Gradonačelnik Lipika i biskup Škvorčević razgovarali o sanaciji oštećenih sakralnih objekata

Olujno nevrijeme koje je protekle srijede pogodilo naše područje napravilo je značajne štete i na sakralnim objektima. Veliku je štetu pretrpjela Župa Gaj gdje je nastradala župna crkva sv. Katarine u svom krovnom dijelu kao i župna kuća, a s crkve sv. Ane u filijali Poljana sa zvonika je pao križ, dok je filijalna crkva sv. Ivana Krstitelja u Marinom Selu oštećena na nekoliko mjesta, među ostalim i konstrukcija zvonika. U naletima vjetra nastradala je i crkva u sv. Mihovila u Brekinskoj te krovište pravoslavne crkve u Donjem Čagliću.

Pogođeno područje u pratnji svojih suradnika danas je posjetio požeški biskup msgr. Antun Škvorčević. Tom se prigodom sastao i s gradonačelnikom Lipika Vinkom Kasanom u zgradi lipičke Gradske uprave.

Drago mi je što nas je posjetio biskup Škvorčević, što je pokazalo koliko mu je značajno naše područje i vjernici koji ovdje žive,” izjavio je gradonačelnik Vinko Kasana.

Tijekom sastanka, razgovarali smo o obnovi sakralnih objekata na području Lipika, ali biskup se također interesirao i za načine kako može karitativno pomoći. Osim toga, bilo je govora i o drugim mogućnostima suradnje.“, rekao je gradonačelnik te dodao kako je nakon olujnog nevremena, nastradalo i krovište pravoslavne crkve u Donjem Čagliću, kao i kalvinska crkva u Brekinskoj. Oštećenja tih crkava također će biti sanirana kako bi se što prije vratili svojoj funkcionalnosti.

Gradonačelnik je zahvalio biskupu na posjeti i potpori koju je pružio te je izrazio vjeru u suradnju koja će doprinijeti i bržoj obnovi oštećenih sakralnih objekata.

Opis nije dostupan.

Područje Lipika posjetio je biskup Škvorčević sa suradnicima / Compas.hr

Osvrnuvši se na posljednje događaje razornih oluja, požeški biskup, msgr. Antun Škvorčević, u izjavi za Compas je naglasio kako sve takve prirodne katastrofe imaju svoju dubinu i značenje te pozvao ljude da shvate njihovu važnost i poruku koju nose. Istaknuo je da nas je Isus učio da znamo čitati znakove vremena prisutne u takvim situacijama.

Ovo što se događa, gledano klimatski, zapravo je posljedica našeg odnosa prema prirodi i to uglavnom odnosa koji je označen sebičnošću,” istaknuo je msgr. Škvorčević. “Ekološko pitanje postalo je dramatično u svijetu jer ne poštujemo zakonitosti prirode, koje su zapravo zakonitosti Božje. Naš odnos prema prirodi često je obilježen iskorištavanjem za vlastite dobiti i profite, bez uzimanja u obzir da je priroda ograničena i da je moramo poštovati.

Biskup je istaknuo kako se u ovakvim trenucima trebamo zapitati o sebi, smislu i ciljevima na zemlji, te se pozvao na obraćenje.

Obraćenje u ovome slučaju znači poštivati zakonitosti prirode, koje su zapravo Božje zakonitosti,” naglasio je msgr. Škvorčević. “Postoje i moralne zakonitosti koje nam pomažu da imamo pravilan odnos prema drugim ljudima i stvarnosti oko nas. Ovakvi događaji nas podsjećaju na važnost poštivanja tih zakona.

Biskup je zaključio svoju izjavu pozivajući ljude da preispitaju svoj odnos prema prirodi i drugima, te da zajedno djeluju u skladu s moralnim vrijednostima kako bi sačuvali prirodu i izgradili bolji svijet za sve.