Lipik je grad koji ima viziju dobre budućnosti za svoje stanovnike

U radnom posjetu Gradu Lipiku danas je boravila požeško-slavonska županica Antonija Jozić sa suradnicama, a domaćini su im bili gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, predsjednik lipičkog Gradskog vijeća Slobodan Katunar te pročelnica JUO Grada Lipika Veronika Prhal. Osim sastanka u Gradskoj upravi te obilaska Toplica Lipik i radova na kapitalnom projektu Terme Lipik, županica Jozić je obišla i naselja koja su smještena na zapadnom dijelu Grada Lipika. Tako je u Poljani, mjestu prema kojem gravitiraju brojna lipička naselja posjetila novoizgrađeni dječji vrtić i osnovnu školu, kao i obnovljeni društveni dom u kojem su smještene ispostave Dnevnog boravka za starije osobe i Gradske knjižnice i čitaonice Lipik. Bila je to prigoda i za razgovor s našim starijim sugrađanima, a susrela se i s mladim obrtnicima koji ondje žive i rade.

Nakon sastanka u Gradskoj upravi, županica Antonija Jozić posjetila je Poljanu te tamošnji novoobnovljeni Društveni dom u kojem su u prosincu prošle godine otvorene ispostave Dnevnog boravka za starije te ispostava Gradske knjižnice i čitaonice Lipik. Ondje se susrela s predsjednikom Mjesnog odbora Poljana Vladom Stakorom te djelatnicima i korisnicima Udruge socijalnih usluga „Pomoć u kući starijim i nemoćnim osobama“, a bilo je prigode i za razgovor sa starijim mještanima Poljane.

Tijekom nastavka obilaska, županica je posjetila i novi dječji vrtić u Poljani koji pohađa pedesetak mališana iz prigradskih naselja Lipika, a tom je prigodom razgovarala s ravnateljicom Tatjanom Benković o svim potrebama djece i njihovih roditelja, kao i o potrebi za izgradnjom još jednog vrtića u samom Lipiku.

U prostoru Osnovne škole Grigora Viteza, županicu je dočekao ravnatelj škole Tibor Nagy. Tom ju je prigodom upoznao s nedavno završenim projektom energetske obnove škole te sa samom njezinom povijesti.

“Naša škola je započela s radom 1971. godine, a tad su ju pohađali učenici iz devet naselja. Sad ju pohađa 109 učenika. Premda je naša škola mala, brojni su njezini učenici koji su ostvarili postignuća.“, istaknuo je ravnatelj Nagy, dodavši kako su među njima i gradonačelnik Lipika, dekan Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, ravnateljica Osnovne škole Lipik, ali i on sam. Također, ovom je prigodom istaknuta potreba za izgradnjom sportske školske dvorane o čemu će svakako u skoroj budućnosti biti više govora.

Bila je ovo prigoda susresti se i s mladim obrtnicima koji žive i rade na području Poljane. Tako je županica Jozić u obnovljenom Društvenom domu posjetila mladu obrtnicu Melanie Akšić koja je ondje otvorila frizerski salon, trenutno jedini u ovom, drugom po veličini naselju na području Grada Lipika. Ova mlada obrtnica se pridružila i drugim mladim obrtnicima i poduzetnicima koji su na području Lipika u relativno kratkom periodu iskoristili gradske i državne poticaje te se odlučili otisnuti u poduzetničke vode otvaranjem svog vlastitog obrta ili poduzeća.

Nedavno smo na našem portalu pisali o Luki Kosu, 29-godišnjem Poljančaninu koji od 2017. godine uspješno upravlja autolimarskim obrtom i kod kojeg brojni klijenti dovoze svoje limene ljubice na popravak karoserije ili pak zaštitu od korozije. Luka je nedavno u Poljani otvorio modernu autopraonicu koja nudi čitav niz programa, ali i pomoćnih sredstava za što efikasnije i učinkovitije pranje vozila. Uskoro će tu biti otvoren i popratni caffe bar, a u budućnosti je planirano na susjednoj parceli otvorenje i auto salona.

Naravno, započinjanje ovakvog posla zahtjevalo je i ozbiljne početne investicije, kao i planiranje unaprijed. Shodno tome, Luka je podigao kredit Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) pri čemu su mu djelatnici Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA pomogli u sređivanju potrebne dokumentacije. Stoga je županica Jozić posjetila i ovog mladog obrtnika pri čemu mu je iskazala potporu te poželjela uspjeha u poslovanju.

Županica je svoj posjet zaključila obilaskom Toplica Lipik u kojima se susrela s ravnateljem Darkom Kelemenom i gdje je održan sastanak vezan za poslovanje te investicije koje se odvijaju u ovom najstarijem gospodarskom subjekatu u našem gradu. Toplice Lipik svoju višestoljetnu tradiciju mogu zahvaliti prije svega prirodnim ljekovitim pogodnostima područja u kojem je smješten Lipik, ali i svojim izvrsnim stručnjacima.

„Drago mi je što smo danas ugostili županicu Jozić kojoj ovo nije prvi službeni posjet jer već je nekoliko puta, otkako je preuzela dužnost boravila u Lipiku. Pozvali smo županicu kako bi ju upoznali s provedbom svih onih projekata koje provodimo na području Grada Lipika, premda je ona itekako upoznata sa svime, ali željeli smo ju upoznati i s projektima i planovima koje namjeravamo provesti u budućnosti. Neki od tih projekata čak i nadilaze granice naše jedinice lokalne samouprave te je suradnja s Požeško-slavonskom županijom neizostavna jer želimo da i ona u te projekte bude uključena, odnosno da nam bude partner.“, izjavio je za Compas gradonačelnik Lipika Vinko Kasana. On je ovom prigodom istaknuo kako je podrška županice neupitna, jer i ovom je prilikom vidjela kako se i u ruralnijem dijelu Lipika događaju pozitivne stvari. „Ovdje mislim i na mlade poduzetnike koji su se odvažili upustiti u poduzetničke vode jer ondje imamo nekoliko obrta i firmi. Primjerice, danas smo posjetili i jednog mladog poduzetnika koji je investirao preko dva milijuna kuna, što također puno govori. Poduzetnicima su potporne institucije vrlo bitne, stoga moram naglasiti da je Grad Lipik ovdje prisutan i putem svoje razvojne agencije LIRA-e, a prisutna je i podrška Požeško-slavonske županije putem PANORA-e, Regionalnog koordinatora razvoja naše županije.“, rekao je gradonačelnik Lipika dodavši kako je upriličen i posjet Toplicama Lipik koje su važan gospodarski subjekt koji zapošljava preko dvije stotine djelatnika i koji je u investicijskom ciklusu od izuzetno važnog značenja.

„Posljednjih osam godina u Lipiku se događa jedan intenzivan i impresivan razvoj, pogotovo u infrastrukturnom dijelu. Lipik je grad koji ima viziju, a nedavno je objavljen jedan članak na Vašem portalu u čijem je naslovu pisalo da nema velikih i malih gradova, već velikih i malih ideja. To je zapravo slika Grada Lipika. Gradonačelnik Kasana i ja se poznajemo dugi niz godina, a surađivali smo još dok sam ja bila gradonačelnica Pleternice i pri tome smo razmjenjivali ideje. S obzirom na to da su sve jedinice lokalne samouprave s područja Požeško-slavonske županije dijelile istu sudbinu, odnosno manjak izvornih prihoda proračuna, sve do one reforme 2017. godine kad je Vlada RH pomogla da imamo više proračunskih sredstava, mi smo se okretali svim drugim izvorima financiranja. Tako smo krenuli s europskim fondovima, prvo pretpristupnim fondovima, a nakon toga s EU fondovima.“, izjavila je županica Antonija Jozić.

„Ono što je u Lipiku vidljivo jest to koliko gradonačelnik Kasana vodi računa o ravnomjernom razvoju svih lipičkih naselja. Tako i ja sa županijske razine vodim računa o ravnomjernom razvoju svih njezinih dijelova. Na području čitave županije možete vidjeti investicije u komunalnu infrastrukturu, prvenstveno mislim na aglomeracije, a također je tu i niz manjih projekata.“, naglasila je županica te istaknula da se danas u Lipiku razgovaralo o projektima koji će se financirati iz novog programskog razdoblja, a dosta je i projekata koji se planiraju financirati iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. „Bili smo danas u OŠ u Poljani čiji je osnivač Županija i u kojoj je iskazan interes za dogradnjom jedne manje sportske dvorane za potrebe nastave tjelesnog odgoja. Također smo obišli i Toplice čiji je Županija osnivač. Tu se zapravo vidi ta sinergija. Problemi i potrebe građana se moraju rješavati neovisno o tome tko je osnivač te smatram da to mi na području Požeško-slavonske županije dobro radimo. Mi svojim građanima nastojimo stvoriti okvire življenja za 21. stoljeće, od infrastrukture pa do svih onih drugih bitnih sadržaja, poput onih koje smo danas obišli u Poljani.“, zaključila je županica.