Lipik i Kiseljak jačaju veze za bolju suradnju – potpisana Povelja o prijateljstvu

U novoizgrađenoj zgradi Vijećnice u Kiseljaku u utorak, 18. srpnja, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Kiseljaka povodom proslave Dana Općine. No ovaj poseban dan nije bio obilježen samo lokalnim običajima i tradicijom, već je označio početak nove suradnje između Općine Kiseljak i Grada Lipika.

Na svečanoj sjednici, uz prisustvo brojnih uglednih gostiju, predstavnika Grada Lipika predvođenih gradonačelnikom Vinkom Kasanom i predsjednikom Gradskog vijeća Slobodanom Katunarom, te načelnika Općine Kiseljak Mladena Mišurića Ramljaka, upriličeno je potpisivanje Povelje o prijateljstvu. Ova povelja, kao simbol trajne suradnje i međusobnog poštovanja, bit će temelj za buduće zajedničke projekte i aktivnosti koje će donijeti koristi objema stranama.

Kiseljak, općina u kojoj većinski živi hrvatsko stanovništvo, i Lipik, imaju mnogo toga zajedničkog. Osim izvora mineralizirane termalne vode, tu su i toplice po kojima je Lipik poznat, dok Kiseljak svoje ponovno namjerava revitalizirati. Tijekom proteklog razdoblja, predstavnici Općine Kiseljak posjetili su Lipik kako bi istražili mogućnosti za suradnju. Sada, potpisivanjem Povelje o prijateljstvu, formalno je potvrđena odlučnost obje strane da udruže snage u ostvarivanju zajedničkih ciljeva.

Gradonačelnik Lipika, Vinko Kasana, naglasio je važnost ove suradnje za obje lokalne zajednice.

– “Kiseljak je prekrasna općina koja ima bogatu povijest i kulturu. S veseljem smo prihvatili priliku za suradnju, jer vjerujemo da možemo postići mnogo zajedničkim naporima. Gospodarska suradnja, razmjena iskustava između naših poduzetnika i partnerstvo na europskim projektima samo su neki od potencijala koje ova suradnja nosi sa sobom.“, istaknuo je gradonačelnik.

Osim gospodarske suradnje, ova povezanost donijet će koristi i u drugim sektorima, uključujući kulturnu s obzirom na to da oba mjesta mogu izmijeniti bogato kulturno nasljeđe, a turistička ponuda može biti dodatno obogaćena sadržajima iz oba kraja.

Načelnik Općine Kiseljak, Mladen Mišurić Ramljak, izrazio je zadovoljstvo zbog uspostavljene suradnje te istaknuo kako je ova povelja samo početak novog poglavlja u odnosima između dviju lokalnih zajednica.

– “Ovo prijateljstvo osnažuje našu međusobnu vezu i otvara vrata za daljnje mogućnosti suradnje.”, izjavio je načelnik.

U budućnosti, Lipik i Kiseljak planiraju surađivati na mnogim inicijativama koje će pridonijeti razvoju, a ova povelja ne samo da potvrđuje prijateljstvo i bliskost između dvaju mjesta već i postavlja čvrst temelj za plodnu suradnju koja će donijeti dobrobit za obje strane.

Prijateljstva koja povezuju različite kulture i narode

Grad Lipik nastavlja širiti krug prijateljstava s gradovima na području Republike Hrvatske, ali i diljem Europe. Potpisana Povelja o prijateljstvu s Općinom Kiseljak još je jedna od inicijativa za suradnjom i poštovanjem. Naime, Grad Lipik ima već sklopljeno prijateljstvo s nizom drugih gradova i općina, uključujući Coucy Le Chateau (Francuska), Općinu Mljet (Hrvatska), Neustadt an der Aisch (Njemačka), Abano Terme (Italija), Igal (Mađarska), Čakovec (Hrvatska), Varaždin (Hrvatska), Birštonas (Litva) i Drohobych (Ukrajina).

Sva ova partnerstva osnažuju mrežu prijateljstava i otvaraju nove mogućnosti za kulturnu razmjenu, gospodarsku suradnju i turističke inicijative. Kroz ove veze, Grad Lipik nastavlja graditi mostove među različitim kulturama i doprinositi boljoj i povezanoj budućnosti za sve svoje sugrađane i partnere diljem svijeta.