Gradu Lipiku dodijeljeno 18 tisuća eura za sufinanciranje troškova stanovanja mladim obiteljima

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu jučer je održana svečanost uručivanja ugovora o dodjeli financijskih sredstava jedinicama lokalne samouprave za sufinanciranje troškova stanovanja mladim obiteljima i mladima u 2023. godini. Lipički gradonačelnik, Vinko Kasana, također je prisustvovao svečanosti i potpisao ugovor kojim je Gradu Lipiku dodijeljeno 18 tisuća eura (135.621,00 kuna) za sufinanciranje troškova stanovanja mladim obiteljima i mladima u istoj godini.

Sredstva su dodijeljena temeljem Javnog poziva za financijsku potporu koji je objavio Središnji državni ured za demografiju i mlade u svibnju ove godine. Dodijeljena sredstva će se rasporediti na temelju Javnog poziva, a namijenjena su mladim osobama u dobi od 18 do 30 godina koje nisu u bračnoj ili izvanbračnoj zajednici, kao i mladim obiteljima s djecom i mladim obiteljima do 45 godina, uključujući i jednoroditeljske obitelji. Ta sredstva će pokriti troškove stanovanja, uključujući najamninu za stambene objekte koji se nalaze na području Grada Lipika, uz predočenje ugovora ovjerenog od strane mjerodavnog tijela i prijavljenog Ministarstvu financija odnosno Poreznoj upravi, kao dokaza o postojanju podstanarskog odnosa.

Opis nije dostupan.

Gradonačelnik Kasana u društvu Željke Josić, državne tajnice Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade i pakračke gradonačelnica Anamarije Blažević / Compas.hr

Gradonačelnik Vinko Kasana izrazio je zadovoljstvo što se Grad Lipik nalazi među 43 jedinice lokalne samouprave koje su uključene u ovaj pilot projekt.

Drago mi je što se nalazimo među 43 jedinice lokalne samouprave koje su ušle u ovaj pilot projekt kojim se dodjeljuju financijska sredstva za potporu mladim obiteljima i siguran sam da će ova sredstva biti iskorištena na najbolji mogući način. Uvijek me veseli kad možemo podržati mlade obitelji.“, istaknuo je gradonačelnik.

Gradonačelnik Kasana je također naglasio kako će dodijeljena sredstva od Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade pridonijeti stabilnosti stanovanja mladih te poboljšanju kvalitete njihovog života, a sve u cilju demografske obnove.

Kontinuirana podrška Grada Lipika mladima

Gradonačelnik je također podsjetio na kontinuiranu podršku koju Grad Lipik pruža mladima u rješavanju stambenog pitanja. Kroz Program socijalnih mjera, Grad Lipik već nekoliko godina pomaže mladim obiteljima u rješavanju njihovih stambenih potreba. Do sada je programom podržano 49 mladih obitelji, a iz gradskog proračuna izdvojeno je 1.170.587,50 kuna za tu svrhu.

Ove financijske potpore i programi usmjereni na sufinanciranje troškova stanovanja mladim obiteljima predstavljaju važan korak prema poboljšanju životnih uvjeta mladih ljudi i poticanju demografske obnove.

 

Ovim ugovorom Središnji državni ured će dodijeliti financijsku potporu Gradu Lipiku za sufinanciranje  troškova stanovanja mladim obiteljima i mladima u 2023. godini do najvišeg ukupnog iznosa od 18.000 € za sveukupno 10 mladih obitelji i mladih.

Financijska potpora iznosi 180 € mjesečno za mladu obitelj s djecom te 120 € mjesečno za mladu osobu i mladu obitelj bez djece.

Najviši iznos koji može biti odobren pojedinoj mladoj obitelji s djecom iznosi 2.160 € u trajanju od 12 mjeseci, a odnosi se na razdoblje od 1.1.2023. do 31.12.2023.

Najviši iznos koji može biti odobren pojedinoj mladoj osobi i mladoj obitelji bez djece iznosi 1.440 € u trajanju od 12 mjeseci, a odnosi se na razdoblje od 1.1.2023. do 31.12.2023.