Dostojanstveno obilježen Dan branitelja Lipika i 27. obljetnica oslobođenja

Dostojanstveno i svečano, kako i dolikuje, danas je obilježen Dan branitelja Lipika i 27. godišnjica oslobođenja grada od srbočetničke agresije. Bilo je to vrijeme kad su Lipik i čitava Republika Hrvatska svjedočili jednom od najsjajnijih događaja Domovinskog rata. Nakon više od 100 dana krvavih borbi, brojnih žrtava, stradavanja i uništenja Lipik je oslobođen od neprijatelja i tako je postao prvi oslobođeni grad u Domovinskom ratu. 

Nažalost zbog kiše i tmurnog vremena, predviđeni mimohod branitelja ulicama Lipika nije održan, tako da je svečanost obilježavanja Dana branitelja Lipika započela polaganjem vijenaca na spomen obilježju u Dobrovcu, a zatim kod spomen obilježja na gradskom groblju u Lipiku, kod spomenika braniteljima Lipika i kod spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Polaganjem vijenaca i paljenjem lampiona uz molitvu počast su odali gradonačelnik Vinko Kasana, kao izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske; Ante Katić, izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja, delegacija prijateljskog grada Čakovca predvođena Stjepanom Horvatom, predsjednikom Udruge veterana dragovoljaca Domovinskog rata RH podružnice Međimurske županije i Mladenom Tkalčecom, predsjednikom HVIDRA-e Međimurske županije; Udruga ratnih veterana 54. samostalne bojne Čakovec predvođena Zvonimirom Koširom, predstavnici postrojbe za posebne namjene Zagreb, Rijeka, Krapina; predstavnici Udruge veterana 7. gardijske brigade Pume HV te pripadnici 104. brigade HV predvođeni Vjeranom Rožićem, jednim od zapovjednika; predstavnici Udruge veterana Domovinskog rata Rab; Udruga veterana Domovinskog rata Gornji Kneginec; izaslanik gradonačelnika Daruvara Nenad Peter; predstavnici Doma hrvatskih veterana Lipik; zajednička delegacija gradova Lipika i Pakraca, Požeško-slavonske županije te Koordinacije branitelja Domovinskog rata Pakrac-Lipik predvođena predsjednikom pakračkog Gradskog vijeća Miroslavom Ivančićem; delegacija Udruge antifašističkih boraca i antifašista Lipik-Pakrac; gospodin Franjo Nemet, predsjednik Kriznog štaba Pakraca i Lipika u Zagrebu te izaslanstvo Grada Varaždina koje su predvodili zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar i predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan. Gradski pjevački zbor Lipik je zatim otpjevao hrvatsku himnu i skladbu Slavonijom polegla je magla.

Nakon svete mise za sve poginule branitelje, koju je u crkvi sv. Franje Asiškog u Lipiku služio velečasni Jozo Zorić, lipički župnik, program obilježavanja Dana branitelja Lipika nastavljen je u restoranu Ferrero na lipičkim bazenima.

S ponosom ističemo da je Lipik prvi oslobođeni grad u Republici Hrvatskoj

Na samom početku programa na lipičkim bazenima, okupljenima se u ime Udruge branitelja Lipika 1991. obratila gospođa Mirjana Cahun koja je istaknula kako je 6. 12. 1991. Grad Lipik dočekao svoju slobodu i da su toga dana naši branitelji dokazali da se sve može postići kada ih vodi čista ljubav prema domovini. „Naše pravo i obveza je sjećati se hrabrih branitelja. Domovinski rat i uspomenu na njega moramo čuvati i nikada zaboraviti.“, rekla je gospođa Cahun dodavši kako slobodu i nastavak života ovog grada dugujemo našim braniteljima koji su se borili i onima koji su dali život za njega. Ona je istaknula činjenicu da hrvatski branitelji, za razliku od opće populacije prerano umiru, pozvavši sve da pomognu braniteljima u omogućavanju doživljavanja prosjeka životne dobi te osiguravanjem njihovih prava jer to su ljudi koji su krvlju stvorili Republiku Hrvatsku.

Izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja Ante Katić kazao je kako mu je čast biti u Lipiku jer je i sam sudionik Domovinskog rata, čestitavši pri tome hrvatskim braniteljima Lipika njihov Dan.

Gradonačelnik Lipika i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović Vinko Kasana kazao je kako se dana oslobođenja Grada Lipika prisjećamo s ponosom jer Lipik je prvi oslobođeni grad u Hrvatskoj i toga smo dana pokazali i sebi i drugima da od žrtve možemo postati pobjednici. „Danas je Lipik otvoren grad, Lipik je multinacionalan grad i mi nastojimo stvoriti uvjete za dobrobit svih svojih građana.“, istaknuo je gradonačelnik.

Nakon obraćanja uvaženih uzvanika današnjeg događanja, nagrađene učenice Osnovne škole Lipik – Antonela Šubert i Ena Horvat pročitale su nagrađene literarne uratke o Domovinskom, a pri tome su im, zajedno s još jednom nagrađenom učenicom Larom Štimac, prigodne darove uručili gradonačelnik Kasana i predsjednik Udruge branitelja Lipika 1991. Zvonimir Bišćan.

Potpisana Povelja o prijateljstvu Grada Varaždina i Grada Lipika

Danas je u Lipiku, na inicijativu pripadnika 104. brigade ZNG-a, potpisana Povelja o prijateljstvu Grada Varaždina i Grada Lipika. Povelju su potpisali Zlatan Avar, zamjenik gradonačelnika Varaždina i Vinko Kasana gradonačelnik Lipika, a njome su trajno uspostavljeni prijateljski odnosi između ova dva grada.

Tom je prilikom zamjenik varaždinskog gradonačelnika Zlatan Avar istaknuo da mu je velika čast biti u Lipiku istaknuvši kako je ovim činom potvrđeno prijateljstvo koje traje 27 godina, dodavši da to nije obično prijateljstvo, već prijateljstvo koje je potpisano krvlju i time je neraskidivo.

Bitno je istaknuti da je ova inicijativa za prijateljstvom naša dva grada krenula od branitelja. Nakon svih ovih godina branitelji su opet oni koji ujedinjuju, koji stvaraju jedinstvo, koji daju inicijative.“, istaknuo je ovom prilikom lipički gradonačelnik Vinko Kasana, kazavši da je Domovinski rat čvrsti temelj na kojem se gradi Republika Hrvatska.

Fotogalerija: Dan branitelja Lipika i 27. obljetnica oslobođenja (8.12.2018.)