Lipički Talijani pripremili najbolji ajvar!

Šesti  po redu lipički Ajvar fest održao se 12. rujna u organizaciji Grada Lipika i njegove Turističke zajednice. U natjecanju je sudjelovalo četrnaest ekipa s područja Lipika i Pakraca te okolnih naselja, a bilo je i ekipa koje su pristigle iz našeg županijskog središta Požege, ali i glavnog nam grada – Zagreba.

Najbolji ovogodišnji ajvar pripremili su članovi Zajednice Talijana Lipik. Drugo mjesto pripalo je Udruzi žena Brekinska, dok je treće mjesto osvojila ekipa Tehničarke. Prve tri plasirane ekipe osvojile su poklon bonove u iznosu od 500, 300 i 100 kuna te pripadajuće inox lonce, koje im je uručio lipički gradonačelnik Vinko Kasana, dok su utješne nagrade, zahvalnice i priznanja podijeljene svim ostalim sudionicima i ekipama koje su osvojile sjajna četvrta mjesta.

U veseloj atmosferi tijekom svojeg obraćanja, Lionella Brisinello, predsjednica pobjedničke ekipe – Zajednice Talijana Lipik je istaknula kako su na prethodnom natjecanju u pripremi ajvara osvojili drugo mjesto pa im stoga ovogodišnja prva nagrada daje i pravo da osim tečaja Talijanskog jezika počnu održavati tečaj pripreme ajvara. Isto tako, gospođa Brisinello je uputila veliku zahvalu svojim vrijednim članicama, naglasivši kako namjeravaju i dalje sudjelovati u budućim natjecanjima u pripremanju ajvara.

 

Ajvar fest je započeo podjelom paprike i patlidžana točno u 10 sati u lipičkom parku podno Jelkinog brijega. Miris pečene paprike i patlidžana mogao se osjetiti u zraku, a na prigodno ukrašenim štandovima natjecateljskih ekipa, vrijedne natjecateljice i natjecatelji pripremali su papriku, patlidžane i luk, svatko na svoj jedinstveni način kako bi konačni proizvod bio što bolji. Prekrasan rujanski dan bio je stvoren za kuhanje i druženje na otvorenom, a među ekipama je vladala vesela atmosfera, dok je za glazbenu pozadinu bio zadužen Ambar band.

Ocjenjivački žiri nije imao lagan zadatak

Nakon predaje uzoraka u 16 sati, o kvaliteti rada svake ekipe odlučivao je četveročlani ocjenjivački žiri koji je na Jelkinom brijegu predane uzorke ocjenjivao prema četiri kriterija; okusu, boji, izgledu i gustoći, a činili su ga dr. Ivan BeluškovNada ZeljkovićEmica Adžijević i Matija Kulhavi.

Ekipe zanimljivih naziva

Dimljene vjeverice, TKF – Together kumovi for ever, Novi val (ekipa međunarodnog karaktera), KK Diamant/Babaroge, Povijesno društvo Pakrac – Lipik, Dječji vrtić „Kockica“, Vesna Mokri – Požega, Udruga LIDO, Kune/Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Pakrac – Lipik, Prugaste, Trio gušti, uz prve tri plasirane – Zajednicu Talijana Lipika, Udrugu žena Brekinska i Tehničarke, ekipe su, od kojih neke po prvi put, koje su odlučile da je Ajvar fest idealan način za provesti ugodan dan uz dobro druženje i veselu atmosferu.

Osim samog ajvara, posjetitelji su mogli uživati i u pivu te gastro ponudi pivovare Slavonica, kao i u ponudi lokalnih OPG-ova i poduzetnika. Oni najmlađi su se mogli zabaviti na toboganima napuhancima i jahanju konja. Osim obilaska izložbeno-prodajnih štandova tijekom Ajvar festa se moglo provozati i kočijom Državne ergele Lipik ili se provozati turističkim vlakićem Grada Lipika.

Već sljedeći vikend nove manifestacije

Ajvar fest je prva veća manifestacija koja se održava u sklopu programa obilježavanja Dana Grada Lipika. Već idućeg vikenda predstoje nam nova događanja; u subotu 18. rujna slijedi „Dan kulture nacionalnih manjina“ kojih na području našeg Grada ne manjka i koje zaista imaju što predstaviti. Vikend nakon toga je predviđen za „Dan voćara“ koji podrazumijeva raznovrsne senzacije, a tu je svakako i atraktivna Fišijada i koncert koji su predviđeni za prvi vikend u listopadu.

 

FOTOGALERIJA 1.

FOTOGALERIJA 2.

FOTOGALERIJA 3.