Dobra suradnja Grada Lipika i Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

U Lipiku je 18. veljače boravila Sanja Bošnjak, državna tajnica Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine gdje se u prostoru Gradske uprave susrela s gradonačelnikom Vinkom Kasanom, pročelnicom gradskog Jedinstvenog upravnog odjela Veronikom Prhal te voditeljem AI centra Lipik Dejanom Iličićem.

Grad Lipik je riješio projektnu dokumentaciju za izgradnju novih prostorija ergele Lipik, a prioritet je bio riješiti imovinsko-pravne odnose postojećih objekata, što je sad učinjeno. Nakon sastanka, gradonačelnik Vinko Kasana je izjavio kako je državna tajnica Bošnjak došla i kako bi utvrdili sve one predmete koji su još uvijek otvoreni s ciljem da se što brže može prionuti rješavanju imovinsko-pravnih odnosa. U državnom je vlasništvu dosta nekretnina na području Grada Lipika i ne može se ići u njihovu revitalizaciju bez pomoći države. To se između ostalog odnosi i na Sportski centar u Dobrovcu, kao i na Društveni dom u Gaju te niz drugih objekata.

„Ovo je svojevrsni uzvratni posjet s obzirom na to da su predstavnici Grada Lipika nekoliko puta dolazili kod mene u Ministarstvo radi rješavanja imovinsko-pravnih odnosa. Uspostavili smo dobru suradnju, a tako i treba biti između Ministarstva i jedinica lokalne samouprave, da kroz jedan partnerski odnos rješavaju sve ono što je prioritet lokalnoj samoupravi. U ovom slučaju to podrazumijeva rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za one društvene domove koji su ostali dosad neobnovljeni jer je to osnova za financiranje iz nacionalnih i europskih sredstava.“, izjavila je za Compas državna tajnica Sanja Bošnjak.

Nakon dogovora s predstavnicima Grada Lipika vezanim za nove prioritete i planirane projekte te nakon uspješnog rješavanja imovinsko-pravnih odnosa za ergelu, državna tajnica Bošnjak je posjetila i Lipičku razvojnu i turističku agenciju LIRA te AI centar Lipik. Tom je prigodom istaknula kako je Lipik nevjerojatna priča zajedničke vizije i sinergije, ponajprije radi mladih entuzijasta poput Dejana Iličića koji su svjetske trendove doveli u ovaj naš mali slavonski grad. U Lipik dolaze mladi ljudi i otvaraju svoje startup-ove i to iz svih dijelova Republike Hrvatske, od Dubrovnika do Osijeka, a Grad im pruža punu podršku. Kroz razgovor s polaznicima druge generacije osposobljavanja programera umjetne inteligencije državna je tajnica mogla čuti kako im je u Lipiku lijepo te imaju želju ovdje ostati živjeti i raditi.