Otvorena izložba o povijesti Caritasa Banjalučke biskupije te gradova Garešnice i Lipika

U sklopu projekta „Put baštine – od trapista do graničara“ („Heritage route-from Trappists to Border guards“) financiranog iz programa INTERREG IPA CBC Croatia – Bosnia and Herzegovina – Montenegro u lipičkom Multikulturalnom centru u ponedjeljak 14. siječnja svečano je otvorena izložba o povijesti Caritasa Banjalučke biskupije te gradova Garešnice i Lipika.

Izložba koja prikazuje povijesni razvoj gradova Banja Luke, Garešnice i Lipika dio je prekograničnog projekta „Put baštine – od trapista do graničara“ koji je započeo 1. lipnja 2017. godine i čije je sveukupno trajanje predviđeno na 24 mjeseca, odnosno do 31. svibnja 2019. godine, doznali smo od Ksenije Tutić i Dragane Beuković, voditeljice i stručne suradnice na ovom projektu u Gradu Lipiku.

Osim Lipika, partneri projekta su Caritas Banjalučke biskupije i Grad Garešnica pa su tako izložbi nazočili i Draženko Budimir (voditelj projekta od strane Caritasa Banjalučke biskupije) te Josip Vacek i Ana Rajčević (voditelj i stručna suradnica u Gradu Garešnici). Oni su četrdesetak nazočnih posjetitelja upoznali s povijesti trapističke opatije Marije Zvijezde u Banjoj Luci koja ove godine obilježava 150. obljetnicu postojanja, kao i sa zanimljivim pričama koje potječu iz davne prošlosti života i rada Trapista, odnosno s dijelom etnografske kolekcije Graničara i zanimljivostima koje su vezane za povijest Garešnice. O povijesti Lipika te njegovom razvoju i ljekovitim lipičkim vrelima govorio je Hrvoje Kovačić, voditelj Turističke zajednice Grada Lipika.

Izložbu je svečano otvorio lipički gradonačelnik Vinko Kasana koji je tom prigodom istaknuo važnost prekograničnih suradnji i jačanja odnosa partnera na ovom projektu.

Osnovni cilj prekograničnog projekta „Put baštine – od trapista do graničara“ je doprinos održivom razvoju turizma i povećanju turističke ponude kroz stvaranje 116 kilometara zajedničkih turističkih putova s posebnim naglaskom na očuvanje i razvoj kulturnih i vjerskih atrakcija te očuvanje kulturne i prirodne baštine u prekograničnom području Lipika, Garešnice i Banja Luke kroz aktivnosti projektnih partnera.

Glavni razlog za to jest nerazvijenost turističke infrastrukture, kao i činjenica da su postojeće lokacije i atrakcije nedovoljno označene i promovirane te da nedostaju sadržaji koji bi pružili dodatnu vrijednost destinaciji. Stoga se predloženim ciljem projekta, kroz uspostavu prekograničnog turističkog puta, pridonosi rješavanju specifičnih turističkih problema i ograničenja na spomenutom području kako bi se povećao promet turističkih destinacija te kako bi se poboljšale mogućnosti povećanja potrošnje, ali i očuvanje spomeničke povijesne baštine koja se nalazi uz spomenutu turističku rutu, a odnosi se na položaj trapističke baštine, vodene putove Graničara i povijest Lipika koja je prikazana u tornju župne crkve sv. Franje Asiškog.