Delegacija ukrajinskog grada Drohobycha na čelu s gradonačelnikom Kuchmom u posjetu Lipiku

Predstavnici ukrajinskog grada Drohobycha nalaze se u posjetu Lipiku i Požeško-slavonskoj županiji. Tijekom dopodnevnih sati u zgradi lipičke Gradske uprave upriličen je prijem tijekom kojeg je gradonačelnik Vinko Kasana primio ukrajinsku delegaciju koju je predvodio Taras Kuchma, gradonačelnik Drohobycha.

Drohobych je grad od regionalnog značaja u ukrajinskoj regiji Lviv Oblast i administrativno je središte istoimenog okruga. Unazad nekoliko godina Lipik i Drohobych su gradovi prijatelji, a jedna od poveznica je i Udruga ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva Lipik koja je osnovana početkom listopada 2013. godine i čija je osnovna djelatnost razvoj suradnje u području gospodarstva, turizma i obrazovanja.

Nažalost, još jedna je poveznica koja povezuje ova dva grada, a to je ratni sukob. Poznata je tragična sudbina kroz koju je Lipik prošao tijekom Domovinskog rata, a ratna razaranja današnja su svakodnevica i prijatelja u Ukrajini.

O tome je i bilo govora prigodom ovoga susreta tijekom kojeg je gradonačelnik Taras Kuchma zahvalio na dosadašnjoj pomoći koja je pristigla iz Lipika, na utočištu koje je u Lipiku pruženo izbjeglim Ukrajincima, ali i na pristigloj medicinskoj pomoći. Upravo je iz tog razloga uručena i zahvalnica gradonačelniku Vinku Kasani te Hrvatskoj komori medicinskih sestara koju je primila Irina Matijević, inače predsjednica Udruge ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva.

Za vrijeme sastanka bilo je govora o brojnim zvjerstvima koje ukrajinski narod trpi od agresorske sile, a gradonačelnik Kasana je istaknuo kako i dalje mogu računati na pomoć Lipika, kao što je to bilo i dosad. On je prenio i poruku požeško- slavonske županice Antonije Jozić, u kojoj je naglašena pripravnost za pomoć svih deset jedinica lokalne samouprave (pet gradova i pet općina) s područja naše županije.

Nastup Zaslužnog karpatskog ansambla pjesama i plesova „Verhovyna“ u Lipiku

Članovi ukrajinske delegacije posjetit će i predstojeći festival tamburaške glazbe Zlatne žice Slavonije koji se ovih dana održava u Požegi, a sutra će u Lipiku biti održan i nastup Zaslužnog karpatskog ansambla pjesama i plesova „Verhovyna“. Nastup ovog prestižnog ukrajinskog ansambla započet će u 18 h u dvorištu Toplica Lipik, dok će u 17:45 h biti položen vijenac kod spomenika poznatom ukrajinskom pjesniku Ivanu Franku u lipičkom parku.

Naime, Ivan Franko se liječio davne 1908. godine upravo u Lipiku, a njegove riječi su i danas aktualne u ovim teškim trenucima koje proživljava Ukrajina.