Održana završna konferencija projekta „Ponovno zaželi i ti biti jedna od njih“

U konferencijskoj dvorani „Quella“ smještenoj unutar Toplica Lipik 14. siječnja je održana završna konferencija projekta „Ponovno zaželi i ti biti jedna od njih“. Radi se o projektu koji je zapravo nastavak svojevrsne prve faze projekta „Zaželi i ti biti jedna od njih“ kroz koji je zaposleno 50% više žena u odnosu na ranije navedenu fazu.
“Tijekom konferencije je istaknuto kako je putem projekta „Ponovno zaželi i ti biti jedna od njih“ na području Grada Lipika zaposleno 30 žena, pripadnica ciljane skupine (pretežno dugotrajno nezaposlene žene starije od 50 godina) čija je zadaća tijekom trajanja samog projekta bila pružati pomoć za 240 starijih i nemoćnih sugrađana na području 19 lipičkih naselja (Ribnjaci, Marino Selo, Antunovac, Poljana, Gaj, Brekinska, Strižičevac, Brezine, Bujavica, Kukunjevac, Dobrovac, Jagma, Lipik, Japaga, Šeovica, Donji Čaglić, Livađani, Klisa i Filipovac).”, rekao je u uvodnom obraćanju Marino Kop, asistent na provedbi projekta.
Osim humane značajke i sudjelovanja u humanitarnim aktivnostima, izuzetne odlike ovog projekta svakako su i smanjenje nezaposlenosti te jačanje osjećaja pripadnosti i podizanja kvalitete života, kako zaposlenica, tako i krajnjih korisnika.
Jačanje kompetencije za tržište rada – osposobljeno 15 korisnica
Također, zainteresiranim zaposlenicama omogućeno je bilo sudjelovanje u obrazovnim aktivnostima Pučkog otvorenog učilišta Obris koje pridonose jačanju njihove kompetencije za tržište rada. Tako je program osposobljavanja za poslova gerontodomaćice završilo 8 korisnica, dok je program osposobljavanja za poslove operatera na PC računalu završilo 7 korisnica. Ovom su im prilikom uručena i priznanja o uspješno završenom osposobljavanju.
Projekt je započeo 20. srpnja 2020. godine i nakon punih 18 mjeseci formalno završava 20. siječnja ove godine. Njegova vrijednost iznosi 2.677.600,00 kuna, a financiran je 100% iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., iz Europskog socijalnog fonda i Državnog proračuna Republike Hrvatske. Nositelj projekta bio je Grad Lipik, dok su partneri bili Hrvatski zavod za zapošljavanje područni ured Požega i Centar za socijalnu skrb Pakrac.
Predsjednik lipičkog Gradskog vijeća Slobodan Katunar tijekom svojeg je obraćanja iskazao izuzetno zadovoljstvo time što je Lipik po drugi put provodio ovaj odlično prihvaćen projekt, napomenuvši kako je ovo velika stvar za Lipik i njegove stanovnike te da će se Grad ponovno kandidirati za program „Zaželi“
Ujedno je istaknuo da ovo nije jedini projekt kojim Grad Lipik pokazuje brigu za svoje starije sugrađane kojima je pomoć potrebna jer tu su i programi „Pomoć u kući“ te projekt „Kvalitetniji život za branitelje Grada Lipika“.
U ime Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Martina Kemper Keller također je iskazala zadovoljstvo sudjelovanjem u ovom projektu tijekom čijeg je provođenja osigurana egzistencija za 30 žena koje su vrijedno i marljivo radile kako bi poboljšale kvalitetu života naših starijih sugrađana.