Načelnik i predsjednik Općinskog vijeća Lipovljana posjetili Lipik

Predstavnici Općine Lipovljani u petak 25. siječnja bili su u službenom posjetu lipičkom gradonačelniku Vinku Kasani.

Načelnik Općine Lipovljani Nikola Horvat i predsjednik Općinskog vijeća i predsjednik lipovljanskog Općinskog vijeća Tomislav Lukšić u prostorijama Gradske uprave u Lipiku susreli su se s gradonačelnikom Vinkom Kasanom, dogradonačelnikom Slobodanom Katunarom, direktorom Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA d.o.o. Dejanom Iličićem te Darianom Huskom, voditeljem razvojnog odjela LIRA-e.

Tom su se prilikom upoznali s funkcioniranjem lipičke Gradske uprave, a bilo je govora i o podizanju suradnje između ovih dviju jedinica lokalne samouprave na jednu višu razinu, kao i o zajedničkim projektima koji ih vežu. U prvom redu to se odnosi na projekt gradnje spojne ceste Lipik – Lipovljani. Projekt je to koji ujedno povezuje i dvije županije, a kojim ćemo dobiti kvalitetan izlaz prema autocesti. Cijeli projekt izgradnje trebao bi se odvijati u vremenskom periodu od 2020. do 2026. godine, a njegova prva faza predviđa izgradnju onog dijela od Kovačevca do čvora Trokut, druga faza od Trokuta do Lipovljana i treća faza od Lipovljana do autoceste. Također je bilo govora i o projektima koji se provode u LIRI, kao i o tome da je Lipik proglašen gradom koji je u 2017. godini povukao najviše sredstava iz fondova Europske unije po glavi stanovnika.

U Općini Lipovljani žive predstavnici čak 13 nacionalnih manjina, tako da slobodno možemo reći kako oni predstavljaju Europu u malom. Ondje se svake godine održavaju „Lipovljanski susreti“, manifestacija kulture i običaja nacionalnih manjina na kojoj redovito sudjeluju i predstavnici mađarskih, talijanskih i ukrajinskih udruga s područja Lipika i Pakraca.