Lipički gradonačelnik Vinko Kasana posjetio Bruxelles

Srce Europe ovoga je tjedna posjetila slavonska delegacija, šest predstavnika gradova Lipika, Orahovice, Našica, Vinkovaca, Đakova i Belog Manastira stiglo je u Bruxelles i to samo dan nakon što su i hrvatske zračne luke ušle u Schengen.

Sjeli smo u avion i za dva sata stigli u Bruxelles. Sjajan je to osjećaj kad više nema unutarnjih kontrola te je omogućeno slobodno kretanje unutar Europske unije.“, rekao je lipički gradonačelnik Vinko Kasana u izjavi za SBTV.

Opis nije dostupan.

Kako bi se i u Bruxellesu osjećali kao kod kuće pobrinula se hrvatska europarlamentarka Sunčana Glavak na čiji su poziv i krenuli na putovanje.

Osim znamenitosti posjet Bruxellesu imao je i edukativni karakter. Za njih je organizirano predavanje na kojem su više mogli saznati o funkcioniranju europskih institucija, u prvom redu Europskog parlamenta.

Svaki dokument koji proizađe ovdje, tiče se svih nas u Hrvatskoj i toga moramo biti svjesni. Dakle, mi smo ona nulta točka gdje započinju svi zakonodavni akti koje potom implementiramo u zemljama članicama.“, istaknula je zastupnica Glavak.

Opis nije dostupan.

Bila je ovo prigoda i za posjet Predstavništvu Slavonije, Baranje i Srijema u Bruxellesu. Tijekom posjeta gradonačelnicima je predstavljen rad ureda Predstavništva, kao i aktivnosti planirane tijekom 2023. godine. Tema posjete bili su mogući oblici suradnje između gradova i Predstavništva, a voditeljicu ureda, gradonačelnici su upoznali sa strateškim projektima u njihovim jedinicama lokalne samouprave koji su provedeni ili za koje je planirana provedba. Sastanak je završen s obostranom željom za suradnjom u budućem radu Predstavništva.

Opis nije dostupan.

Naime, cilj ovog Predstavništva je i utjecati na intenziviranje povlačenja sredstava iz EU fondova. Lipik je već sad primjer dobre prakse, a to se planira nastaviti, što je potvrdio i gradonačelnik Kasana, i u predstojećem financijskom razdoblju.