Lipik je dokaz da nema velikih i malih gradova, već velikih i malih ideja

U Lipiku su 21. siječnja boravili ugledni gosti iz susjedne nam Bosne i Hercegovine, predsjednik Vlade Kantona Sarajevo Edin Forto i načelnik sarajevske Općine Centar Srđan Mandić sa suradnicima. Došli su kako bi posjetili lipički Centar za umjetnu inteligenciju (AI centar) te vidjeli sve ono što se ovdje događa, a za što su čuli u dalekom Sarajevu. Tom su ih prigodom u Lipiku ugostili gradonačelnik Vinko Kasana, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Grada Lipika Veronika Prhal, Dejan Iličić, voditelj Centra umjetne inteligencije Lipik te Darian Husko, predstavnik Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA.

Gosti iz Sarajeva ovom su prilikom obišli prostorije Centra za umjetnu inteligenciju gdje su se susreli s polaznicima druge generacije osposobljavanja za programere umjetne inteligencije. Tako su u praksi mogli vidjeti kako polaznici svladavaju vještine i rad sa sadašnjim, ali i tehnologijama budućnosti za koje su kadrovi itekako potrebni, a lipički AI centar u kojem se takvi kadrovi educiraju, primjer je dobre prakse u rješavanju tog problema. U prilog tome govori i podatak o velikom interesu prijavljenih polaznika, ali i podatak da se nakon završene edukacije zaposlilo 18 od 23 polaznika prve generacije. Od tih 18 zaposlenih, čak 15 je ostalo u Lipiku. Neki od njih su počeli raditi u tvrtkama, dok su drugi otvorili vlastiti startup pa su se s ovim potonjima upoznali i ugledni gosti iz susjedne nam države.

Dejan Iličić, voditelj AI Centra premijeru Vlade Kantona Sarajevo i načelniku sarajevske Općine Centar i njihovim suradnicima održao je prezentaciju o svemu onome što je dosad učinjeno, kao i o onome što se planira raditi u budućnosti.

„Lipički centar za umjetnu inteligenciju osnovan je prije nepunih godinu dana, a unutar njega djeluju Edukacijski centar umjetne inteligencije koji provodi edukacije i osposobljavanja polaznika te Poduzetnički inkubator umjetne inteligencije koji pruža smještaj i podršku tvrtkama koje se bave programiranjem i umjetnom inteligencijom.“, rekao je Iličić. On je naglasio kako je nedavno potpisan sporazum o suradnji s Microsoftom Hrvatska, a suradnja je fokusirana na globalnu inicijativu stjecanja vještina, Microsoft for Startups program, Microsoft ISV program i sve one aktivnosti koje promoviraju tehnologiju umjetne inteligencije. Također je predstavljen i projekt Kampusa umjetne inteligencije u Lipiku, koji je još uvijek jedan veliki san. Kampus bi uključivao središnji AI toranj, a tu bi bili smješteni i poduzetnički inkubator i akcelerator, ali i budući objekti fakulteta, srednje škole i studentskog doma.

O samom Lipiku i projektima koji su ostvareni te onima koji su u provedbi, cijenjenim su gostima govorili gradonačelnik Lipika Vinko Kasana i pročelnica JUO Veronika Prhal. Tako je, između ostalog bilo govora o velikom projektu Terme Lipik, projektu Raminac te Poduzetničkom inkubatoru Lipik koji je u potpunosti opremljen. Naravno, neizostavno je bilo spomenuti i lipičke znamenitosti poput lipicanaca, lipičkog Studenca te tvrtke Lipik Glas, čija se stakla koriste u najluksuznijoj svjetskoj autoindustriji.

„Mi dolazimo iz Sarajeva koje ima oko 400 tisuća stanovnika i relativno razvijenu IT industriju. Međutim, u tome se sam privatni sektor organizirao. Mi smo željeli vidjeti uspješne modele gdje možemo s malo dugoročnijom vizijom potaknuti određene pravce razvoja u IT sektoru. Zbog toga smo došli ovdje, jer smo o vama čuli sve najbolje. Odavde odlazimo s novim saznanjima, a moguća je i određena buduća suradnja na ovom području, ali i šire.“, rekao je premijer Edin Forto te dodao kako u Sarajevu žele implementirati ovakav model s kakvim su se susreli prilikom ovog posjeta.

Vlada Kantona Sarajevo i sarajevska općina Centar imaju jedan zajednički prostor u kojem je projektiran tehnološki park i gdje žele dovesti veći broj IT tvrtki i ponuditi im potrebnu infrastrukturu gdje će moći obučavati svoje zaposlenike na programima koje će dizajnirati.

„Lipik je dokaz da nema velikih i malih gradova, već velikih i malih ideja. Mi dolazimo iz velikog Sarajeva, ali moram priznati da vam zavidim na rješenjima koje ste ovdje primijenili i uz vašu dozvolu neke od tih ideja ćemo sigurno preuzeti kao primjer dobre prakse.“, rekao je ovom prigodom Srđan Mandić načelnik sarajevske Općine Centar. On je također naglasio da su u Lipik došli jer su čuli da se ovdje događaju dobre stvari, a isto tako izrazio je oduševljenje i drugim lipičkim znamenitostima s kojima su ih domaćini upoznali.

„Moram reći da je ovo prvi međunarodni posjet našem Centru za umjetnu inteligenciju, što mi je izuzetno drago. Naši gosti iz BiH došli su u Lipik jer su čuli da se ovdje događaju velike stvari i mislim je ovo i jedno priznanje našem radu i trudu koji ulažemo u to da postanemo središte razvoja umjetne inteligencije, ne samo u Hrvatskoj, nego i šire.“, rekao je gradonačelnik Vinko Kasana, osvrnuvši se i na to da su dosad u Centru boravili i predstavnici brojnih svjetskih tvrtki, uključujući i Microsoft s kojim je nedavno postignut i sporazum o suradnji.

„Sve nam to potvrđuje da Lipik dobiva na značaju kad je u pitanju IT sektor. Kad se vratimo unazad godinu dana i samih početaka, neke stvari koje su nam se tad činile kao znanstvena fantastika, danas su postale realne. Kao primjer mogu navesti projektiranje kampusa. Kad mi je Dejan predstavio taj projekt, rekao sam da je to teško ostvarivo. Još kad su mi rekli da samo za projektnu dokumentaciju treba izdvojiti 5 milijuna kuna, isto sam rekao da je to nemoguće jer nemamo te novce. Međutim, prije tri tjedna se otvorio jedan natječaj na koji mi to možemo aplicirati. U vezi toga sam razgovarao i sa županicom Jozić koja nam je dala punu podršku, a pripremamo sastanak u vezi toga i s premijerom Plenkovićem, tako da mislim da je u današnje vrijeme sve moguće, pogotovo za male gradove poput Lipika.”, istaknuo je gradonačelnik Kasana.