Otvorena fontana i prvi poslijeratni koncert u Kursalonu

U improvizirano dotjeranoj nekadašnjoj kavani nekad najreprezentativnijeg objekata u Lipiku – Kursalona – 14. lipnja 2014. godine održan je prvi poslijeratni koncert. Koncert je održao Varaždinski komorni orkestar, a zvuci gudačkih instrumetana miješali su se te večeri sa žuborom vode koji je dolazio iz obnovljene lipičke fontane. Dva su simbola Lipika na trenutak oživjela – Kursalon i fontana.

Za uređenje interijera s puno detalja pobrinuli su se djelatnici Grada Lipika i Turističke zajednice koji su za ovu prigodu postavili crveni tepih, lučice, ruže, zastore, fotografije Kursalona nekad. Ispunjena dvorana, oko 150 ljudi, savršena akustika i Varaždinski komorni orkestar stvorili su jedinstveni ugođaj. Izvodila su se djela Blagoje Berse, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Petra Iljiča Čajkovskog i Johanna Straussa.

Prije samog koncerta, nakon 23 godine i ratnih stradanja svečano je u rad puštena obnovljena lipička fontana. “Želimo da naš Kursalon bude što prije onakav kakav je bio 1991. prije Domovinskog rata. Ovo neka bude simbolika jer sav prihod od prodaje ulaznica ide u obnovu Kursalona. Naravno da je to simboličan iznos jer  vrijednost obnove Kursalona je preko 50 milijuna kuna, ali svi oni procesi koji su započeti unazad godinu dana vode k tome da će se to dogoditi.”, rekao je gradonačelnik Vinko Kasana prilikom otvaranja fontane.

 Fotogalerija otvaranje fontane i koncert u Kursalonu