Održan sajam poduzetništva i konferencija poduzetnika u Lipiku

U sklopu projekta „Lipik- grad prijatelj poduzetnika i obrtnika“ u Lipiku je u petak 17. lipnja 2016.  održan Sajam poduzetništva na kojemu su svoje usluge prezentirale poduzetničke potporne institucije i udruženja sa ciljem promocije poduzetništva te pružanja potrebnih informacija o razvoju i financiranju poslovanja.  Među izlagačima su bili Lipička razvojna i turistička agencija LIRA, Poduzetnički centar Pakrac, Poduzetnički centar Garešnica, Regionalna razvojna agencija PS županije PANORA, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Požega, Pučko otvoreno učilište OBRIS i Udruženje obrtnika Pakrac-Lipik.

U sklopu sajma održala se Konferencija poduzetnika s temom „Izazovi poslovanja – financiranje i promocija poduzetništva“ na kojoj su izlagali predstavnici Lokalne akcijske grupe Zeleni trokut, Udruženja obrtnika Pakrac-Lipik, marketinške agencije Sezame.pr, Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Požega, Hrvatske banke za obnovu i razvoj,  Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područni ured Požega te Poduzetničkog centra Garešnica.

Uvodno je sve pozdravio direktor Lipičke razvojne agencije LIRE Dejan Iličić koji je istaknuo kako za ulazak u poduzetničku zonu u Lipiku imamo jedne od najboljih uvjeta u Hrvatskoj; od cijene zemljišta od 1 kn/m2, oslobođenje komunalnog doprinosa u cijelosti, oslobođenje komunalne naknade do tri godine, besplatan priključak struje do 25kW, besplatna konzultantska pomoć, a  od pisma namjere za 15 dana osiguravamo zemljište u vlasništvu poduzetnika i mogućnost gradnje. Također Iličić je naglasio kako je u izradi glavni projekt za gradnju Poduzetničkog inkubatora sa šest proizvodnih pogona po 350 m2.

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana zahvalio se ministarstvu što nas je prepoznalo kroz navedeni projekt te nam dalo priliku da na ovaj način putem konferencije prezentiramo svoj rad i dodatno uložimo u promociju poduzetništva.  Gradonačelnik je naglasio kako u Lipiku imamo stabilno gospodarstvo i dobre poduzetnike, da djelujemo smišljamo i dugoročno te da danas s ponosom nosimo epitet grad Lipik prijatelj poduzetnika.

Nakon konferencije poduzetnika održan je i Okrugli stol o važnosti cjeloživotne edukacije i obrazovanja u poduzetništvu. Sudionici okruglog stola su bili stručni suradnik u  LIRA-i Goran Pušćenik, pročelnica jedinstvenog upravnog odjela Grada Lipika Veronika Prhal, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Obris Jadranka Krmpotić, predsjednik udruženja obrtnika Pakrac-Lipik Davor Lepka, ravnateljica Osnovne škole Lipik Klaudija Kovač, direktorica Poduzetničkog centra Garešnica Vida Iličić te upravitelj Lokalne akcijske grupe Zeleni trokut Igor Matek.  Na početku Okruglog stola ravnateljica POU Obris Jadranka Krmpotić je održala zanimljivo predavanje na temu cjeloživotnog obrazovanja u poduzetništvu. Nakon predavanja, krenula je rasprava iz koje je izveden zaključak da se jedino udruženim snagama i koordinacijom svih dionika koji sudjeluju u procesu definiranja razvoja kompetencija, od obrazovnog sustava pa do poslodavaca koji iskazuju potrebu za stručnim kadrom se može utjecati na promjenu poslovnog okruženja i podizanje razine svijesti o važnosti obrazovanja u poduzetništvu.

Projekt „Lipik- grad prijatelj poduzetnika i obrtnika“ provodi Grad Lipik, partner na projektu je Lipička razvojna i turistička agencija LIRA d.o.o. Ukupna vrijednost projekta je 100.566,00 kn, od čega je 95% financirano od strane EU, iz Europskog socijalnog fonda (ESF), Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala 2007.-2013. Cilj projekta je promocija poduzetništva te lokalnih poduzetnika i obrtnika., izjavio je voditelj projekta Goran Pušćenik.