Lipik se pridružuje akciji Sat za planet Zemlju

Grad Lipik pridružuje se akciji Sat za planet Zemlju koju organizira Svjetska nevladina organizacija za zaštitu prirode WWF. Ova akcija provodi se trinaestu godinu zaredom, a inicijativa podrazumijeva da kućanstva i tvrtke, svi građani svijeta, 30. ožujka u 20:30 sati isključe svjetla na jedan sat. U Lipiku će se rasvjeta ugasiti u Slavonskoj i Udinskoj ulici te dijelu Vukovarske avenije.

Akcija se provodi s ciljem podizanja svijesti o klimatskim promjenama, prekomjernoj potrošnji zemljinih resursa i ekološkim problemima općenito. Earth Hour, odnosno Sat za planet Zemlju u Guinnessovoj knjizi rekorda upisan je kao najveća svjetska volonterska akcija, a broj onih koji sudjeluju iz godine u godinu sve je veći.

Akcija je pokrenuta u Australiji 2007. godine, kada je više od dva milijuna kućanstava sudjelovalo u „Satu za planet Zemlju“, da bi se idućih godina pridružili i brojni gradovi u svijetu. Republika Hrvatska je prošle godine pridonijela akciji gašenjem svjetala na svojim znamenitostima u 70 gradova, uključujući dubrovačke Zidine, pulsku Arenu, splitsku Rivu te Zagrebačku katedralu.

Pozivaju se svi sugrađani da se pridruže akciji gašenjem svjetla u svom domu.