Ministar Aladrović posjetio Centar umjetne inteligencije i Poduzetnički inkubator u Lipiku

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović danas je posjetio Centar umjetne inteligencije te Poduzetnički inkubator u Lipiku gdje se susreo s lipičkim gradonačelnikom Vinkom Kasanom i njegovim suradnicima. Uz ministra, Lipik su obišli i gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić te dogradonačelnik Požege Ferdinand Troha, kandidati HDZ-a za županicu i dožupana naše županije na svibanjskim izborima.

Prilikom posjeta i obilaska Centra umjetne inteligencije ministar Aladrović je pozdravio polaznike šestomjesečnog osposobljavanja za programere umjetne inteligencije te istaknuo kako je umjetna inteligencija itekako prisutna u našem svakodnevnom životu.

Zatim se uputio prema Poduzetničkom inkubatoru Lipik gdje se susreo i s djelatnicima tvrtke DataMir koja je početkom ove godine u Lipiku osnovana kao kćer njemačke tvrtke Libelle AG iz Stuttgarta. Oni su ministru iskazali zadovoljstvo uvjetima poslovanja u Lipiku, a podrobno su i objasnili čime se sve njihova tvrtka bavi.

Gradonačelnik Vinko Kasana je ministra upoznao s time da gospodarstvenici prepoznaju značaj ovog, za naš grad, ali i širu okolicu izuzetnog projekta. Ova se tvrtka, kazao je, bavi proizvodnjom softvera i pružanja IT-usluga i već sad ima četrnaest zaposlenih, a do kraja godine namjeravaju zaposliti još desetak programera.

Ministar Aladrović i ministarstvo kojem je na čelu, među prvima su dali vjetar u leđa i podršku projektu razvoja centra umjetne inteligencije u Lipiku, istaknuo je gradonačelnik Kasana te ponovno naglasio da su u Lipiku odavno shvatili da je osim ulaganja u značajne projekte, važno ulagati u ljude te njihovo obrazovanje.

Ministar Josip Aladrović je istaknuo da ga veseli činjenica kad vidi uspješnu perspektivu ovog projekta, odnosno razvojnu ulogu Centra umjetne inteligencije u Lipiku koja će rezultirati velikom količinom stručnjaka iz IT sektora.

– „Sigurno je da će oni u budućnosti imati svoj prostor, ne samo na tržištu rada, nego u cjelokupnoj ekonomiji.“, naglasio je ministar Aladrović i pri tome izrazio zadovoljstvo kad vidi da IT tvrtke razvijaju svoje poslovanje u Lipiku.

– „Većina zaposlenika su mladi ljudi koji vide svoju perspektivu u ovom kraju, ali i u IT sektoru, nečemu što će definitivno kreirati našu budućnost.“, rekao je ministar.

Gradonačelnica Pleternice te kandidatkinja za županicu Požeško-slavonske županije Antonija Jozić naglasila je da joj je iznimno drago što je ova informatička tvrtka odabrala Lipik za svoje sjedište.

– „Vjerujem da su prepoznati napori gradonačelnika Kasane da u Lipiku stvori povoljno poslovno okruženje gdje će dolaziti nove tvrtke koje će zapošljavati ljude, a posebno mi je drago da su to tvrtke koje dolaze iz IT sektora.“, rekla je gospođa Jozić.

– „Kao Grad Pleternica bili smo partner u projektu izgradnje ovog inkubatora i evo, nakon nešto više od godinu dana svjedočimo tome da je on popunjen tvrtkama, što je u konačnici i njegova svrha.“, istaknula je te dodala kako su inkubatori na prostoru čitave županije popunjeni te će biti potrebno razvijati dalje poduzetničku infrastrukturu i potporne institucije da bi se pružio prostor za neke nove tvrtke koje će u budućnosti doći.

Na kraju posjeta gradonačelnik Kasana uvažene je goste pobliže upoznao sa svim infrastrukturnim projektima i investicijama koje se odvijaju području Lipika.