Oslobođenjem Lipika branitelji su nam dali šansu u gospodarskoj bitki za svako radno mjesto

Prigodom obilježavanja Dana branitelja Lipika, 6. prosinca, i prisjećanja na dan kada je prije 24 godine nakon više od 100 dana krvavih borbi grad oslobođen od neprijatelja 5. prosinca je ulicama Lipika od Trga hrvatskih branitelja Lipika do gradskog groblja prošao mimohod branitelja Lipika, položeni su vijenci uz molitvu kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na gradskom groblju i u dvorištu osnovne škole u Dobrovcu, sveta misa za sve poginule hrvatske branitelje u župnoj crkvi u Lipiku te svečana dodjela priznanja Udruge branitelja Lipika 1991. na Trgu hrvatskih branitelja Lipika.

Nakon mimohoda branitelja Lipika ulicama grada, polaganja vijenaca za poginule branitelje kod spomen obilježja u dvorištu osnovne škole u Dobrovcu, polaganja vijenaca kod spomenika poginulim braniteljima na gradskom groblju u Lipiku i molitve te svete mise za sve poginule branitelje tijekom Domovinskog rata u crkvi sv. Franje Asiškog koju je vodio vlč. Jozo Zorić na Trgu hrvatskih branitelja Lipika svečano su dodijeljena priznanja Udruge branitelja Lipika 1991. „Hrvatska je prelijepa zemlja zato ćemo je i dalje čuvati i braniti kao one 1991. Želimo nastaviti izgrađivati našu domovinu onakvu kakvu su svi naši branitelji, suborci željeli da bude – pravednija, stabilno uređena, ravnopravna, demokratska i europska država. I nakon svega što smo prošli vjerujemo u mir – ljubav – život u uspješnijoj Lijepo našoj.“, rekla je predstavnica udruge Mirjana Cahun nakon čega su uručena priznanja učenicama Osnovne škole „Lipik“ Magdaleni SigurnjakGabrieli Klaić i Barbari Horvat za najuspješnije ovogodišnje literarne radove napisane na temu „Lipik i Domovinski rat“. Poslije čitanja učeničkih radova dodijeljeno je priznanje Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju Lipik za poseban doprinos braniteljima i obrani Lipika tijekom rata koju je primio ravnatelj Darko Kelemen. Priznanja su uručili predsjednik Udruge branitelja Lipika 1991. Josip Straga i gradonačelnik Grada Lipika Vinko Kasana.

Tijekom dodjele priznanja okupljenim hrvatskim braniteljima i uzvanicima obratili su se zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i gradonačelnik Vinko Kasana, a u ime nagrađenih obratio se ravnatelj Toplica Lipik Darko Kelemen.

Ovo je nagrada svim radnicima lipičke bolnice od 1991. do danas. Svima koji su branili bolnicu ili radili u njoj, svima koji su dali doprinos kako u obrani bolnice tako u njenoj obnovi i razvoju. Branitelji Lipika i lipička bolnica vezani su neraskidivo od prvih dana rata. Branitelji su branili i obranili bolnicu. Bolnica je bila utočište svima, braniteljima i Lipičanima.“, rekao je ravnatelj Darko Kelemen i zahvalio se u ime više stotina nagrađenih te dodao „Danas je ona stožerna ustanova našeg grada, na njoj leži prošlost, sadašnjost i budućnost Lipika. Ustrajno i naporno se borimo na tržištu na kojem smo sve više upućeni. Obnavljamo, razvijamo i otvaramo radna mjesta, ali uvijek smo svjesni sredine u kojoj se nalazimo gdje radimo i živimo. Svjesni smo naše društvene obveze i odgovornosti prema toj sredini, ustanovama, građanima i udrugama među kojima svakako posebno mjesto ima Udruga branitelja Lipika 1991.“.

Svi oni što su oslobodili Lipik prije 24 godine dali su nam šansu da se danas borimo u jednom drugom ratu. Mi koji smo na tim poziciji i imamo čast biti prvi među jednakima u Lipiku, isto tako i u Pakracu, vodimo jednu gospodarsku bitku. Bitku za svako radno mjesto. To je ono što je naša zadaća i misija.“, rekao je gradonačelnik Lipika Vinko Kasana i zahvalio se svim braniteljima koji su sudjelovali u obrani Lipika i obiteljima poginulih branitelja, a posebno obiteljima 127 poginulih branitelja stradalih na pakračko-lipičkom ratištu iz naših mjesta te još više od 300 poginulih branitelja iz drugih krajeva Hrvatske stradalih na ovom području. Gradonačelnik Kasana obećao je braniteljima kako će uz realizaciju Doma hrvatskih veterana u koji je Ministarstvo branitelja RH uložilo više od 20 milijuna kuna, Grad Lipik realizirati projekt Spomen parka Domovinskog rata u Lipiku vrijednog više od 2 milijuna kuna. „Ukoliko ne pronađemo druge izvore financiranje pristupit će izgradnji Spomen parka uz sredstva iz gradskog proračuna, makar nam trebalo više godina da ga završimo.“, rekao je gradonačelnik Kasana.

Lipik je prije rata bio biser zdravstvenog turizma zahvaljujući termalnim vodama i krasnoj arhitekturi. Takvim ga moramo napraviti i vrlo brzo mora postati Opatija kontinentalnog turizma. Nadam se kako ćemo to zajedno napraviti bez obzira na naše razlike.“, rekla je zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ koja je istaknula i pohvalila gradonačelnika Lipika i njegovu ekipu za suradnju u realizaciji projekta Doma hrvatskih veterana te izrazila nadu kako će se ona nastaviti i dalje zbog dobrobiti hrvatskih branitelja, veterana Domovinskog rata.

„Bitku smo za oslobođenje Hrvatske dobili, a danas ćemo dobiti nove bitke. Uskoro i ti gradonačelniče Lipika, prijatelji iz Pakraca te svi gradonačelnici i načelnici koji žele dobro Hrvatskoj dobit ćete bitku za gospodarstvo. Upravo branitelji samo to traže i ništa više. Branitelji koji su poginuli i mi koji smo živi želimo samo slobodnu, demokratsku i bogatu Hrvatsku.“, rekao je župan Alojz Tomašević i dodao kako sutrašnji dan sv. Nikole mora ostati u povijesti upisan kao dan kad je oslobođen prvi grad u slobodnoj Republici Hrvatskoj.

Središnji dio dvodnevnog programa obilježavanja Dana branitelja Lipika i 24. obljetnice oslobođenja grada glazbenim nastupom uveličao je Gradski pjevački zbor Lipik, a koračnice tijekom mimohoda branitelja Lipika svirao je Gradski puhački orkestar Lipik.

Vijence za sve poginule hrvatske branitelje kod spomen obilježja poginulim braniteljima Lipika na gradskom groblju položili su izaslanik Ministarstva obrane RH i Oružanih snaga RH pukovnik Ivica Mandić, izaslanica Ministarstva branitelja RH doministrica Vesna Nađ, poslanstvo Međimurske županije pod vodstvom zamjenika župana Ivice Vidovića, predstavnici Grada Lipika pod vodstvom gradonačelnika Vinka Kasane, predstavnici Grada Pakraca i Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac-Lipik pod vodstvom gradonačelnika Pakraca Davora Huške, poslanstvo Grada Križevaca pod vodstvom zapovjednika 3. bojne 117. brigade pukovnika Zvonka Belje, zapovjednik 54. samostalne bojne Čakovec Vinko Horvat, izaslanstvo jedinice za posebne namjene MUP RH pod vodstvom Tomislava Merčepa te predstavnici Udruge veterana Domovinskog rata iz Donjeg Kneginca.

Fotogalerija obilježavanja Dana branitelja Lipika (5.12.2015.)