održana i revijalna utakmica između najmlađih kategorija NK Lipik 1925 i NK Hajduk Pakrac u školskoj sportskoj dvorani.

FOTOGALERIJA