Centar za umjetnu inteligenciju Lipik počinje suradnju s Microsoftom Hrvatska

Centar za umjetnu inteligenciju (AI Center) Lipik potpisao je danas sporazum o suradnji s Microsoftom Hrvatska.  Suradnja će biti fokusirana na globalnu inicijativu stjecanja vještina, Microsoft for Startups program, Microsoft ISV program i ostale zajedničke aktivnosti koje promoviraju tehnologiju umjetne inteligencije.

Lipički centar za umjetnu inteligenciju osnovan je prije nepune godine dana kao odjel u sklopu Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA. Unutar centra djeluju Edukacijski centar umjetne inteligencije koji provodi edukacije i osposobljavanja polaznika te Poduzetnički inkubator umjetne inteligencije koji pruža smještaj i podršku tvrtkama koje se bave programiranjem i umjetnom inteligencijom. Svim tvrtkama i polaznicima edukacija unutar AI Centra Lipik bit će predstavljena Microsoftova globalna inicijativa stjecanja vještina, koja uključuje besplatne online tečajeve za učenje da bi stekli digitalne vještine za najtraženije poslove. Besplatno učenje uključuje četiri platforme: LinkedIn LearningMicrosoft LearnAI Business School i GitHub Learning Lab. Uz besplatno učenje u vlastitom ritmu, mogu također steći i Microsoft certifikate po povoljnijoj cijeni od 15 USD do 31. prosinca 2021. Certifikati za stjecatelje predstavljaju dokazanu prednost na tržištu rada, jer im pružaju više prilika za zapošljavanje i unapređuju njihove  karijere.

Microsoft for Startups omogućit će startupima koji ispunjavaju uvjete unutar Poduzetničkog inkubatora AI Centra Lipik da dobiju Microsoftovu podršku u obliku besplatnog pristupa tehnologiji, treninga i drugih resursa koji mogu pomoći startupima unutar AI Centra Lipik da postignu sljedeći korak u svom razvoju. Omogućit će im korištenje besplatnih kredita za Microsoft Azure kako bi napravili svoje rješenje, pristup GitHub Enterpriseu, jednoj od najvećih i najnaprednijih razvojnih platformi na svijetu, te besplatnim alatima za suradnju, uključujući Microsoft 365 i Microsoft Teams. Microsoftov ISV (Independent Software Vendors) migration program omogućit će startupima i nezavisnim prodavateljima softvera iz Poduzetničkog inkubatora AI Centra Lipik da pokrenu svoje inovacije, jer će podržati izradu i skaliranje njihovih aplikacija na pouzdanom, sigurnom oblaku, što je od vitalnog značaja za zadržavanje i akviziciju korisnika. Uz podršku izradi njihovih rješenja, program će im pružiti smjernice kako da naprave moderne, skalabilne i sigurne aplikacije, kao i da razviju planove za lansiranje na tržište. Startupovi i nezavisni prodavatelji softvera u Poduzetničkom inkubatoru AI Centra Lipik također će imati priliku izložiti svoja rješenja na Commercial Marketplaceu i iskoristiti prednosti više kanala za dopiranje do kupaca diljem svijeta.

Četiri područja suradnje

Direktorica Microsofta Hrvatska Tatjana Skoko ovom je prigodom rekla kako ih izrazito veseli suradnja s lipičkim Centrom za umjetnu inteligenciju upravo iz razloga što su se fokusirali  na jednu od najinovativnijih tehnologija današnjice, a to je umjetna inteligencija. „Mi mislimo da zajedno kroz suradnju možemo napraviti puno lijepih stvari i raduje nas što ćemo podržati njihove polaznike kroz naše programe i zajedničke aktivnosti.“, istaknula je direktorica.

Govoreći o područjima suradnje, gospođa Skoko je rekla kako su kroz partnerstvo s Centrom za umjetnu inteligenciju Lipik definirana četiri područja za suradnju – Pružanje globalne inicijative za stjecanje vještine; Ponuda programa Microsofta za startupove; Independent Software Vendor (ISV); te sve ostale zajedničke aktivnosti koje će promovirati tehnologije umjetne inteligencije.

Našu Globalnu inicijativu za stjecanje vještine predstavili smo prošle godine u Hrvatskoj, uslijed pandemije virusa Covid-19. Vidimo da se ekonomija uvelike promijenila. Ljudi su ostali bez posla, radna mjesta su se jako transformirala i primjetan je veliki utjecaj tehnologije, posebno umjetne inteligencije koja utječe na promjenu svakog radnog mjesta. Upravo tu je važno da gradimo naše digitalne vještine, da budemo u koraku sa svim tržišnim trendovima i to je razlog predstavljanja ove naše globalne inicijative. Za takvu nam je suradnju potrebno partnerstvo sa svim institucijama, odnosno s društvom u cjelini; od državnih institucija i fakulteta do neprofitnih organizacija i brojnih centara. Jako nam je važno da zajedno podignemo digitalne vještine u Hrvatskoj.“, rekla je Tatjana Skoko.

Kroz inicijativu digitalnih vještina Microsoft osigurava besplatan sadržaj svim sudionicima, certificiranje na Microsoft tehnologiji po posebnim cijenama, a nezaposlenima se nude dodatni alati kako bi što prije pronašli posao.

Mi ovdje nudimo četiri platforme. Jedna je LinkedIn platforma koja sadržava treninge iz deset najtraženijih radnih mjesta. Druga je Microsoft Learn  platforma koja nudi tehnološko znanje iz najinovativnijih tehnologija, a treća platforma je GitHub na kojoj sudionici mogu testirati sve ono što su naučili. Posljednja platforma koju nudimo je poslovna škola umjetne inteligencije koja daje osnovno znanje iz ovog područja, ali kroz različite primjere po različitim vertikalama kako primijeniti umjetnu inteligenciju u određenom području.“, istaknula je gospođa Skoko.

Ovom je prigodom naglasila kako u Hrvatskoj trenutno imaju više od 33 tisuće sudionika Globalne inicijative za stjecanje vještina, na što su izuzetno ponosni.

Što s tiče programa za startupove, Tatjana Skoko je kazala kako će svi startupovi lipičkog Centra za umjetnu inteligenciju koji će zadovoljiti potrebne kriterije na raspolaganju imati određene benefite, poput pristupa tehnologiji, treninzima i svim osnovnim resursima koji će im pomoći da postanu što uspješniji u svom razvoju i poslovanju.

Osvrnuvši se na program Independent Software Vendor (ISV), rekla je da se njime pomaže tvrtkama koje se bave razvojem softwarea, kako bi se spojili sa što više korisnika i kako bi njihova ponuda bila dostupna na jednoj svjetskoj razini.

Veliki dan za AI Centar Lipik

Ovo je veliki dan za naš centar, a ovakva je pomoć svakako dobrodošla i zahvalni smo jer ju dobivamo. Microsoft alati će itekako pomoći našim polaznicima da steknu ova znanja i razviju nove vještine. Kad smo pokretali naš centar prije osam mjeseci, mogli smo samo sanjati kako ćemo započeti suradnju s jednom od najveći svjetskih tvrtki na području tehnologije kakva je Microsoft.“, izjavio je Dejan Iličić, direktor Lipičke razvojne i turističke agencije.

Iličić je najavio kako s Microsoftom dogovaraju i jedan Hackathon, svojevrsno natjecanje koje bi se održalo na proljeće u Lipiku i u kojem bi sudjelovale ekipe iz čitave Hrvatske koje se bave umjetnom inteligencijom.

Izuzetno sam sretan kad predstavnici jedne ovako eminentne tvrtke na svjetskoj razini dođu u naš grad i to po drugi put u relativno kratkom vremenu. Ono što smo započeli prije nepune godine dana ovime dobiva još jednu potvrdu da smo na dobrom putu. Microsoftovi alati, platforme i vještine bazirane na visokoj tehnologiji obogaćuju naš svakodnevni život i doprinose povećanju kvalitete života cjelokupnog čovječanstva. Već sad nam je teško zamisliti život bez nekih segmenata koje su zasnovane na umjetnoj tehnologiji koja rapidno napreduje. Mi želimo biti dio toga i mislim da smo sa svime onime što smo dosad u Lipiku napravili osigurali svoje mjesto.“, rekao je lipički gradonačelnik Vinko Kasana.

U samim počecima dosta toga je bilo nešto o čemu smo mogli zaista samo sanjati, međutim veoma brzo naši snovi postaju stvarnost, a primjer za to je upravo i suradnja s Microsoftom.“, napomenuo je gradonačelnik izrazivši vjeru i nadu u uspješnu suradnju.