Obitelji Marković iz Gaja ima najljepšu božićnu okućnicu

U prostoru Multikulturalnog centra u Lipiku 20. siječnja sudionicima ovogodišnjeg natječaja dodijeljena su priznanja i nagrade za najljepšu zimsku, odnosno božićnu okućnicu Grada Lipika. Osim gradonačelnika Vinka Kasane te voditelja Turističke zajednice Grada Lipika Hrvoja Kovačića, događaju su nazočili i drugi članovi stručnog žirija – predsjednik Mjesnog odbora Lipik Bore Tutić, voditeljica turističke agencije LIRA Travel Ivana Pleše te Jasna Molnar Kukić, ravnateljica lipičke Gradske knjižnice i čitaonice.
Ove je godine u akciji „Najljepša božićna okućnica 2021.“ sudjelovalo četrnaest sudionika. Neki su od njih sudjelovali i ranijih godina, a neki sa svojim okućnicama su sudjelovali po prvi put. To su obitelji Adžijević (Lipik), Borovičkić (Poljana), Ćurić (Lipik), Dašek (Lipik), Dujmović (Poljana), Demartini (Lipik), Ivanušević (Gaj), Ivezić (Lipik), Marković (Gaj), Nagy (Marino Selo), Paukovac (Poljana), Strelar (Dobrovac) i dvije obitelji Štimac (Marino Selo).
Dobrodošlicu svim sudionicima poželio je voditelj Turističke zajednice grada Lipika Hrvoje Kovačić koji je pri tome naglasio da mu je izuzetno drago pozdraviti sve okupljene na desetom po redu Natjecanju za najljepšu božićnu okućnicu. On se ovom prigodom zahvalio svim sudionicima na sudjelovanju i uloženom trudu čime su doprinijeli tome da Lipik ponovno bude jedna od prepoznatljivih zimskih turističkih destinacija.
Prije same dodjele priznanja sudionicima se obratio i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana koji je, pohvalivši trud svih ovogodišnjih natjecatelja istaknuo da je zamisao ove akcije pokrenute prije deset godina potaknuti i animirati građane Lipika da izravno sudjeluju u uljepšavanju Lipika u božićno vrijeme.
„Uz sav trud koji Gradska uprava ulaže kako bi uljepšala sva naša naselja, taj cilj se ne može u potpunosti ostvariti ako se ne uključe i građani.”, rekao je gradonačelnik te dodao kako se ove godine božićno uređenje Lipika odvijalo u specifičnim uvjetima. Naime zbog radova u perivoju nije se moglo urediti park kao dosadašnjih godina pa je fokus blagdanskog ukrašavanja bio usmjeren na središte grada, što je uspješno provela voditeljica turističke agencije LIRA Travel Ivana Pleše sa suradnicima iz drugih gradskih tvrtki i službi. Gradonačelnik je stoga ovom prilikom najavio kako bi se iduće godine božićna manifestacija ponovno trebala odvijati u obnovljenom perivoju koji će imati i puno više sadržaja.

Svi sudionici su nagrađeni za svoj trud

Kriteriji kojima je stručni žiri ocjenjivao okućnice bili su – ukrašavanje kuće i okućnice, usklađenost boja, dodatno ukrašavanje, neobičnosti i detalji, dnevni dojam, cjelokupan dojam, kao i glasovi prijatelja uključenih obitelji koji su za njihove okućnice glasali putem Facebook stranice Turističke zajednice Grada Lipika, a kako je Hrvoje Kovačić napomenuo, sveukupno je bilo više od 5.000 glasova.
Tako je sveukupnim zbrojem glasova titula najljepše okućnice dodijeljena obitelji Marković iz Gaja, a zanimljivo je da je tako bilo i prošle godine, što je samo dodatna potvrda da se trud isplatio.
Svi sudionici su nagrađeni za svoj trud bonom od 300 kuna, a pobjednici su uz bon od 500 kuna nagrađeni simboličnom titulom „Najljepše okućnice“.
I ovaj put je upućen poziv svim građanima koji marljivo uređuju svoje okućnice da se prijave (ili za zimsku ili za ljetnu okućnicu) kako bi njihov trud zasluženo bio i nagrađen.