DELEGACIJA KISELJAKA U POSJETU LIPIKU: Naglasak na gospodarskoj i kulturnoj suradnji

U sklopu radnog posjeta, kojem je cilj razmjena iskustava u gospodarskim, kulturnim i sportskim segmentima, ali i potpisivanje Povelje o prijateljstvu, u Lipiku je 19. travnja boravila delegacija bosanskohercegovačke Općine Kiseljak predvođena načelnikom Mladenom Mišurićem Ramljakom. U zgradi lipičke Gradske uprave cijenjeni su se gosti susreli s gradonačelnikom Lipika Vinkom Kasanom, predsjednikom Gradskog vijeća Slobodanom Katunarom i njihovim suradnicima, a potom je održan sastanak na temu međusobne suradnje.

Gosti iz Kiseljaka te njihovi lipički domaćini iskoristili su posjet i za šetnju gradskim ulicama, ali i za razgledavanje kapitalnih projekata. Tako je upriličen i obilazak Poduzetničkog inkubatora Lipik, lipičkog Centra za umjetnu inteligenciju, Toplica Lipik, Doma hrvatskih veterana i Državne ergele. Naravno, bilo je govora i o projektima u izgradnji, projekta Terme Lipik (Vila Zinke – interpretacijski centar, Narodne kupke i lječilišni perivoj) i nove ergele kod Raminca.

 „Raduje nas što smo obišli Lipik prilikom čega smo konkretizirali određene radnje koje ćemo izvršiti u narednom razdoblju. To se prije svega odnosi na potpisivanje Povelje o prijateljstvu između Lipika i Kiseljaka.“, istaknuo je ovom prigodom načelnik Mladen Mišurić Ramljak s kojim su u Lipiku boravili tajnik Općine Kiseljak, Dragomir Lučić te dr. Nino Baban, ravnatelj Doma zdravlja Kiseljak.

„Obilaskom viđenih gospodarskih subjekata moram istaknuti da smo srodne duše, a tu je svakako i mineralna voda kao posebna poveznica“, kazao je načelnik Kiseljaka te dodao kako su i oni imali toplice koje, nažalost posljednjih petnaest godina ne rade, ali ih ponovno žele aktivirati.

Nakon naše prošlogodišnje posjete ovo je bio uzvratni posjet tijekom kojeg smo formulirali ranije dogovore, a napose onaj o potpisivanju Povelje o prijateljstvu koja će biti platforma za buduću suradnju, što me izuzetno veseli. Kiseljak je općina koju većinski naseljava hrvatsko stanovništvo, a ovom smo prigodom posebno razgovarali o gospodarskoj suradnji, povezivanju naših poduzetnika, ali i suradnji na zajedničkim europskim projektima.“, izjavio je gradonačelnik Lipika Vinko Kasana.

Ovaj posjet predstavlja još jedan korak u jačanju veza između ovih dviju jedinica lokalne samouprave i stvaranju novih prilika za suradnju. Lipik i Kiseljak imaju mnogo toga zajedničkog, a ova suradnja može donijeti koristi za obje strane u gospodarskom, kulturnom i turističkom smislu.

Opis nije dostupan.

Obilazak Poduzetničkog inkubatora Lipik i razgovor s poduzetnicima čija su poduzeća ondje smještena / Compas.hr

Opis nije dostupan.

Posjet lipičkom Centru umjetne inteligencije i razvojnoj agenciji LIRA / Compas.hr

Opis nije dostupan.

Tijekom obilaska ergele lipicanaca gostima iz Kiseljaka je predstavljen i projekt izgradnje nove ergele / Compas.hr

Opis nije dostupan.

Prvi izgrađeni Dom hrvatskih veterana nalazi se u Lipiku, a Toplice Lipik snažno su lječilišno središte / Compas.hr