Aktualnosti i izvješća – projekti, radovi i planovi na području Grada Lipika

Sedamnaesta sjednica lipičkog Gradskog vijeća održana je 6. lipnja u prostoru Velike gradske vijećnice. Pod predsjedanjem Predsjednika Gradskog vijeća Slobodana Katunara (HDZ), u njezinu je radu sudjelovalo 12 gradskih vijećnika. Sjednici je nazočio i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana (HDZ) s predstavnicima gradskih stručnih službi, kao i čelni ljudi gradskih tvrtki i ustanova.

Tijekom aktualnog sata s prvim se pitanjem javio vijećnik Vinko Strganac (HSS), a zanimale su ga novosti oko projekta Terme Lipik. Svjestan problema s izvođačima i porastom cijena materijala, zanimalo ga je hoće li projekt biti završen do krajnjeg roka. Gradonačelnik Vinko Kasana je odgovorio kako je onaj rok na šest mjeseci za izvršenje radova izašao krajem travnja. S obzirom na to da izvođač u tom periodu nije nastavio radove, ugovor je raskinut, puštena je garancija banke i Grad se naplatio. Trenutno se kompletira novi troškovnik i pripreme za novu javnu nabavu. S cjelokupnim stanjem su upoznati predstavnici SAFU-a te svih drugih državnih mjerodavnih tijela. Lipik u ovoj situaciji nije sam jer ova tvrtka koja je dosad izvodila radove imala je gradilišta diljem Hrvatske pa je sa situacijom upoznata i Vlada Republike Hrvatske.

Vijećnika Strganca su zanimali i radovi na državnoj cesti D 47, odnosno na dionici Lipik – Dobrovac. Odgovorio je direktor Lipkoma Marijan Strganac, istaknuvši da je u samom projektu bilo ponekih problema koji su sad riješeni. Idući tjedan će biti održan sastanak svih dionika pa će se detaljnije znati kad će krenuti radovi rekonsrukcije same ceste. Naravno, tijek ovih radova također otežavaju vremenski uvjeti.

Poteškoće uzrokovane vremenskim uvjetima

Vijećnica Vedrana Vondrak (nez.) pohvalila je organizaciju ovogodišnjeg Sajma cvijeća, a potom je upitala tko je zadužen za održavanje odvodnih kanala, odnosno jarke uz nogostupe i prometnice na području Grada Lipika. Odgovoreno joj je kako je za njihovo održavanje zadužen Lipkom. Ovom je prilikom gradonačelnik istaknuo kako velike količine oborina značajno otežavaju održavanje javnih površina jer radnici u takvim uvjetima jednostavno ne mogu raditi. Gradonačelnik je građane zamolio za razumijevanje i strpljenje, naglasivši kako će sva trava biti pokošena, a šteta sanirana.

Nakon aktualnog sata uslijedio je prelazak na Dnevni red sjednice pa je tako odmah usvojeno izvješće o radu za proteklu godinu Hrvatske gorske službe spašavanja, Stanica Požega. Jednoglasno i bez neke rasprave su usvojena izvješća i Javne vatrogasne postrojbe Požeško-slavonske županije, Hrvatskog Crvenog križa GDCK Pakrac, Komunalca Pakrac, LAG-a Zeleni trokut i Izvora Lipika.

Prilikom usvajanja izvješća Vatrogasne zajednice područja Pakrac – Lipik, zapovjednik Tomislav Stokić je istaknuo kako je došlo do promjene tajnika. Naime, Tatjana Luketić je izabrana na mjesto nove tajnice umjesto dosadašnjeg tajnika Zlatka Zerdina kojem je ovom prigodom zapovjednik Stokić uputio još jedno zahvalu za njegov rad i obol vatrogastvu svih ovih godina.

Aglomeracija: Fizički radovi završeni, nadogradnja treće faze u tijeku

Prilikom izglasavanja financijskog izvješće o radu tvrtke Vode Lipik za 2022. godinu, vijećnik Strganac je upitao o aglomeracijskom projektu čija je izvedba protekle dvije do tri godine bila prisutna na našem području. Direktor Marijan Pierobon je odgovorio kako se projekt aglomeracije sastoji od tri odvojena podprojekta. Jedan je nabava opreme za održavanje sustava odvodnje, što je uspješno završeno već u prvoj godini provedbe projekta (vozilo za čišćenje sustava te vozilo s TV kamerom i opremom za kontrolu ispravnosti kanalizacijskog sustava). Dvadesetog ožujka ove godine je preuzet i zapisnik o preuzimanju na drugom podprojektu rekonstrukcije sanacije izgradnje vodoopskrbne i kanalizacijske mreže iz kojeg je ukupno izgrađeno 92 km infrastrukture na području Lipika i Pakraca. Fizički radovi su završeni, a još je preostalo preuzimanje dokumentacije i okončanje obračuna, kazao je Pierobon. Što se trećeg segmenta tiče, tu se radi o nadogradnji treće faze uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Dobrovcu, a u petak je pokrenut zahtjev za građevinsku dozvolu.

Prema riječima direktora Pierobona, u pogledu kvarova definitivno su vidljivi rezultati jer kvarova, ali i gubitaka ima puno, puno manje.

Vijećnica Vondrak je upitala planiraju li Vode Lipik proširiti mrežu na one dijelove koji nisu bili obuhvaćeni aglomeracijom, a odgovoreno joj je da postoji plan gradnje vodno-komunalne infrastrukture koji se radi s jedinicama lokalne samouprave.

Predsjednik vijeća Slobodan Katunar je pitao što je s projktom akumulacije Šumetlica, a direktor je odgovorio da je to projekt Hrvatskih voda koje od realizacije nisu odustale, a kao dokaz tome ide podatak da svake godine u proračunu Hrvatskih voda postoji stavka za taj projekt te postoje uvjeravanja da se od projekta nije odustalo.

Nazire li se plan završetka kanalizacije  u Poljani te njezino stavljanje u funkciju, zanimalo je Vladu Stakora (HDZ). Direktor je odgovorio kako je projekt kandidiran za NPOO te postoje naznake da će proći, a ono  što se još pokušava dogovoriti je to da se u proračunu projekta odmah postave i svi kućni priključci.

U nastavku sjednice usvojeno je i izvješće o poslovanju tvrtke Lipkom d.o.o. te Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA d.o.o. Oba su izvješća vijećnici prihvatili s time da je protiv, odnosno suzdržan bio vijećnik Strganac.

Prilikom izglasavanja izvješća o izvršenju programa rada za prošlu godinu Turističke zajednica Grada Lipika, vijećnica Vondrak je pitala za broj noćenja, odnosno koliko se odnosi na Toplice, a koliko na privatni smještaj. Rečeno je da će dobiti pisani odgovor.

Uspostava prijateljstva i suradnje s Općinom Kiseljak

Usvojen je i prijedlog Odluke o raspisivanju natječaja za izbor i imenovanje ravnatelja/ravnateljice Gradske knjižnice i čitaonice Lipik te prijedlog Odluke o uspostavi prijateljstva i suradnje između Općine Kiseljak (Bosna i Hercegovina) i Grada Lipika. Naime obje ove jedinice lokalne samouprave povezuje mineralna voda, a već je bilo govora i o suradnji na projektima, i to prekograničnim.

Također, vijećnici su usvojili i tehničke odluke poput Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o naknadi za članove Gradskog vijeća Grada Lipika i članove radnih tijela Gradskog vijeća Grada Lipika, zatim Odluke o javnim priznanjima Grada Lipika te Odluke o prodaji zemljišta u vlasništvu Grada Lipika u svrhu izgradnje sunčane elektrane od 5 MW.

Pri samom kraju prihvaćen je prijedlog Odluke o raspisivanju javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Lipika. Shodno tome usvojena je Odluka o osnivanju i imenovanju članova Povjerenstva za zakup i prodaju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Lipika. Tako su u Povjerenstvo imenovani sljedeći članovi: Irena Tutić, dipl. iur., Branko Đaniš, dipl. ing. geo., Dominika Babac, mag. ing. agr., Vlado Stakor i Ivan Pleša, kao predstavnici Gradskog vijeća Grada Lipika, Brankica Ivandić, kao predstavnica Požeško-slavonske županije, Tomislav Božičević, kao predstavnik Ministarstva poljoprivrede. Vijećnica Vondrak je predložila da jedan predstavnik Gradskog vijeća bude iz oporbe, a drugi iz vladajućih (op. a. Tomislav Lneniček umjesto Ivana Pleše), ali za njezin je prijedlog glasalo samo troje vijećnika.