Odana počast poginulim braniteljima povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti

Uoči 5. kolovoza, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 28. obljetnice Vojno redarstvene akcije Oluja, predstavnici Grada Lipika i Grada Pakraca zajedno s predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Lipika i Pakraca te PP Pakrac okupili su se kako bi odali počast hrabrim braniteljima koji su svoje živote položili za slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku.

U svečanom ozračju, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, predsjednik Gradskog vijeća Lipika Slobodan Katunar, gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević i predsjednik pakračkog Gradskog vijeća Miroslav Ivančić, zajedno s ostalim članovima lokalnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, položili su vijence i zapalili svijeće kod spomen-obilježja poginulim braniteljima na lipičkom gradskom groblju. Tu su odali počast hrabrim ljudima koji su izgubili svoje živote braneći domovinu tijekom Domovinskog rata.

Nakon toga, dostojanstveni trenuci sjećanja nastavili su se kod poprsja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i spomenika poginulim braniteljima na Trgu hrvatskih branitelja u Lipiku. Tamo su sudionici još jednom odali počast hrabrosti i odlučnosti svih koji su sudjelovali u obrani zemlje.

S posebnom emocijom, vijenci i svijeće položeni su kod spomen obilježja hrvatskim braniteljima u Dobrovcu, kao i kod spomenika predsjedniku Tuđmanu u Pakracu, zatim na središnjem pakračkom trgu te kod spomen ploče poginulim braniteljima u Donjim Grahovljanima. Ovi spomenici podsjećaju na herojski doprinos svih branitelja u stvaranju i obrani Hrvatske.

Na ovaj dan, sjećamo se hrabrih ljudi koji su svoju hrabrost i predanost domovini dokazali najvećim mogućim žrtvama. Njihova hrabrost i odlučnost ostat će zauvijek urezane u srcima svih nas“, izjavio je gradonačelnik Lipika Vinko Kasana tijekom obilježavanja.

Nakon svečanog polaganja vijenaca i paljenja svijeća, program obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti nastavljen je služenjem svete mise u župnoj crkvi Uznesenja BDM u Pakracu. Misa je bila prigoda za molitvu i zahvalu Bogu za sve one koji su svojim životima platili cijenu slobode.

Ovaj dan predstavlja vrijeme sjećanja, ali i priliku za ujedinjenje i zahvalu svima onima koji su se žrtvovali za neovisnost i suverenost Republike Hrvatske. Njihov ponosan duh živi u srcima svih građana te je važno nastaviti njegovati sjećanje na njihovu hrabrost i žrtvu kako bi se očuvala vrijednost domovine i u budućim generacijama. Njihov primjer hrabrosti i predanosti ostat će vječno živ u sjećanjima svih nas.

FOTOGALERIJA