Dan branitelja Lipika 2013

Dostojanstveno i ponosno obilježen je Dan branitelja Lipika u sjećanje na 6. prosinac 1991. kad je kao prvi oslobođeni grad u Hrvatskoj oslobođen Lipik.

Polaganjem vijenaca na spomen obilježje u Dobrovcu i Lipiku, Svetom Misom za sve poginule branitelje te prigodnom svečanosti na središnjem Trgu hrvatskih branitelja u Lipiku odana je počast ovoj velikoj pobjedi u Domovinskom ratu. „S ponosom se sjećamo današnjeg dana prije 22 godine i da nije bilo branitelja i vrhovnog zapovjednika dr. Franje Tuđmana ne bi bilo ni Hrvatske.“ rekao je gradonačelnik Lipika Vinko Kasana dodavši da je Domovinski rat svetinja koja ne smije biti zaboravljena i da danas u ovoj teškoj gospodarskoj situaciji je itekako bitno da budemo jedinstveni kao i te 1991. godine.

Među okupljenim braniteljima i građanima prisutni su bili brojni uzvanici među kojima i Tomislav Merčep, nekadašnji zapovjednik Specijalne jedinice MUP-a Pakračka Poljana. Ispred Ministarstva obitelji prisutna je bila zamjenica ministra Vesna Nađ, a pukovnik Zdenko Šakota došao je kao izaslanik ministra obrane i načelnika glavnog stožera.

„Branitelji su stvarali hrvatsku povijest, ispisivali stranice hrvatske slobode. Iako je prošlo dosta godina, još uvijek se javljaju i pišu neki drugi o Domovinskom ratu u Lipiku koji tu nisu bili, a sebi pridodaju velike zasluge i to nas žalosti.“ poručila je Mirjana Cahun, predstavnica Udruge branitelja Lipika 1991 naglasivši da „Istinu mogu pisati i govoriti samo mi, branitelji Lipika!“. „Majke i očevi, bake i djedovi, supružnici i djeca još traže svoje najmilije, a zločinci slobodno bez srama hodaju po Vukovaru i cijeloj našoj Domovini.“ rekla je Cahun dodavši da je životna zbilja puno šira od političkih mišljenja i da su branitelji i njihove mirovine danas nažalost kamen spoticanja u društvu.

„Danas se prisjećamo prekretnice u Domovinskom ratu, od Sv. Nikole do Sarajevskog primirja kad je slomljena jedna ideja o Velikoj Srbiji i kad je počelo oslobađanje naših područja.“, rekao je zamjenik Požeško-slavonskog župana Ferdinand Troha uputivši čestitku na postignućima koji ovaj grad čini u obnovi.

Da rane još uvijek nisu zaliječene i da postoje problemi u svom obraćanju pažnju je skrenuo gradonačelnik Pakraca Davor Huška koji je tog prosinca 1991. kao branitelj imao prilike ući u Lipik. „U sjećanje na Lipik prije 22 godine i danas, na sve bitne građevine za Lipik, da li netko vodi brigu o Lipiku? Da li to zaslužuje 126 poginulih branitelja Pakraca i Lipika? Da li netko razmišlja o mukama koje prolaze ovi stanovnici tijekom protekle 22 godine? To su kriteriji o kojima netko mora voditi brigu u Zagrebu, u Vladi kad bude krojio zakon o našim područjima!“ istaknuo je Huška dodavši da i dalje trebamo pomoć ostatka Hrvatske, a to su zaslužili svi Lipičani i lipički branitelji.

Činjenica je da je Lipik u zimu 1991. nakon što je oslobođen bio u potpunosti razoren grad od strane četničkog agresora. Dokazuju to i brojne video snimke i fotografije, a uvodno je to u svom obraćanju evocirala zamjenica ministra Vesna Nađ koja se osvrnula i na Huškina prozivanja. „Treba se trgnuti, doći do Zagreba, kucati na sva vrata u Hrvatskoj i Europi, imati ideje, projekte, zadruge, osnivati privatna poduzeća.“ rekla je Nađ koja je još jednom na kraju skupa čestitala braniteljima njihov dan u spomen na pobjedu i sve poginule hrvatske branitelje.

Udruge branitelja Lipika 1991 dodijelila je priznanja pojedincima za osobit doprinos i pomoć Lipiku tijekom Domovinskog rata. Priznanja su dobili Vladimir Delač, povjerenik Vlade općine Pakrac tijekom Domovinskog rata, dr. Marica Topić, povjerenica za zdravstvo u Općini Pakrac, dr. Oto Kraml za pomoć braniteljima kao liječnik u Domovinskom ratu i dr. Vladimir Solar koji je pružao pomoć zatočenima u logoru. Svečanost je pjesmom uveličao Gradski pjevački zbor Lipik, a učenici Osnovne škole Lipik, Tia Lneniček, Irenej Ljevaković i Robert Barać pročitali svoje radove na temu Domovinskog rata.

Obilježavanje Dana branitelja Lipika već drugu godinu obilježavaju lipički i pakrački slikari amateri. Njih 11 izložilo je tom prigodom svojih 37 djela na izložbi u Multikulturalnom centru Lipik.

Fotogalerija Obilježavanja Dana branitelja Lipika