Grad Lipik podijelio 350 posnih obroka sugrađanima

Na Veliki petak građanima je na Trgu hrvatskih branitelja podijeljeno 350 porcija pohanog šarana pripremljenog na bečki način, uz krumpir salatu kao prilog. Podjela posnih obroka uoči Uskrsa organizirana je 7. travnja u suradnji Grada Lipika, Mjesnog odbora Lipik i lipičkih Toplica.

Doručak na Trgu je pred pedesetak sugrađana započeo u 10 sati na predviđenom i ranije uređenom prostoru za ovaj blagdanski obrok, a prethodila mu je molitva vođena od strane lipčkog župnika vlč. Roka Ivanovića.

Najavivši da će u budućnosti ovakav gradski obrok na Veliki petak postati tradicionalan, okupljenim je dobar tek i sretne Uskršnje blagdane poželio lipički gradonačelnik Vinko Kasana, koji se u društvu predsjednika lipičkog Gradskog vijeća Slobodana Katunar također okušao u kulinarskim vještinama, pripremajući i dijeleći dodatne porcije pohanog šarana.

FOTOGALERIJA

Osim njih obroke su građanima dijelili Bore Tutić i Dinko Salvador iz MO Lipik, glavni kuhar Toplica Lipik Alen Tutić te Anita JurkovićMarino Kop i Milan Nikić iz gradske uprave.

Podsjetimo, Veliki petak kršćanski je spomendan Isusove muke i smrti, a slavi se u petak prije Uskrsa i dan je kada se kršćani diljem svijeta sjećaju Isusove teške i nasilne osude, muke i smrti na križu. Također, dio je Vazmenoga trodnevlja koje čini s Velikim četvrtkom i Velikom subotom, i jedini je dan kada Katolička crkva ne slavi misnu žrtvu.

Na Veliki petak je kod katolika obvezan post za sve osobe od 18 do 60 godina, a za starije od 14 godina i nemrs što podrazumijeva da se u danu ne jede meso. U kontinentalnome dijelu Hrvatske, najčešće se jede grah ili riba, najčešće šaran i štuka.