Lipik dobio status Grad prijatelj djece

U organizaciji Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ 20. studenog u Starogradskoj vijećnici Skupštine Grada Zagreba održano je godišnje Savjetovanje koordinatora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ na kojem su dodijeljene povelje i pohvale za Naj-akcije u 2015. godini te uručena svečana priznanja novim gradovima prijateljima djece među kojima su ove godine taj počasni status stekli gradovi Lipik i Solin te općina Vidovec.

Grad Lipik stekao je počasni naziv Grad – prijatelj djece, stoji u Odluci donesenoj 17. studenog na sjednici Središnjeg koordinacijskog odbora kojeg čine predstavnici Saveza društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju, Ureda UNICEF-a, Udruge Gradova, Udruge Općina i koordinatora iz gradova i općina. Odluka je donesena na temelju izvještaja Prosudbene komisije i provedene rasprave kojom je utvrđeno kako je Grad Lipik uspješno ostvario programske zahtjeve i propozicije stručnog programa “Gradovi i općine – prijatelji djece”.

Ovaj počasni naziv koji se smatra najvišim javnim društvenim priznanjem svima koji su u Gradu Lipiku zaslužni za ostvarivanje prava, potreba, aktivnosti te unapređenja i uljepšavanja života djece u Starogradskoj vijećnici Skupštine Grada Zagreba primila je brojna delegacija iz Lipika koju su činila djeca, dio članova Koordinacijskog odbora akcije “Grad Lipik-prijatelj djece” s koordinatoricom Maricom Melić te zamjenikom gradonačelnika Slobodanom Katunarom koji se zahvalio svima koji su u Lipiku sudjelovali u akciji te onima koji su odlučivali o statusu Grad prijatelj djece.

Status Grad prijatelj djece i obvezuje Grad te sve dionike da se navedene aktivnosti nastave i održavaju istim opsegom budući da će Prosudbena komisija sve navedeno dalje pratiti, ovjeravati taj status ili ga suspendirati dok se ne dostigne potrebna razina.

Grad Lipik i među Naj-akcijama u 2015. godini

U svečanom dijelu Savjetovanja gradonačelnik Zagreba Milan Bandić podijelio je Povelje i Pohvale gradovima i općinama za najuspješnije Naj-akcije u 2015. godini. Naj-akcije su projekti osmišljeni, organizirani i provedeni od strane djece, usmjereni na poboljšanje života djece u lokalnoj zajednici. Ove godine prijavljene su 44 naj-akcije iz 37 gradova i općina, a Povelje za uzorno provedene i originalne akcije za djecu dobilo je 22 grada/općina među kojima je Grad Lipik dobio pohvalu za akciju “Zdrava i zadovoljna leđa” koju je provodila inicijativa akcije “Grad Lipik-Prijatelj djece” u suradnji sa Specijalnom bolnicom za medicinsku rehabilitaciju Lipik i Dječjim vrtićem “Kockica” Lipik.