Gradu Lipiku odobrena sredstva za poduzetnike

ZAGREB – Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana 20. srpnja 2015. u Hrvatskoj obrtničkoj komori s ministrom rada i mirovinskoga sustava prof. dr. sc. Mirandom Mrsićem, s ministrom poduzetništva i obrta Gordanom Marasom te ravnateljicom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ankicom Paun Jarallah, potpisao je ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava u sklopu natječaja Obrazovanje za poduzetništvo i obrt.

Projekt „Lipik – grad prijatelj poduzetnika i obrtnika“ pripremila je Lipička razvojna i turistička agencija LIRA, a odabran je među ukupno 83 projektna prijedloga u konkurenciji od 467 prijavljenih projekata iz cijele Hrvatske. Projekt ukupne vrijednosti 100.566,00 kn sufinanciran je u 95% iznosu sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF), Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala 2007.-2013., kao temeljnog strukturnog instrumenta Europske unije kojim se državama članicama pruža potpora za ulaganje u ljudski kapital i jačanje konkurentnosti europskog gospodarstva.

Osnovni ciljevi projekta su usvajanje poduzetničkih kompetencija, poticanje poduzetničke kulture u društvu te razvoj pozitivnog odnosa prema cjeloživotnom učenju u poduzetništvu radi rasta i razvoja poduzetništva te povećanja stope samozapošljavanja i zapošljavanja.

Ono što cijelo vrijeme pričamo, to i pokazujemo da je Lipik stvarno grad poduzetnika. Lipička razvojna agencija LIRA osnovana je u svrhu toga da bude potporna institucija za razvoj poduzetništva na području Grada Lipika i ovu su konkretne mjere pored svih onih mjera koje imamo. Od besplatnog pisanja projekata za poduzetnike s područja Grada Lipika, povoljnih uvjeta u poduzetničkoj zoni, a ovo je niz aktivnosti za naše poduzetnike financiranih iz sredstava Europskog socijalnog fonda (ESF), i kojima će se dakle preko 100.000 kuna uložiti u razvoj poduzetništva kroz edukativne radionice za poduzetnike te organizaciju raznih aktivnosti sa ciljem promocije poduzetništva i lokalnih poduzetnika i obrtnika.“, rekao je gradonačelnik Vinko Kasana te dodao kako će se s ovakvim i sličnim projektima nastaviti jer rezultati nisu samo imaginarni već su vidljivi kroz otvaranje radova u zonama na području Grada Lipika.