Izgradnjom vrtića u Poljani pišemo novu povijest za svu djecu ovoga kraja

Ministrica poljoprivrede Marije Vučković danas je otvorila novi Dječji vrtić u Poljani. Prvi je ovo izgrađeni vrtić u nekom od  naselja s područja Grada Lipika, a djelovat će kao sastavni dio Dječjeg vrtića „Kockica Lipik“, s dvije odgojno-obrazovne skupine i jednom jasličkom skupinom. Na jesen, odnosno u rujnu ove godine u ovaj prekrasni moderni objekt ući će dječica koju očekuju radosni dani u vrtiću, kao i uspomene koje će nositi kroz čitav život.

Izgradnjom novog Dječjeg vrtića u Poljani ostvarila se dugogodišnja želja, ali i iznimna potreba Grada Lipika i svih mještana zapadnog dijela Grada za izgradnjom novog i adekvatnog vrtića koji će udovoljavati potrebama obuhvata djece jasličke i vrtićke dobi s područja desetak lipičkih naselja.

Grad Lipik se 2018. godine prijavio na mjeru Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Mjere 7 „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“; operacije 7.4.1. za gradnju ovoga vrtića i dobio 7.439.500,00 milijuna kuna. Vlastito učešće grada bilo je 920.141.,00 kunu. Sama izgradnja vrtića započela je u rujnu 2019. godine, a nakon kompletnog opremanja u rujnu 2021. godine vrtić će započeti s radom.

Izgradnjom vrtića u Poljani pišemo novu povijest za svu djecu ovoga kraja

Tatjana Benković, ravnateljica Dječjeg vrtića „Kockica“ istaknula je zadovoljstvo novoizgrađenim objektom vrtića veličine 476,71m2  u kojem će biti smještene tri odgojne skupine s 56 vrtićaraca. Ravnateljica je ovom prigodom naglasila kako se vrtić sastoji od onog matičnog u Lipiku te područnog u Poljani. Zaposleno je 28 djelatnika, od kojih je 20 odgojno-obrazovnog kadra koji aktivno sudjeluju u odgoju i obrazovanju djece. Vrtić pohađa 177 djece raspodijeljenih u deset skupina. Za njih je organizirana sportska igraonica, rano učenje engleskog jezika, a organizirana je i predškolska nastava

Izgradnjom vrtića u Poljani pišemo novu povijest za svu djecu ovoga kraja.“, napomenula je ravnateljica Benković nakon čijeg su uvodnog  govora mališani iz vrtićke skupine „Pčelice“ održali kratki glazbeno plesni program dobrodošlice kojim su razveselili sve prisutne uzvanike, uključujući ministricu Mariju Vučković, gradonačelnika Vinka Kasanu te gradonačelnicu Pleternice Antoniju Jozić i požeškog dogradonačelnika Ferdinanda Trohu, kandidate za županicu i dožupana naše županije na predstojećim lokalnim izborima.

Lipički gradonačelnik Vinko Kasana obraćajući se prisutnima je naglasio kako ovim objektom dobivamo primjeren prostor za ovu, ali i buduće generacije vrtićke djece koji će u potpunosti zadovoljavati njihove potrebe, kako samih mališana, tako i njihovih odgajateljica.

Poljana nikad dosad nije bila tako veliko gradilište

Vrijednost ovog novoizgrađenog i opremljenog vrtića iznosi više od osam i pol milijuna kuna, međutim to nije sve. U Poljani smo u posljednjem razdoblju energetski obnovili i uredili i Društveni dom, ali i zgradu obližnje škole. Tako da je u posljednjem periodu u ovo važno lipičko naselje uloženo oko četrnaest milijuna kuna.“, rekao je gradonačelnik zahvalivši hrvatskoj Vladi koja je taj zamah razvoja i omogućila.

Gradonačelnik Kasana se osvrnuo i na to da je na području Grada Lipika trenutno aktivno četrnaest projekata koji su u izvedbi, a vrijedni su oko 260 milijuna kuna bez PDV-a.

Tako je spomenuo kako u samom Lipiku postoji potreba za još jednim vrtićem, a već se krenulo i u izradu projektne dokumentacije za istim. „Nama broj djece raste i to treba istaknuti.“, rekao je gradonačelnik.

Program ruralnog razvoja kao  jedan od osnovnih nositelja preobrazbe hrvatskog sela i Slavonije

Doista mi je čast što mogu nazočiti ovoj svečanosti, a osobito mi je drago nazočiti otvorenju ovako vrijednog infrastrukturnog objekta koji čini život na hrvatskom selu atraktivnijim i ljepšim.“, istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković, čestitavši gradonačelniku Kasani na svim naporima, ulaganjima u projektno-tehničku dokumentaciju u vođenju projekata i iniciranjima na različitim programima jer to  sve motivira Vladu Republike Hrvatske da uloži još veći trud i pronađe sva moguća sredstva kako bi se financirao cjelovit, potpun i diverzificiran razvoj ovoga lijepog slavonskog kraja.

Mnogi se pitaju zašto Ministarstvo poljoprivrede ulaže sredstva u izgradnju dječjih vrtića ako je nadležno za poljoprivredu. Naše Ministarstvo prije svega ima za cilj povećati produktivnost hrvatske poljoprivrede, osigurati uvjete hrvatskom poljoprivredniku da opstaje i da se nosi s konkurencijom. Što znači i sudjelovanje u osiguranju temeljne infrastrukture u ruralnim područjima.“, rekla je ministrica Vučković dodavši kako Ministarstvo poljoprivrede putem programa ruralnog razvoja financira gotovo 200 projekata izgradnje ili rekonstrukcije vrtića u Hrvatskoj od kojih se 54 nalaze u Slavoniji, a 5 u Požeško-slavonskoj županiji. Osim vrtića, financiraju se i društveni domovi, sportsko rekreacijski centri, nerazvrstane ceste i slično, dodala je ministrica te istaknula da vjeruje da će Program ruralnog razvoja biti jedan od osnovnih nositelja preobrazbe hrvatskog sela i Slavonije.

Na kraju svečanosti otvorenja, prostorije vrtića je blagoslovio vlč. Stjepan Škvorc.

Posjet Državnoj ergeli Lipik

Ministrica Vučković i Zdravko Barać, ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane u Ministarstvu poljoprivrede nakon otvorenja vrtića u Poljani u pratnji gradonačelnika Kasane posjetili su i Državnu ergelu Lipik gdje su ih dočekali ravnatelj te ustanove Nikola Grizelj i upravitelj Ergele Lipik Damir Jakšić

U izjavi za medije ministrica Marija Vučković je istaknula kako Ministarstvo poljoprivrede u potpunosti podupire inicijativu i napore lipičke Gradske uprave na čelu s gradonačelnikom Kasanom u vezi izgradnje nove ergele lipicanaca, odnosno jedne šire razvojne perspektive – projekta Raminac koji je podijeljen u četiri faze. Prva faza je upravo izgradnja nove ergele s pristupnom cestom, druga faza je adrenalinski park, treća faza su smještajni kapaciteti, a četvrta faza je gradnja novog hipodroma.

Također, ministrica poljoprivrede je održala sastanak s gradonačelnikom Lipika i suradnicima te predstavnicima Državne ergele Đakovo i Lipik – koja danas na lokaciji Lipik broji 75 konja. Tema sastanka bio je upravo projekt rekreacijskog područja jezera Raminac u Lipiku, koji je na prijedlog Ministarstva poljoprivrede uvršten u Razvojni sporazum za Slavoniju, Baranju i Srijem. Projektna dokumentacija je izrađena od strane Grada, a od strane Ministarstva poljoprivrede i Državne ergele Đakovo i Lipik već je u pripremi dokumentacija za provedbu postupka javne nabave. Ergela je odredila nužni dio izgradnje potreban za preseljenje konja iz postojeće štale u nove prostore – procijenjena vrijednost sredstva za izgradnju sabirne prometnice i tri štale za konje i gnojnica iznosi više od 20 milijuna kuna.

Na kraju sastanka, ministrica Vučković je Gradu Lipiku dodijelila ugovor iz Mjere 8 Programa ruralnog razvoja za projekt Edukativnog parka Marino Selo u cilju zaštite i očuvanja izvornosti prirode, osiguravanja neometanog odvijanja prirodnih procesa i održivog korištenja prirodnih dobara.

FOTOGALERIJA