Do zdravlja uz pomoć edukacije i sportske rekreacije

Unatoč grmljavinskom nevremenu koje se spustilo pred sam završetak manifestacije, tijekom cijelog dana organizatori, Grad Lipik i Turistička zajednica Grada Lipika uz brojne su partnere ponudili bogati program s nizom aktivnosti, dok je u središtu događanja bila ponuda tridesetak izlagača od kojih je, manje ili više, svaki nudio neki svoj autohtoni, ali prije svega, zdravi proizvod.

Ove godine je stavljen poseban naglasak na interakciju i više živog sadržaja za posjetitelje pa su tako na otvorenom organizirana čak tri predavanja. Predavanje pod nazivom „Prevencija zdravlja“ održao je dr. Tihomir Brkić iz Požege, a predavanje o oralnoj higijeni za djecu i najmlađe je održala studentica 6. godine Stomatološkog fakulteta Sara Lukić iz Pule, dok je predavanje o medicinskoj konoplji naziva “Upotreba kanabisa kod neizlječivih bolesti” održala antropologinja i profesorica psihologije Danijela Smiljanić Simpson.

Uz desetak poligona za različite sportove, poput odbojke, badmintona, stolnog tenisa, nogometa, tenisa, jahanja, biciklizma, streličarstva, bubble footballa ili pak trake za boso hodanje, posjetiteljima je u suradnji s Toplicama Lipik organizirano besplatno mjerenje sastava tijela i tjelesne mase na njihovu štandu, ali i terapijske vježbe u zatvorenom bazenu.

Isto tako, brojni su lokalni klubovi i udruge prezentirali svoj rad, građanstvo je imalo priliku besplatno se provozati fijakerom Državne ergele Lipik i turističkim vlakićem, a za glazbeni doživljaj pobrinula se grupa Tajna.

Jadranske srdele u lipičkom perivoju

U gastro ponudi, koja se bazirala prvenstveno na zdravim namirnicama mogle su se kušati jadranske srdele s gradela koje su pripremili Dalmatinci, odnosno članovi HVIDRA-e Kaštela, inače dobri prijatelji članova lipičke i pakračke HVIDRA-e. Za porciju srdela građani su davali dobrovoljne priloge, a sav prikupljeni iznos od 1.200,00 kuna dopredsjednik HVIDRA-e Kaštela Ivica Vidović je uručio DVD-u Lipik, odnosno zapovjedniku Tomislavu Stokiću.

Bilo je u ponudi i raznih voćnih osvježenja, proizvoda od meda, zamjenskih prehrambenih namirnica i prirodnih sokova, a veliku pažnju posjetitelji su podarili na degustaciju craft piva Grof iz Pivovare Slavonica.

Više od deset planinarskih društava na planinarskom pohodu “Lipanj u Lipiku”

Današnji dan je započeo održavanjem 15. planinarskog pohoda “Lipanj u Lipiku” koji je okupio više od 140 planinara. Tako su osim članova domaćeg PD Lipa, na pohodu sudjelovali članovi PD Psunj iz Pakraca, PD Kanjon iz Sanskog Mosta, HPD Jelengrad iz Kutine, HPD Vidim iz Kutjeva, HPD Klikun iz Pleternice, HPD Bršljan-Jankovac iz Osijeka, HPD Sokolovac iz Požege, HPD Petrov vrh iz Daruvara, PD Majevica iz Srebrenika, HPD Strmca iz Nove Gradiške, PD Zmajevca iz Novske, Eko-Sporta iz Ključa, PD Šapica iz BiH, PD Lipa iz Odžaka, kao i pripadnici HGSS-a, koji su se nakon obilaska planiranih lokacija na obroncima Psunja vratili na ručak i planinarsku zabavu unutar lipičkog Kursalona.

Fotogalerija: 6. Dan zdravlja, rekreacije i zdrave prehrane (17.6.2018.)