Na Fišijadi se natjecala 61 ekipa

Najbolji fiš na tradicionalnoj 13. Fišijadi koja se održala 29. rujna povodom Dana grada Lipika i na kojoj se natjecala 61 ekipa, skuhao je Ivan Sever iz Velike Kopanice. Drugo mjesto je pripalo Vladimiru Kovačeviću iz Starog Slatinika koji se ovim putem zahvalio ŠRU „Šaran“ Oriovac, koji je predstavljao. Ekipa Restorana Đeram iz Velike Kopanice osvojila je treće mjesto. Fiš iz Velike Kopanice je ove godine definitivno bio pobjednički.

S obzirom na veliku konkurenciju četveročlanom žiriju, kojeg su sačinjavali akademik kulinarstva, nositelj titule World Master Chef, predavač gastronomije i gastroenologije te ujedno osnivač Kulinarskog Studia „Majstor kuhar“ – renomirano ime hrvatskog kulinarstva, Branko Ognjenović, a zajedno s njim domaći velikani gastronomije Vlado MarakovićAleksandar Šubert – Miki Željko Ljevaković – Trovač, nije bilo lako odlučiti kome će dodijeliti nagrade za prva tri mjesta. Među šezdeset i jednom natjecateljskom ekipom, najviše ih je bilo s područja Zapadne Slavonije, ali i šire – iz Zagreba te čak iz Istočne Slavonije. Svaka natjecateljska ekipa je dobila 3 kg šarana, a osim ribe, dobili su i vino, kruh, zdjelice, pribor za konzumaciju i promotivne majice. Grad Lipik je svim posjetiteljima osigurao besplatan fiš.

Pobjedničkim je ekipama priznanja i nagrade uručio gradonačelnik Lipika Vinko Kasana te ujedno zahvalio i čestitao svima koji su se odazvali. Nagrada za prvo mjesto bila je kotlić i iznos od 500 kuna, nagrada za drugo mjesto je bila nešto manji kotlić i iznos od 200 kuna, a za treće mjesto set noževa i 100 kuna.

Poput prethodnih godina, tako je i ovaj put veliki interes iskazan za svojevrsni lov u mutnom, odnosno lov ribe golim rukama u zamućenoj vodi. Pobjednik u ovoj igri bila je Slavojka Čavrić, a drugo mjesto je osvojio Željko Filipović.

Ovogodišnja Fišijada, koju su organizirali Turistička zajednica grada Lipika i Grad Lipik, prošla je u lijepom i ugodnom jesenskom vremenu, baš kao i prethodna dva vikenda kad su se održale manifestacije poput 5. Dana voćara i Ajvar festa, a i ovom je prigodom u Lipik stigao izletnički vlak iz Zagreba sa stotinjak posjetitelja koji su prije početka same Fišijade organizirano razgledavali znamenitosti Lipika.

U večernjim satima u gradskom šatoru, koji je bio pun posjetitelja, koncert je održao legendarni pjevač Stjepan Jeršek Štef uz pratnju tamburaškog benda.

Fotogalerija: 13.tradicionalna Fišijada i koncert Stjepana Jeršeka Štefa (29.9.2018.)