Na Fišijadi se natjecalo 35 ekipa, a najbolji fiš je ponovno pripremio Kristian Katušić iz Babine Grede

Najbolji fiš na tradicionalnoj 15. Fišijadi koja se održala 2. listopada povodom Dana Grada Lipika i na kojoj se natjecalo 35 ekipa, ponovno je pripremio Kristian Katušić iz Babine Grede, pobjednik i posljednje Fišijade koja se u Lipiku održala dvije godine ranije. Drugo mjesto je pripalo ekipi Đeram i Josipu Kitanoviću iz Velike Kopanice, dok su ekipa Pekari i Ivan Sever, također iz Velike Kopanice osvojili treće mjesto.

S obzirom na brojnu konkurenciju peteročlanom žiriju, kojeg su sačinjavali prvaci lokalne gastronomije Željko Ljevaković – TrovačVlado Maraković – VabecNada ZeljkovićSiniša Ljevaković – Cigo te Josip Pandurić iz Osijeka, nije bilo jednostavno odlučiti kome će dodijeliti nagrade za prva tri mjesta. Razlika je bila u nijansama, a bodovalo se prema izgledu ribe te boji, gustoći i okusu fiša.

I ove godine, na tradicionalnoj Fišijadi u Lipiku okupilo se trideset i pet ekipa iz čitave Slavonije, ali i šire. Tako je osim domaćih natjecatelja s područja Lipika i Pakraca, bilo ekipa koje su došle iz Zagreba, Kutine, Daruvara, Dežanovca, Novske, Nove Gradiške, Okučana, Požege, Slavonskog Broda, Velike Kopanice, Babine Grede, a po prvi put se u Lipiku natjecala i ekipa iz Kneževih Vinograda.

Svaka natjecateljska ekipa je dobila 3 kg šarana, a osim ribe, dobili su i drvo, vino, kruh, zdjelice, pribor za konzumaciju i promotivne majice. Grad Lipik je svim posjetiteljima osigurao besplatan fiš.

Pobjedničkim ekipama priznanja i nagrade uručio je gradonačelnik Lipika Vinko Kasana te ujedno zahvalio i čestitao svima koji su se odazvali. Nagrada za prvo mjesto bila je kotlić i iznos od 500 kuna, nagrada za drugo mjesto je bila nešto manji kotlić i iznos od 300 kuna, a za treće mjesto komplet noževa i 100 kuna.

Ovogodišnja Fišijada, koju su organizirali Turistička zajednica grada Lipika i Grad Lipik, prošla je u lijepom i ugodnom jesenskom vremenu, baš kao i tijekom ranijih rujanskih manifestacija kad su se održale manifestacije poput Dana voćara i Ajvar festa. Osim fiša, u ponudi je bilo i pečenih šarana na rašljama, ali i  ugostiteljske ponude Pivovare Slavonica, dok su članovi Društva Mađara Pakrac pripremali poslastice poput kurtoš kolača i langošica. Na Fišijadi je bio prisutan i predstavnik Šaframa, vodećeg proizvođača začina u Hrvatskoj, a ovu poznatu lipičku manifestaciju u društvu gradonačelnika Kasane posjetio je i požeško-slavonski dožupan Ferdinand Troha.

FOTOGALERIJA 1

FOTOGALERIJA 2

Fišijada je započela nastupom lipičkih mažoretkinja. Cijeli dan je vozio turistički vlakić, mogli su se jahati konji, provozati kočijom, prošetati parkom i pogledati povijesne znamenitosti Lipika.

Za vrijeme poslijepodneva glazbenu podlogu osigurali su kutjevački tamburaši “De Gotho”, a poslije 21 sat na programu je biovečernji koncert tamburaša u starkama “Mejaša” na otvorenom.