Naglasak na štetama koje je uzrokovalo olujno nevrijeme

U poslijepodnevnim satima 20. srpnja održana je osamnaesta po redu sjednica lipičkog Gradskog vijeća, na kojoj je sudjelovalo 7 izabranih vijećnika. Sjednica je održana pod predsjedanjem predsjednika Gradskog vijeća Slobodana Katunara (HDZ), a uz njega prisutan je bio i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana (HDZ) te predstavnici gradskih stručnih službi.

Tijekom aktualnog sata, naglasak je bio na olujnom nevremenu koje je u srijedu pogodilo područje Lipika i uzrokovalo ogromnu materijalnu štetu. Gotovo da nema objekta koji nije pretrpio nekakva oštećenja na cijelom području Lipika. Vijećnici su od gradonačelnika doznali da su zabilježena brojna oštećenja, uključujući 87 potpuno uništenih krovova na kućama, 163 djelomično uništenih krovova, te 1231 objekt s manjim oštećenjima. Ukupno je zabilježen 1531 oštećeni objekt. No, kako je istaknuo gradonačelnik, ta brojka se odnosi samo na stambene objekte, dok još uvijek nemamo potpune podatke o razmjerima šteta u gospodarstvu, poljoprivredi i na jako pogođenim šumskim površinama. Situaciju i razmjere šteta u tim područjima još treba detaljnije istražiti i procijeniti.

Također je rečeno da su i stabla u parku pretrpjela štetu, uglavnom starija i dotrajala stabla. Hrast je oštetio ulaz na lipičke bazene, koji bi najvjerojatnije tijekom vikenda trebali biti ponovno otvoreni za javnost.

Ovom prigodom istaknut je zanimljiv podatak da se oluja sličnih razmjera na području Lipika dogodila na isti datum kao ove godine, 19. srpnja 1978., dakle prije punih 45 godina, što je provjerio i predsjednik Gradskog vijeća Slobodan Katunar u Kronici Šumarije Lipik.

Ponavlja se Natječaj za izbor čelne osobe Gradske knjižnice i čitaonice

Na Dnevnom redu sjednice ovog puta bilo je šest točaka o kojima se raspravljalo. Vijećnici su, bez puno rasprave, jednoglasno usvojili prvu točku koja se odnosila na Prijedlog Odluke o neizboru ravnatelja Gradske knjižnice i čitaonice Lipik. Gradski vijećnik Ivan Pleša (HDZ), koji je ujedno i predsjednik Odbora za izbor i imenovanja Gradskog vijeća Grada Lipika, istaknuo je da su na raspisani natječaj pristigle dvije zamolbe, no obje su bile nepotpune prema zahtjevima natječaja. Sukladno tome, Odbor se pozvao na članak zakona koji propisuje da se u slučaju nepotpunih prijava natječaj može ponoviti. Odbor je predložio imenovanje dosadašnje ravnateljice, gospođe Jasne Molnar Kukić, kao vršiteljice dužnosti ravnateljice te ponovno raspisivanje natječaja, što je prihvaćeno od strane vijećnika.

Nadalje, prihvaćeni su i prijedlozi Odluke o raspolaganju građevinskim zemljištem u Poduzetničkoj zoni Lipik 3 te Izmjene Odluke o raspolaganju nekretninama u vlasništvu Grada Lipika.

Na kraju sjednice, prihvaćeno je Izvješće o provedbi Plana upravljanja imovinom u vlasništvu Grada Lipika za razdoblje od 1.1.2022. do 31.12.2022. godine te Prijedlog Odluke o prihvaćanju Izvješća o provedbi Plana upravljanja imovinom u vlasništvu Grada Lipika za isto razdoblje. Također, usvojen je i Prijedlog Odluke o izradi V. Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Lipika, s ciljem izmjene i korekcije građevinskih područja u naseljima Donji Čaglić, Kovačevac i Klisa te unosa korekcija izgrađenog, neizgrađenog i neuređenog dijela građevinskih područja.