Održana početna konferencija projekta „Development through Digital Innovative Hubs in Gradiška, Daruvar, Lipik and Kotor“

očetna konferencija projekta „Development through Digital Innovative Hubs in Gradiška, Daruvar, Lipik and Kotor“ („Development through DIHs“) održana je 22. listopada. Međutim, zbog aktualne situacije i preventivnih mjera, konferencija je održana online.

U navedenom projektu, Grad Lipik je partner uz Grad Daruvar, Općinu Kotor (Crna Gora) i vodećeg partnera Grad Gradišku (Bosna i Hercegovina).

Projekt je sufinanciran iz programa INTERREG IPA CBC-HR-BA-ME prekogranične suradnje, a njegova ukupna vrijednost iznosi 1.487.795,35 €. Omjer sufinanciranja je 85 % EU, a 15 % partneri. Vrijednost projekta za Grad Lipik iznosi 502.563,87 €.

Što se tiče vremenske provedbe, projekt je započeo 1. kolovoza 2020. godine i trajat će do 31. srpnja 2022. godine. Njime će se uspostaviti četiri digitalna inovacijska centra, po jedan za svakog partnera.

Grad Lipik će provedbom navedenog projekta uspostaviti digitalni inovacijski centar na katu iznad prostora Nogometnog kuba Lipik 1925. Rekonstruirat će se prostor od oko 200m2 , a uspostavit će se prostor za rad, aktivna i mirna zona, soba za sastanke te soba za edukacije. Kroz projekt će se nabaviti i potrebna tehnologija, software-i te informatička oprema, a organizirat će se i edukacije na temu programiranja mobilnih aplikacija, 3D dizajnera te edukacija za rad u programu Fusion 360.

Osim toga što je bilo govora o općim informacijama samog projekta, tijekom konferencije su se obratili i predstavnici partnera na projektu – Vanda Cegledi, zamjenica daruvarskog gradonačelnika, predsjednik Općine Kotor Željko Aprcović, voditeljica Odjela za razvoj i međunarodne projekte Grada Gradiška Danijela Miletić te u konačnici lipički gradonačelnik Vinko Kasana.

Ovom je prigodom gradonačelnik Kasana istaknuo kako je siguran u to da će projekt biti proveden do kraja na obostrano zadovoljstvo svih sudionika, poput svih ranijih prekograničnih projekata u kojima je Lipik sudjelovao. Također, naglasio je da Grad Lipik stoji na raspolaganju sa svim potrebnim resursima, izrazivši nadu da će se situacija vezana za epidemiološko ozračje stabilizirati kako bi mogli surađivati u jednoj normalnoj komunikaciji, a ne samo virtualnoj.