Ministar Piletić u Lipiku uručio 36 ugovora vrijednih više od 40 milijuna kuna za program Zaželi

U sklopu radnog posjeta Požeško-slavonskoj županiji ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić u konferencijskoj dvorani „Quelle“ u Lipiku tijekom dopodnevnih sati svečano je uručio 36 ugovora vrijednih više od 40 milijuna kuna korisnicima Poziva „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III.“

Jedan od korisnika je i Grad Lipik kojem je odobreno 984.000,00 kuna za provedbu projekta „I ti budi jedna od njih“ kojeg će provoditi s partnerima Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Područnim uredom Požega te Centrom za socijalnu skrb Pakrac. Ugovor je u ime Grada Lipika preuzeo gradonačelnik Vinko Kasana, a njime će biti zaposleno 20 žena koje će brinuti o 150 starijih sugrađana.

Uz prisutnost brojnih gradonačelnika i načelnika drugih gradova i općina s područja šest slavonskih županija, događaju su nazočili i državni tajnici Dragan Jelić i Marija Pletikosa, bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić, požeško-slavonski dožupan Ferdinand Troha te pomoćnici ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Džapo i Ruža Hrga.

Požeško-slavonski dožupan Ferdinand Troha / Compas.hr

Na samom početku prisutnima se obratio požeško-slavonski dožupan Ferdinand Troha koji je ovom prigodom istaknuo kako je program „Zaželi“ podignuo standard života naših starijih sugrađana. „Vjerujem kako će nastavak ovoga projekta pomoći i drugim jedinicama lokalne samouprave, posebno manjim, da socijalnim uslugama omoguće kvalitetniju skrb za starije i nemoćne.“, izjavio je dožupan Troha.

Pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Džapo / Compas.hr

Pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Džapo je napomenuo kako se program „Zaželi“ pokazao kao kvalitetan i sadržajan jer objedinjuje tri glavna temelja Europskog socijalnog fonda; zapošljavanje, obrazovanje i brigu za najranjivije skupine. On je istaknuo kako je to pokazatelj da u budućnost trebamo objavljivati natječaje i ugovarati i provoditi projekte.

Obraćajući se prisutnima, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić iskazao im je jednu veliku zahvalu.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić / Compas.hr

Učinili ste jedno dobro djelo, znate kome će to koristiti i na koji način ćete svojim starijim građanima omogućiti socijalnu uslugu, ali isto tako omogućili ste da neki dobiju priliku za posao, a drugi priliku da ih netko u njihovom domu obiđe, posjeti i pomogne. Zaželi je jedan od najboljih projekata koji se kroz europske fondove u Hrvatskoj primjenjuje. U svibnju smo osigurali 200 milijuna kuna kako bismo upravo do uspostave novog programskog razdoblja omogućili nastavak ovog projekta, a Vlada je u sklopu jesenskog paketa vrijednog 21 milijardu kuna osigurala i dodatnih 245 milijuna kako bi svi koji su se prijavili na treću fazu projekta Zaželi ušli u financijsku omotnicu i kako bismo svim prijaviteljima pružili financijska sredstva.“, rekao je ministar Piletić prije uručivanja ugovora.

Ugovor je u ime Grada Lipika preuzeo gradonačelnik Vinko Kasana / Compas.hr

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, uzvanicima se obratio kao domaćin, ali i kao korisnik programa. Poželio im je dobrodošlicu u Lipiku, koji je grad heroj Domovinskog rata, ali i grad koji se svakim danom razvija i obnavlja.

Kao korisnik ovoga programa, gradonačelnik je naglasio kako je svaka zajednica jaka onoliko koliko pomaže najslabijima, izrazivši zadovoljstvo i nadu za nastavkom ovog i sličnih projekata na dobrobit cjelokupne zajednice.

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana / Compas.hr

U sklopu posjeta Požeško-slavonskoj županiji ministar Piletić prije svečanosti uručivanja ugovora posjetio je AI centar Lipik unutar kojeg djeluje Startup inkubator i akcelerator umjetne inteligencije, a sudjelovao je i na obilježavanju 100 godina Centra za pružanje usluga u zajednici Lipik, o čemu ćemo izvijestiti naknadno.