S mirisima rane jeseni 26. rujna u Lipiku se održao Jesenski sajam. Manifestacija se održala na tradicionalnom mjestu, u dijelu parka nasuprot zgrade Gradske uprave, a podno Jelkina brijega. Osim stručnog panela s temom „Kako ne(uspjeti) na mjeri 6.3.1.“, u organizaciji LAG Zeleni Trokut, održan je i 7. Dan voćara, odnosno sajam voća, voćnih prerađevina i proizvoda vezanih za poljoprivredu i poljoprivrednu proizvodnju; od alata, sadnica, mehanizacije do proizvoda, voća i povrća te raznovrsnih suvenira. Posjetitelji su također mogli uživati u demonstraciji tradicionalnog načina pečenja pekmeza i rakije, ali i guštati u brojnim slatkim kolačima.
S mirisima rane jeseni 26. rujna u Lipiku se održao Jesenski sajam. Manifestacija se održala na tradicionalnom mjestu, u dijelu parka nasuprot zgrade Gradske uprave, a podno Jelkina brijega. Osim stručnog panela s temom „Kako ne(uspjeti) na mjeri 6.3.1.“, u organizaciji LAG Zeleni Trokut, održan je i 7. Dan voćara, odnosno sajam voća, voćnih prerađevina i proizvoda vezanih za poljoprivredu i poljoprivrednu proizvodnju; od alata, sadnica, mehanizacije do proizvoda, voća i povrća te raznovrsnih suvenira. Posjetitelji su također mogli uživati u demonstraciji tradicionalnog načina pečenja pekmeza i rakije, ali i guštati u brojnim slatkim kolačima.
Sedmi Dan voćara u Lipiku započeo je sa stručnim panelom LAG Zeleni Trokut u kojem je Igor Matek, upravitelj Lokalne akcijske grupe „Zeleni trokut“ iz Lipika održao stručni panel na temu „Kako ne(uspjeti) na mjeri 6.3.1.“,
Prikaz pečenja rakije
Posebna atrakcija tijekom ovogodišnje manifestacije svakako su bili takozvani „veseli strojevi“, odnosno prikaz pečenja rakije koji su demonstrirali uvijek prisutni veseli članovi Udruge LIDO iz Dobrovca te ekipa „Lipik u srcu“ koju je okupio Krunoslav Klaić. Ovi potonji su osim pečenja rakije imali i svojevrsni izložbeni prostor koji je mnoge podsjetio na to kako su nekada izgledali domovi naših baka i djedova; od kuhinjskog asortimana pa sve do raznih alata i mehanizacije. Tu svakako valja istaknuti da nije nedostajalo ni raznih suhomesnatih, ali ni drugih slatkih i slanih poslastica
11 ekipa sudjelovalo u Pekmezijadi
Jedanaest prijavljenih ekipa, od kojih su mnogi bili predstavnici lokalnih udruga i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, peklo je pekmez od šljiva koje su osigurali organizatori. Uz Pekmezijadu, kao i ranijih godina održano je i Natjecanje za najbolju slasticu. Svaki službeni natjecatelj Pekmezijade bio je obvezan sudjelovati s jednim uzorkom slastice, a svi ostali članovi natjecateljskih ekipa također su mogli sudjelovati sa svojim osobnim izborom koji su pripremili kod kuće. U ovom su natjecanju mogli sudjelovati i svi ostali građani Lipika, Pakraca i okolice.
Najbolji kolač pripremila Dinka Jurković, a najbolji pekmez od šljiva Udruga žena Brekinska
Najslasniji kolač, od njih čak dvadeset i devet, prema mišljenju šesteročlanog žirija kojeg su činili (Vlasta Bokulić, Claudia Hoffman, Lionella Brisinello, Snježana Vujatović, Katica Nožak i Borna Halambek) i koji je ocjenjivao na osnovu izgleda i urednosti uzorka, složenosti pripreme, kreativnosti serviranja, omjera tijesta i punjenja, pripremila je Dinka Jurković (Torta s makom i šumskim voće), dok je drugo mjesto osvojila Mira Szabo (Juliška šnite), odnosno treće mjesto ekipa Suncokreti (Čupava Kata).
Najbolji pekmez pripremila je Udruga žena Brekinska, drugo mjesto pripalo je ekipi LIDO Dobrovac, a na trećem mjestu se našla Udruga žena Antunovac.
Priznanja i nagrade predstavnicama ekipa tijekom proglašenja uručio je gradonačelnik Lipika Vinko Kasana.
Uz glazbenu i ugostiteljsku ponudu tijekom čitavog dana posjetitelji su mogli uživati u vožnji Lipikom s turističkim vlakićem, a neposredno prije proglašenja pobjednika Dječje kazalište “Šareni svijet” održalo je i predstavu za najmlađe „Jesen nam je išla bosa pa joj kaplje sad iz nosa“. U sklopu programa održan je i nastup žonglera s balonima, čunjevima i vatrom, kao i zabava uz maskote.