Lipik u inicijativi Grad prijatelj djece

Danas 23. srpnja održan je sastanak oko akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece” u koju se Grad Lipik uključio odlukom Gradskog vijeća na zadnjoj sjednici održanoj 16. lipnja 2014.

Inicijator akcije Marica Melić predstavila je projekt “Grad Lipik – prijatelj djece”, a da bi Lipik dobio taj počasni naziv mora ostvariti zahtjeve u čak deset programskih područja odnosno zadovoljiti 123 kriterija. Shodno tome među prisutnima su se nalazili predstavnici institucija i ustanova s područja odgoja, obrazovanja, sigurnosti, zdravlja, sporta i socijalne skrbi za djecu koji djeluju na području Lipika. “U kontaktu s tajnikom Turističke zajednice grada Lipika Hrvojem Kovačićem te gradonačelnikom Vinkom Kasanom krenulo se u realizaciju ove inicijative koja doprinosi poboljšanju kvalitete života djece.”, rekla je uvodno Marica Melić. Gradonačelnik Vinko Kasana rekao je da su već dva puta bili na sastanku oko ove inicijative u Savezu društva Naša djeca, da Grad Lipik već sad ulaže dosta novaca u djecu, ali da je svakako cilj to unaprijediti i organizirati na višu razinu. 

Sljedeći korak bit će osnivanje koordinacijskog odbora koji će provoditi aktivnosti projekta, a koji će biti osnovan uskoro. S prvim planiranim akcijama počet će se početkom ove jeseni kad se napravi baza informacija svih koji imaju želju uključiti se u projekt.

Gradovi prijatelji djece je globalna inicijativa UNICEF-a pokrenuta 1996. godine s ciljem stvaranja gradova po mjeri djece. U Hrvatskoj je akcija započela 1999. godine, a vode ju Savez društva Naša djeca. Trenutno je u akciju uključeno 100 gradova/općina, a naziv Grad prijatelj djece dostiglo je 44 grada i općine.