Kroz projekt Terme Lipik obnovit će se i revitalizirati kulturna dobra našeg grada

Projekt Terme Lipik integrirani je projekt razvoja i revitalizacije kulturne baštine Lipika, grada koji je poznat po prirodnim ljepotama, kulturnom i povijesnom naslijeđu te stoljetnoj tradiciji bavljenja turizmom i čija je baština u Domovinskom ratu pretrpjela teška razaranja, rekla je voditeljica projekta Veronika Prhal u uvodnom dijelu početne konferencije ovoga projekta koja se 29. ožujka održala u konferencijskoj dvorani „Quelle“ u Lipiku. Kroz ovaj izuzetno značajan projekt želi se potaknuti obnova i očuvanje kulturne baštine te stavljanje u funkciju i korištenje turističkog potencijala Vile Zinke – Vile dobre vode, Perivoja i Narodnih kupki. 

– „Projekt „Terme Lipik“ financijski je najvrjedniji projekt Grada Lipika, koji je i nositelj samoga projekta, dok su partneri Toplice Lipik i Turistička zajednica grada Lipika. Osim financijske vrijednosti od ukupno 73,3 milijuna kuna (bespovratna sredstva iznose gotovo 62 milijuna kuna) još veću vrijednost vidimo u obnovi i revitalizaciji kulturnih dobara. Provedba projekta započela je 1. siječnja 2020. i traje do kraja lipnja 2023. godine, a cilj projekta je obnova i očuvanje kulturne baštine te stavljanje u funkciju i korištenje turističkog potencijala.“, naglasila je Veronika Prhal.

Veronika Prhal

Nakon završetka ovog projekta u Lipiku više ništa neće biti isto

Lipički gradonačelnik Vinko Kasana je naglasio da je riječ o iznimno dragocjenom projektu koji se odnosi na razvoj turizma u Lipiku.

– „Nakon završetka ovog projekta u Lipiku više ništa neće biti isto.“, rekao je gradonačelnik Kasana zahvalivši pri tome hrvatskoj Vladi na podršci i na tome što je prepoznala potrebe i činjenicu da je Lipik turistički grad, izjavivši još jednom da će se nakon provedbe ovog projekta dogoditi puno pozitivnih stvari za naš grad.

Vinko Kasana

– „Projekt Terme Lipik važan je već samim time što je vezan uz turizam. On će vratiti Lipik na kartu turističkih destinacija. To naš grad i zaslužuje.“, rekao je gradonačelnik te dodao kako će se u interpretacijskom centru Vile Zinke dobiti multifunkcionalni prostor za prezentaciju turizma i sve one atraktivne sadržaje koji su vezani za vodu, dok ništa manje važna nije ni obnova perivoja te Narodnih kupki. To su tri vrlo bitna i vrijedna elementa koja će upotpuniti izgled grada vizualno, ali isto tako i sa svojom turističkom ponudom, zaključio je.

Gradonačelnik je još napomenuo činjenicu da je Lipik danas veliko gradilište jer u ovom trenutku imamo četrnaest otvorenih gradilišta, istaknuvši da se u Lipiku trenutno provode projekti u vrijednost većoj od 260 milijuna kuna bez PDV-a.

Put povratka starom sjaju

Na Međunarodnoj izložbi cvijeća i vrtnih nasada u Budimpešti 1910. godine odlikovano je jedino Kupalište Lipik među svim kupalištima Monarhije velikom državnom zlatnom kolajnom radi svojih vrtnih nasada, uređenja kupališnog parka i bujnog inozemnog raslinja.“ – ova vijest objavljena 19. svibnja 1910. u zagrebačkom dnevnom listu Obzor br. 135 jedna je od povijesnih potvrda zlatnog doba lipičkih toplica kao mondenog odmarališta Srednje Europe utemeljenog na blagodatima geotermalne vode u kojeg su pristizali gosti iz svih dijelova Austrougarske Monarhije i inozemstva, rekao je tijekom svojeg obraćanja ravnatelj Toplica Lipik Darko Kelemen.

Darko Kelemen

– „Za Lipik se u svijetu zna da nema samo ljekovitu snagu vode potrebnu bolesnima, nego ima i snagu privlačiti zdrave ljude željne zabave ili mira. Svjesni lječilišne, kulturne i turističke vrijednosti termomineralne vode, perivoja i čitavog kompleksa još prije desetak godina pristupili smo izradi projekta revitalizacije perivoja i rekonstrukcije Narodnih kupki kao najstarijeg lječilišnog objekta u perivoju. Nismo tad ni slutili da će ovi projekti biti presudni u dobivanju potpore iz EU fondova. Realizacijom ovih projekata nastavljamo put povratka starom sjaju kako bismo rasli kao kulturna i turistička atrakcija i kao bismo upotpunili svoju rehabilitacijsku i lječilišnu ponudu.“, izjavio je ravnatelj Kelemen, zahvalivši također hrvatskoj Vladi i resornim ministarstvima, te Požeško-slavonskoj županiji što su prepoznali važnost ovog projekta, kao i Gradu Lipiku koji odgovorno i uspješno nosi projekt.

Ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije Senka Horvat, ujedno i izaslanica požeško-slavonskog župana Tomaševića izrazila je zadovoljstvo početkom realizacije velikog i značajnog projekta „Terme Lipik“, podsjetivši kako je dio bespovratnih sredstava osiguran iz Razvojnog sporazuma za područje Slavonije, Baranje i Srijema.

Senka Horvat

– „Nije samo da radimo na obnovi kulturne i turističke baštine, nego joj dajemo nove funkcije i kapacitete.“, rekla je gospođa Horvat.

Davor Huška, ravnatelj Uprave za financije i informacijsko-telekomunikacijske sustave u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU te, ovom prigodom i izaslanik resorne ministrice Tramišak istaknuo je kako se značaj članstva naše zemlje u Europskoj uniji te značaj europskih fondova vidi upravo danas u Lipiku gdje je provedeno ili se provode brojni projekti.

Davor Huška

U daljnjem tijeku konferencije projekt su nazočnim sudionicima u „Quelli“ prezentirale Daria Adžijević (pomoćnica voditeljice projekta), Anita Tudović (koordinator projekta Toplica Lipik) i Dragana Beuković (stručnjak za promidžbu i vidljivost TZ grada Lipika).

Tom su prilikom naglasile da obnova i očuvanje kulturne baštine te stavljanje u funkciju i korištenje turističkog potencijala projektne cjeline uključuje Vilu Zinke (Vilu dobre vode), Perivoja i Narodnih kupki.

Istaknuto je kako će se kroz provedbu projekta podići standard interpretacije opremljenosti i kvalitete kulturnih i turističkih sadržaja u Lipiku, unaprijediti sustav promocije i distribucije kulturno-turističkih sadržaja na domaćem tržištu te podići svijest lokalnog stanovništva o valorizaciji kulturnih dobara.

Daria Adžijević, Anita Tudović i Dragana Beuković